közlekedésbiztonság

Hasznos tippek hosszú utazáshoz: így kerülheti el a monotonitást

2022.06.14.

Mire kell figyelnünk, ha hosszú, monoton útszakaszon vezetünk? Mennyire vagyunk tudatos sofőrök? A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Hungarian Police Rallye Team Kft. közös, #közlekedjbiztonságosan kampánya a kulturált közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. Most a hosszabb utazást tervezőknek adnak néhány tanácsot. 

Mivel a járművezetők többsége csak ritkán vezet igazán hosszú és egyhangú útszakaszon, nincs felkészülve a monotonitásra. Ha több órán keresztül kell egy ingerszegény szakaszon, például autópályán vezetünk, egy idő után nehezebbé válik a koncentráció és elfáradunk. Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató szerint az segíthet átlendülni ezeken a holtpontokon, ha tudatosan, ezt a faktort is figyelembe véve tervezzük meg az utazásunkat.

Fotó: ANK

Mit tehetünk a monotonitás ellen?

  1. Tervezzünk pihenőkkel

Sokszor nem is érezzük, hogy pihenőre van szükségünk a vezetés során, utólag mégis hasznosnak ítéljük, hogy megálltunk. Iktassunk be a menetrendbe előre tervezett szüneteket: találjuk ki, hol tudunk majd megállni tankolni, enni, és megmozgatni magunkat! A pihenő megtöri az egyhangúságot, felfrissülünk tőle. Ha nincs mód arra, hogy megálljunk, a lábainkon mégis érezzük fáradtságot, akkor célszerű a lehetőséghez mérten megmozgatni magunkat. A derékvonalat és a felsőtestet a biztonsági öv fogja, ezért a fejünk tornáztatásával, kezeink lazításával tudunk a keringésünkön javítani. Huzamosabb idő után az ülés is okozhat zsibbadást, ilyenkor a bal láb mozgatása segít csillapítani a kellemetlen érzést.

  1. Szellőztessünk 

A folyamatos szellőztetés fokozza az éberséget, a frissességet, így fontos szerepe van hosszabb vagy rövidebb út során. Figyeljünk arra, hogy ne csak a klímát használjuk, hanem időnként az ablakot is engedjük le.

  1. Útitárssal utazzunk

Hosszabb utazásra célszerű társasággal elindulni, ők segíthetnek a tájékozódásban, figyelhetnek a járművezető fáradtsági állapotára és kezdeményezhetik a pihenőket is.

  1. Kávézzunk?

Az éberségünk megőrzésében az ásványvíz és a kávé is remek szolgálatot tesz. A legjobb, ha megállunk egy-egy frissítőre, azonban előfordul, hogy erre nincs lehetőségünk. Az italokat ezért mindig tartsuk zárt pohárban, az italtartóban, illetve figyeljünk arra is, hogy iható hőmérsékletű és ne forró legyen az ital. Így nem arra kell fókuszálnunk, hogy kilötyög, leforrázzuk magunkat, vagy nem tudjuk hova tenni és elejtjük.

A fenti tanácsok segítik a biztonságos közlekedést, az íratlan szabályok közé tartoznak, azonban, ami a legfontosabb mind közül, hogy ha azt érezzük, hogy fáradtak vagyunk, akkor mindenképp álljunk meg akár hosszabb időre is és ne veszélyeztessük saját magunk vagy mások biztonságát!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....
2022.08.18
- A vasútnál megrendelt 375 új jegykiadó automata több mint 80 százaléka, 324 darab már üzemel, a....
2022.08.18
Az elektromos kishaszonjárművek térnyerése jóval lassabb folyamat, mint a személygépjárművek....