Japán

Fukuoka városa lehet az első város világon, ahol megvalósul a hidrogén alapú társadalom

2022.02.14.

A Toyota tavaly tette le a Fuji hegy lábánál épülő jövőváros, a világ vezető tudósai által benépesíteni tervezett Woven City alapkövét, amely már a tervezőasztalon úgy született, hogy a zéró emissziós hidrogén alapú társadalom élő mintapéldája legyen. Az első már létező, közel két évezredes múltra tekintő város ugyanakkor, a hidrogén alapú társadalom megvalósulhat a Toyota segítségével, Fukuoka városa lehet.

Woven City születésétől fogva mind az épület energetikában, mind az önvezető közlekedésben a megújuló energiaforrások legfejlettebb technológiái és az ezekkel kéz a kézben járó zéró emissziós hidrogén technológiák optimális felhasználásának jegyében épül. A nem mindennapi víziót gyakorlatba ültető projektről az alábbi linken tekinthető meg egy inspiráló videó: Bringing Akio Toyoda’s vision to Woven City - YouTube

Fotó: Toyota

Van azonban Japánban egy olyan város, amely közel kétezer éves múlttal büszkélkedhet, mégis a jövőbe tekint, és példaként szolgálhat a világi többi nagy múltú városa számára a zöld jövő megvalósítása kapcsán: Fukuoka városa és a Toyota partnerségi megállapodást írt alá, amelynek célja a hidrogéntársadalom mielőbbi megvalósítása. A résztvevők szorosan együttműködnek a kereskedelmi projekteken dolgozó CJPT vállalattal, hogy a cél elérése érdekében számos együttműködési kezdeményezést támogassanak. Első lépésként megkezdték a megbeszéléseket az üzemanyagcellás járművek bevezetéséről.

Fukuoka már a hidrogénenergiában rejlő lehetőségek felvetődésének korai szakaszában komolyan foglalkozni kezdett a technológiával, és elindította a Hydrogen Leader City projektet. A program részeként a város megalapította a világ első kezdeményezését, amelynek célja hidrogén előállítása a lakossági háztartási szennyvízből az üzemanyagcellás járművek ellátására. Ez volt az első város Japánban, ahol különféle ellenőrző teszteket végeztek üzemanyagcellás technológiával felszerelt teherautók és motorkerékpárok esetében.

A Toyota a karbonsemlegesség elérése tekintetében ígéretes energiaformának tekinti a hidrogént. A hidrogéntársadalom megvalósítása érdekében a Mirai üzemanyagcellás jármű értékesítésével, hidrogénmotoros járművek fejlesztésével, a CJPT-vel együttműködésben haszongépjárművek népszerűsítésével és egyéb lehetőségekkel igyekezett bővíteni vásárlói választási lehetőségeit. A vállalat széles körű, az autóiparon túlmutató partnerségeket is támogat.

Fukuoka városa és a Toyota számos egyeztetést folytatott abból a célból, hogy a hidrogént ismertebbé tegyék a lakosok számára, és ösztönözzék annak fenntartható és gyakorlati használatát. Ennek látványos példája volt az is, amikor tavaly a Super Taikyu versenysorozat utolsó fordulójában a Toyota hidrogénmotoros járművei a Fukuoka városi háztartási szennyvízből előállított hidrogént használtak.

A partnerségi megállapodás értelmében Fukuoka és a Toyota a CJPT-vel együttműködve számos egyéb, hidrogénnel kapcsolatos témát tárgyal majd, ilyenek a a társadalmi infrastruktúrát támogató járművek fejlesztése és használata, valamint logisztikai modellek létrehozása ezeken a területeken, a hidrogénenergia felhasználása a lakosság-központú létesítmények, rendezvények esetén, illetve a hidrogéntársadalom megvalósításához szükséges előírások felülvizsgálata. Kezdetben megbeszélések zajlanak az üzemanyagcellás járművek használatáról, mint iskolai ételszállító teherautók és városi kukásautók, valamint a Moving e mobil áramtermelő és -ellátó rendszerek kiépítéséről.

A jövőben Fukuoka városa, a Toyota és a CJPT együttműködik majd a hidrogén előállításával, szállításával és felhasználásával kapcsolatos technológiák fejlesztésén és ellenőrzésén. E technológiák megvalósításának felgyorsításával a cél egy olyan társadalom felépítése, amelyben a hidrogén jelentős szerepet játszik. Azt is tervezik, hogy aktívan részt vesznek olyan kezdeményezésekben, amelyek hozzájárulnak a karbonsemlegesség megvalósításához mind Japánban, mind az egész világon.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.10.04
Megcsinálta a 100 százalékos idényt Bucsi Attila. A M1RA 15 éves autóversenyzője a Swift Cup Europe....
2022.10.04
A vásárlásnál a színre legalább annyira kellene fókuszálni, mint a vezetési élményre vagy az ár-....
2022.10.04
Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyota japán vállalattal....
2022.10.04
Nem hétköznapi látvány, ahogy a katari herceg begurul a monacoi kaszinóhoz ultraritka Bugatti....
2022.10.04
Újabb balesetet rögzítettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kamerái: az M0-áson egy figyelmetlen....
2022.10.04
Meglepően sok európai országban feszül egymásnak az autóipar és a tűzoltók érdekképviselete.....
2022.10.04
Nemesszalók térségében akart elhajtani egy autós a rendőrök elől, aki eltiltás hatálya alatt és....
2022.10.04
Gyorsítósávon az önvezetés felé – Győrből 5G hálózaton irányították a ZalaZONE tesztpályán....
2022.10.04
Az állattartók többsége rendszeresen utazna kedvencével, de ennek megoldása nem egyszerű - derül ki....
2022.10.04
Baleset miatt nem jár az 1-es villamos a Szentlélek tér és a Göncz Árpád városközpont között. ..