utazás

Fedezd fel a Pilis legszebb kirándulóhelyeit

2021.03.14.

Most, hogy megérkezett a jó idő és vele együtt a kora tavasz, új perspektívák nyílnak a hétvégi kirándulásokban. Végre nem kell vastag kabáttal, sapkával, kesztyűvel és mindenféle meleg itallal felfegyverkezni ahhoz, ha szeretnénk egy nagyot sétálni a természetben. Elég, ha bepattanunk az autónkba és meg sem állunk a Pilisig. Így tettem én is a legújabb Honda Jazz hybrid modellel, amit legutóbb teszteltem (ITT olvashatsz róla). Most viszont nem autókról lesz szó, hanem öt olyan helyről, amelyek kevésbé ismert úticélnak számítanak Budapest közelében, és érdemes felfedezni őket. 

 

Teve-szikla

A Pilisborosjenő közelében található sziklaformátum nevéhez méltóan a sivatag hajóját testesíti meg. A teve sziluett csak egy bizonyos szögből látszik, egészen pontosan a szemközti sziklafalról, de onnan elég egyértelműen. Bátran nézegessük és járjuk körbe a dolomitsziklákat, amelyek körül barlangokat is láthatunk. Rövid sétával pedig eljuthatunk az Egri vár másolatához is, ahol Gárdonyi Géza legendás regényéből készült, 1968-as mozifilmet forgatták. Mind a Teve-szikla, mind pedig a vár családi programként is tökéletes választás lehet, bejárásuk ugyanis alig 1,5-2 km sétával teljesíthető.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Vaskapu-szikla

A látványos sziklaformáció Pilisszentkereszt felől érhető el a legegyszerűbben, ahol autónkat a focipálya mellett leparkolva, vegyük rögtön az erdő felé az irányt. A zöld vízszintes jelzésű turistaúton haladjunk egy darabon, majd ahol az út kettéágazik és meredeken ível felfelé, ott vegyük mi is a kaptató felé az irányt. Bár az emelkedő meredek, így ha van túrabotunk, az jó szolgálatot tesz, de vételezhetünk is az erdőből egy kölcsönbotot a művelethez. A mászás megéri, erőfeszítésünk jutalma ugyanis egy hatalmas sziklakapu lesz. Egészen pontosan egy kisebb és egy nagyobb boltívből álló együttes. A mészkő képződmény tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környező dombok vonulataira, ám ha még szebb panorámára vágyunk, menjünk is tovább a harmadik számú pilisi látványosság felé.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Boldog Özséb kilátó

A Pilis-tető évtizedekig katonai objektumnak számított, nyomait a rakétahangárok a mai napig élénken őrzi. Ma már szerencsére a terület korlátozások nélkül látogatható, és 2014 óta egy felújított kilátó üzemel a 756 méteres hegy tetején. A torony a nevét Boldog Özsébről, az egyetlen magyar alapítású pálos szerzetesrend vezetőjéről kapta, aki remeteként ezen a környéken élt társaival. A kilátó korábban geodéziai mérőtoronyként funkcionált, ám ma felújítva, és 360 fokos körpanorámával várja a kirándulókat az év 365 napján. Tetejéről tiszta időben a Dunazug mellett a Budai és Visegrádi-hegység vonulataira nyílik kilátás. Miután kigyönyörködtük magunkat a tájban, érdemes figyelmet szentelni a helyszínen kihelyezett tájékoztató tábláknak is, amelyek a Pilis és a pálos rend életéről rendkívül részletes tájékoztatást nyújtanak.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Oszoly-csúcs

A Csobánka mellett magasodó dolomitsziklák már messziről magukra vonzzák minden arra járó, vagy autózó figyelmét egyaránt. A hegy felfedezésre és megmászása gyerekekkel is teljesíthető. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy eltévedünk. A Kossuth utca végéből tanösvény végigvezet bennünket az egyes állomásokon, ahol az Oszoly-szikla élővilágától kezdve a kilátópontokon át egészen a barlangok világáig betekintést nyerhetünk Csobánka életébe. Ha többre vágyunk, mint a sziklák világa, ahonnan egyébként parádés kilátás nyílik a környező hegyekre, látogassunk el a falu határában lévő Szentkúthoz, ahol csodatévő vízzel tölthetjük meg kulacsainkat.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Dera-szurdok

A Pilis leghangulatosabb patakvölgyét Pilisszentkereszt mellett találjuk, amely alig 1 km hosszú, ám cserébe minden korosztály számára felejthetetlen élményeket garantál. A Dera-patak mentén futó ösvény a vízhez hasonlóan ide-oda kanyarog, így utunkat sok helyen fahidak és látványos csobogók szegélyezik. A kék vízszintes turistajelzésű úton a szurdokot 30 perc alatt kényelmesen bejárhatjuk, majd visszatérve a nagy tisztáson lévő parkolóba, az otthonról hozott szendvicseinket piknik hangulatban és természeti szépségekkel feltöltődve kényelmesen el tudjuk fogyasztani.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....
2022.05.27
- A Közlekedési Múzeumba kerül Budapest első, jellegzetes zöld közösségi kerékpárja, amely 2014-től....
2022.05.27
Legyen szó mindennapi motorozásról, hosszabb útról vagy kalandtúráról - a BMW Motorrad csomagtároló....
2022.05.27
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára,....
2022.05.27
Mint a Loch Ness-i szörny, úgy bukkant fel tavaly a semmiből az utóbbi évek egyik legizgalmasabb....
2022.05.27
- Üllő térségében van szükség tűzoltói beavatkozásra - adta hírül a katasztrófavédelem. ..
2022.05.27
A japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos....
2022.05.27
No, persze nem újdonság, hogy osztott fényszórókkal próbálkoznak kitűnni a tömegből a gyártók, de....
2022.05.27
A Németországban az autósport ünnepének számító 24 órás gyorsasági verseny keretében gurulhatnak....
2022.05.26
Ahogy a hadseregben, úgy a hadiiparban is mindenféle jármű szerepel: a legextrémebb terepjárótól a....