magyarok a világ járműgyártásában

„Ha elég szorgalmas és tehetséges vagy, eljuthatsz a világ tetejére!” - 2. rész

2017.02.21.

Alig több mint 4 hét múlva nyitja meg kapuit a 12. alkalommal megrendezésre kerülő AutoMobil és Tuning Show. A szezonnyitó eseményen, március 24 és 26 között egy 1000 négyzetméteres területen (a G-pavilonban) kap helyet immár ötödik alkalommal a „Magyarok a világ járműgyártásában” tematikus kiállítás. A hazai járműgyártás minden mérföldkövét felidéző tárlat soha nem látott módon vonultatja fel mindazokat a járműveket és eszközöket, melyeket magyar származású feltalálók, formatervezők és mérnökök adtak a világ mobilitásának.

Szöveg: Horváth Miklós, fotó: autoszektor.hu/archívum

Az esemény központi rendezvényéről és a kiállítás különlegességeiről az ötletgazda, Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke és az AMTS fő támogatója az alábbiakat nyilatkozta: „Még a vérbeli benzingőzös autórajongók többsége is méltatlanul keveset tud arról, hogy a magyar szakemberek, mérnökök, formatervezők milyen kiemelkedő szerepet játszottak világhírű járművek tervezése során, és milyen innovatív megoldásokkal segítették az autóipar dinamikus fejlődését. Ezt felismerve, és a kiemelkedő hazai mérnökök előtt tisztelegve rendezi meg évről-évre a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítást az Autós Nagykoalíció”.

A szervezők szerint a több száz éves múltat és jelenkori autóipari nóvumokat felvonultató kiállítás páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy átfogó ismereteket szerezzünk az autózás gyökereiről és folyamatos fejlődéséről, valamint személyes találkozásokra is sor kerülhet a március 24-én 13 órakor kezdődő elő show-ba meghívott vendégekkel. A színpadi műsorban látható lesz a kocsi kocsi, mint mindennek a kezdete, valamint a kocsi hagyományőrző egyesület tagjai, akik életben tartják ez a szép hagyományt.

A kocsi kocsi

Knezsik úr kifejtette, hogy „valamikor egyszer régen, Mátyás király idejében a komáromi Kocs községben indult a kapcsolat a magyarok és a világ mobilitása között. A kocsi mesterek találták fel a forduló első tengelyt, azt megelőzően a szekérnek fix tengelye volt. A harmadik ló bekötésének lehetőségét is ők fejlesztették ki, valamint a rossz utakra való tekintettel bőrből lengéscsillapítót készítettek az utasszekrény alá. A kocsi szó a világ szinte minden nyelvén ezt a négykerekű szerkezetet jelöli a mai napig, és ezzel nemcsak a szerkezetre utalunk, hanem a kocsikázás és az utazás legkényelmesebb és legelegánsabb módjára is.”

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a 2016-os rendezvényen tartott prezentációja közben

„A szállítás és a közlekedés területe a kultúra egyik legösszetettebb egysége. Ennek a nemzetközi téren is kiemelt jelentőséggel kutatott összetett témának fontosabb és nagyobb tematikus egységei között meg­határozóak az úthálózat, a fogatolás, illetve a járművek tárgykörei. Fon­tos szerepe volt a magyar, de az európai járműkultúra alakulásában is a Komárom megyében fekvő Kocs községnek. A nálunk kifejlesz­tett utazó jármű újításainak köszönhette gyors elterjedését, európai sikerét. Napjainkban egyre gyakrabban használt minősítés a hungarikum. Kü­lönböző ételek, találmányok, szokások és számos egyéb kulturális je­lenség kapcsán használjuk ezt a fogalmat. A hungarikum olyan különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar fejlesztésű jármű, a Kocsról elnevezett kocsi, egyértelműen megfelel a hungarikum feltétele­inek” – zárta gondolatait az ANK elnöke.

1918 június 8-án készült fotó a Fordson motorról

Az élő show további szereplői között van a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Traktor múzeumából származó Fordson-traktor, amit Henry Ford és Galamb József együtt tervezett. És várhatóan a kiállításra érkezik a kecskeméti Mercedes gyár tanműhelyében, a tanulók által megálmodott és megépített egyedi Mercedes-Benz CLA cabrio, valamint egy CLA Shooting Brake-ből készült pick-up. Mivel a tanulók elképzelését a Mercedes-Benz segítette megvalósulni, az esemény vendégei között lesz a kecskeméti gyár igazgatója, a tanműhely vezetője és a különleges munkát végző diákok is. A program házigazdája szerint a jó példából és a sikertörténetekből sosem elég, éppen ezért remélhető, hogy a kiállított járművek és a mögöttük álló személyek kellő motivációt adnak a fiatal generációnak arra, hogy az autóiparban képzeljék el jövőjüket.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.08
Angliából lopott autót foglaltak le a rendőrök Békés megyében, a méhkeréki közúti határátkelőhelyen....
2022.08.08
A nagyközönség számára először idén júniusban bemutatott új Peugeot 408 Fastback most a Louvre-Lens....
2022.08.08
Az elmúlt 24 órában négy anyagi kárral végződő úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a....
2022.08.08
Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói....
2022.08.08
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan Michelisz Norbert vasárnap a túraautó-világkupa (WTCR)....
2022.08.08
Az észt versenyző idei második sikerét szerezte, a hazaiak kedvence, Kalle Rovanperä csak 6,8....
2022.08.08
Ráfutásos balesetet rögzítettek az M3-as autópálya kamerái: ha csak kicsit nagyobb követési....
2022.08.08
Meghalt egy motoros vasárnap este a 38-as számú főúton, Nyírtelek közelében történt balesetben,....
2022.08.08
A korhatárok csökkentése ellen kampányol a legrangosabb európai közlekedésbiztonsági szervezet.   ..
2022.08.07
Felelőtlen száguldozás a városban. ..