fejlesztések

Határmentes robot-ember kollaboráció (SAM4ROB) új megközelítése

2021.12.25.

A DLM Solutions Kft. egy norvég-svájci-dél-koreai-magyar nemzetközi konzorcium részeként vett részt a határmentes robot-ember kollaboráció (SAM4ROB) új megközelítését megvalósító projektben. A projekt keretében létrejött egy új fejlesztésű, alacsony költségű radar-vizuális hibrid szenzorokból, az ezeket feldolgozó alkalmazásokból és a gyártást ezek alapján vezérlő rendszerből álló hardver-szoftver prototípus. 

A DLM Solutions a projekt keretében létrehozta TruBridge néven a jelenlegi gyártótéri megoldási portfolióját bővítő új termékét, amely termelésirányítási (MES) és robot oldali interfészeken keresztül kommunikálva képes a gyártótéri eseményekre, incidensekre reagálva azonnali, genetikus algoritmusokon alapuló gyártástervezési döntéseket hozni a termelés folyamatosságának és optimumközeli szintjének fenntartása érdekében.

Az egyedülálló megoldás a robotcellákkal és a termelésirányítási rendszerrel történő összekötés és paraméterezés után a műszakvezető számára egy erre tervezett mobil felhasználói felületen folyamatosan mutatja a bemenő paraméterek alapján kiszámolt műszaktervet és a gyártás során bekövetkező eseményeket. A bekövetkező gyártási események alapján pedig az általunk fejlesztett azonnali újratervező motor újabb optimumközeli javaslatot tesz a gyártás átszervezésére műszakon belül.

A projekt keretében megoldottuk, hogy a DLM TruBridge  a gyártástervezés és a gyártótéri logisztika által használt eltérő, genetikus algoritmusokra épülő mesterséges intelligencia számításokat összehangoltan tudja értelmezni az optimum közeli gyártási terv érdekében. A gyártási események feldolgozása során a SAM szenzorrendszerből érkező jeleket, a robot által jelentett státusz és gyártási adatokat és az egyéb bejövő gyártási adatokat kombináltan értelmezi a rendszer és azonnal végez komplex matematikára alapozott újratervezést.

A SAM4ROB projekt és azon beül a DLM Solutions által fejlesztett TruBridge alkalmazás egyedülálló a magyar és a nemzetközi piacon abban a tekintetben, hogy lehetővé teszi az ember-robot kollaborációt kerítések nélkül és ezzel kombinálva lehetőséget ad a gyártás azonnali – tehát nem műszak előtti - (on-the-fly APS) újratervezésére.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.28
Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range....
2022.05.28
A hely, ahol festői környezetben James Bond BMW-je parkol és ahol egy gombóc fagyi drágább, mint....
2022.05.28
Igazi ritkaságokkal érkezett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az AMTS-re. ..
2022.05.28
Charles Leclerc, a Ferrari hazai versenyzője indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Monacói....
2022.05.28
Lehet, hogy nem ez a legerősebb és leglátványosabb autó a kiállításon, de ennek van a legjobb....
2022.05.28
A kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt autonóm teherautók hamarosan nagyrészt önállóan....
2022.05.28
A Volkswagen standján a számtalan pályarekordot tartó Volkswagen ID.R prototípus is megtekinthető a....
2022.05.28
Vác ad otthont a hazai ralibajnokság soron következő futamának, a Dunakanyar Rallye-nak. A Peugeot....
2022.05.28
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több kategóriában meghirdette és....
2022.05.28
Négy évtized, négymillió eladott példány, négy hajtott kerék: a Toyota 4Runner a modern kompakt....