trolibusz

Folyamatosan ostromolják a troli utasai Babit

2015.02.11.

Megszámolni sem tudja, hány kávé-, ebéd- és vacsorameghívást kapott munkája közben Vadász Annamária, aki június óta vezet trolibuszt Szegeden. 23 évesen ő a helyi közlekedési társaság legfiatalabb női járművezetője.

– Valaki gimnazistának nézte, más házassági ajánlatot tett a 23 éves Vadász Annamáriának, aki nyár óta vezet trolibuszt Szegeden: ő a Szegedi Közlekedési Társaság legfiatalabb női járművezetője. A csupa mosoly, hosszú hajú nő kisgyerekként még nem a trolivezetésben képzelte el a jövőjét – írja a delmagyar.hu.

– Nagyon szeretem a gyerekeket, így kisgyermeknevelő-ápolóként végeztem. De aztán úgy hozta a sors, hogy nem találtam a végzettségemnek megfelelő munkát, és mivel édesapám is trolibuszvezető, tavaly tavasszal jelentkeztem az SZKT-hoz sofőrnek. Apukám is bátorított, volt egy kis rálátásom a dologra, és imádok vezetni.


Fotók: delmagyar.hu / Frank Yvette

– Három hónapos volt a tanfolyam, és trolit bizonyos szempontból könnyebb vezetni, mint autót. Egyedül a jármű mérete és a műszerfalon lévő sok gomb ijesztő egy kicsit a kezdetekben – magyarázta. A sikeres vizsga után júniusban szállított először utasokat Annamária, akit mindenki Babinak becéz. – Alig emlékszem az első önálló körömre, olyan ideges voltam – mesélte. Az idő múlásával a drukk eltűnt, Babi ma már rutinosan vezet, főként az 5-ös vonalon, amelyen tizennégyszer indul járatba a két végállomás között. A csinos nőnek rövid idő alatt komoly rajongótábora alakult ki.

– Rengeteg bókot kapok a férfi utasoktól, akik szerencsére a vezetési stílusomat is dicsérik. Megszámolni sem tudom, hogy hány kávé-, ebéd- és vacsorameghívást kaptam, amiket mind megköszönök, de el nem fogadhatom. Volt, aki gimnazistának nézett, és csodálkozott, hogy engedhetnek ilyen fiatal diákokat trolit vezetni. Más házassági ajánlatot is tett a vacsorameghívás mellé. A férfi utasok sokkal kezdeményezőbbek, férfi kollégáim legnagyobb bánatára – mosolygott Annamária.


Babi szeret csinosan öltözni, hiszen – ahogy mondja – mindig kirakatban van. Magas sarkút is szívesen visel, ám ebben munkavédelmi okokból nem vezethet, így mindig van nála lapos talpú váltócipő is. – A volt osztálytársaim és a barátaim is büszkék rám, hogy trolit vezetek. Jól érzem magam sofőrként, néhány hónap múlva meg szeretném szerezni csuklós járműre is a jogosítványt – mondta.

Dénes Balázs, az SZKT forgalmi osztályvezetője elmondta: tavaly márciusban a társasághoz sok fiatal jelentkezett trolisofőrnek, 15 embert vettek fel, akik közül 6 nő. A társaságnál 193 járművezető dolgozik – a negyedük nő. Az osztályvezető büszke arra, hogy a gyengébbik nemből is sokan lesznek villamos- vagy trolivezetők, hiszen ismer olyan csehországi közlekedési társaságot, amelynek első embere kijelentette: a tömegközlekedési eszközök vezetése férfimunka. Dénes Balázs egyáltalán nem osztja ezt az álláspontot, szerinte a nők ugyanolyan jól megfelelnek hivatásos járművezetőnek, mint a férfiak, semmilyen statisztika nem bizonyítja, hogy több balesetet okoznának az utakon.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....
2022.08.11
Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV....