Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Ezekre kell figyelni, hogy átmenjen az autó a műszaki vizsgán

2022.06.19.

Több százezer autó műszaki vizsgáját kellene június végéig megújítani, ennek apropóján a műszaki vizsga kritériumait mutatjuk be Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt nem kellett meghosszabbítani a lejárt hivatalos okmányokat, köztük az autók műszaki vizsgáját sem. Július 1-től azonban érvényét veszti a kormányrendelet, így június 30-ig több százezer autó műszaki vizsgáját kell megújítani, különben nem közlekedhetnek. 

A mostanáig tartó türelmi időszak miatt előfordulhat, hogy egy gépjármű úgy vett részt a forgalomban, hogy közel két éve lejárt a műszakija. Ez azzal is járhat, hogy több autósnak komolyabb javításokkal, nagyobb szervizköltségekkel kell számolnia, hogy megfeleljen az autó a műszaki vizsgán. Persze ne feledjük: nem az a lényeg, hogy a vizsgán átmenjen az autó, hanem hogy csak megfelelő állapotú, biztonságos, közlekedésre alkalmas jármű vegyen részt a forgalomban. 

A műszaki vizsga szabályai

A műszaki vizsga érvényességi idejét a forgalmi engedélybe jegyzik fel. Új autóknál négy évig érvényes a műszaki vizsga, használt autók esetében pedig az első használatba vételtől számítva három naptári évig. Ezt követően kétévente kell műszaki vizsgára vinni az autót, bár bizonyos átalakítások – új fényezés vagy vonóhorog felszerelése – miatt újra le kell vizsgáztatni. 

A használt autókat általában kétévente kell műszaki vizsgára vinni

A műszaki vizsgákon 15 különböző területet vizsgálnak a gépjárművön: 

Fékek: mérik a fékek hatásfokát, valamint hogy az első és hátsó fékek nagyjából egyformán fogjanak. Megnézik, hogy milyen erővel kell benyomni a fékpedált, valamint ellenőrzik a kézifék működését. 

Felületi sérülések: a kisebb karcok, horpadások nem jelentenek gondot, de nem lehetnek sérült elemek, balesetből, ütközésből származó nagyobb sérülések a kocsin. 

Utastér: legyenek az ülések stabilak, a biztonsági övek és a légzsákok sértetlenek, működőképesek. 

Világítás, fény- és hangjelző berendezések: az autó összes lámpájának működnie kell, ahogy az ablakmosónak, az ablaktörlőnek valamint a kürtnek is. 

Szélvédő: az első szélvédőn kis repedés sem lehet, a kőfelverődés által okozott sérülést csak javított állapotban fogadják el. A sötétítő fóliáknak is meg kell felelniük az előírásoknak. 

Korrózió: az autón nem lehet olyan erősen rozsdásodott rész, amelyet kisebb erőhatással át lehet lyukasztani. 

Műszerek, visszajelzők: a műszerfalon a gyújtás ráadásakor minden jelzőfény felgyullad, majd kialszik, és működjön a kilométeróra.

Gumiabroncsok és felni: a gumik a gyártó által megengedett, minden keréken azonos méretűek legyenek. Az abroncs nem lehet kopott, a bordák mélysége legyen 1,6 milliméternél több. 

Lengéscsillapítók: a vizsgálópadon megmérik a tengelyterhelést, majd megrázzák a futóművet, és megmérik, mennyi idő alatt áll vissza a kerék alapállapotba. A mérések alapján kiderült, megfelelő-e a lengéscsillapító. 

Alsó átvizsgálás: az autót felemelik, majd megvizsgálják a futómű alkatrészeit. 

A műszaki vizsgán alulról is átnézik a kocsit

Kipufogó: a kipufogó nem lehet nagyon rozsdás, lyukas, és nem szivároghat a kipufogógáz.

Üzemanyag, hűtőrendszer és motorolaj: szükségesek a megfelelő folyadékszintek, szivárgás, folyás nem lehet. 

Vonóhorog: ne legyen rajta sérülés, ha levehető, legyen a kocsiban, a visszajelzés működjön a műszerfalon.

Kötelező kiegészítők: legyen elsősegélycsomag érvényes szavatossági idővel és elakadásjelző háromszög. 

Rendszámtábla: fontos, hogy ép, tiszta, jól olvasható legyen. 

A rendszeres karbantartás mellett néhány szempontot az autótulajdonosoknak és sofőröknek célszerű szem előtt tartani. Ilyen a folyamatos olajcsere, a szűrőberendezések vizsgálata, a fékek vagy a gumiabroncsok állapotának felmérése.

 Tippek azoknak, akik nem kapnak időpontot

Mivel a június 30-i határidő itt van a nyakunkon, szinte semmi esély arra, hogy sikerül az összes járművet levizsgáztatni. Két lehetőségük van azoknak, akik nem kapnak júniusra vizsgaidőpontot. Az egyik, hogy telefonálgatni kezdenek, hátha egy másik vizsgaállomáson hamarabb tudják fogadni. Azt ugyanis semmi nem írja elő, hogy a lakóhelyhez legközelebb eső vizsgaállomáson kell műszakiztatni a kocsit. Így lehet, hogy néhány tíz kilométerrel messzebb még akad korábbi időpont. 

A másik törvényes lehetőséget egy 1990-ben kiadott (5/1990) KÖHÉM rendelet jelenti. E szerint ha valaki addig kért időpontot műszaki vizsgára, amíg a forgalmi engedélye még érvényes volt, akkor a vizsganapról szóló értesítés meghosszabbítja a forgalmi engedélyt a vizsga napjáig. Amennyiben már lejárt műszakival kérték a vizsgaidőpontot, az értesítéssel egy alkalommal szabályosan el lehet vezetni az autót a vizsgahelyre. 

Azzal is számolni kell, hogy nem csak egyszeri alkalom volt a műszaki vizsgára váró autók feltorlódása. Két év múlva, amikor majd ismét meg kell újítaniuk az engedélyüket, hasonló helyzet várható ugyanebben az időszakban.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Amióta van automobil, azóta versenyeznek és túráznak vele. Néhány klasszikusról már korábban....
2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....