kínai autó

Ez a kínai márka csak elektromos autóval rajtol a magyar piacon

2022.12.27.

Multimilliárdos tulajdonos, gazdagodó márka kollekcióval: hozzánk is megérkezett a Geely Automobile Holdings.

Harmadik kínai márkaként regisztrált Magyarországon a Geely, mely idén már 150 ezer autót értékesített Európában. A kínai holding része a svéd biztonsági szakértő és fura driftelő bajnok, vagyis a cégcsoport két szélsőségese, a Volvo és a Zeekr. Sőt, ennél színesebb a paletta, mert a kínai multimilliárdos folyamatos cégfelvásárlásokkal gazdagítja kollekcióját, miközben újabb márkákat kreál.

Budapesti Geely preimer     Fotó: Boros Jenő

A tulajdonos és elnök Li Shufu már a fellegekben jár, mert bekebelezte az észak-amerikai repülőautó specialista amerikai Terrafugia céget. Listáján szerepel már a Volvo Cars mellett a Lotus, a Proton, a London Taxi, jelentős a részesedése a Daimler AG-ben és a Volvo Truck & Bus társaságban. A Volvo AB része a Renault Truck és az amerikai Mack, UD.

Közben új márkákat is kreált: Volvo alapokra épül a Li Shufu átal kreált Polstar, Lynk & Co, és Zeekr, amely nemcsak agresszív dizájnjával lett híres, hanem azzal is, hogy dupla Guinness-rekordot állított fel driftben és szlalomban, szedánja leverte a világ villanyautóit. A Geely kínai prémium villanyautó-márkája, a Zeekr 2021-ben jelent meg a piacon, első modellje, az összkerékhajtású 001-es 207,996 km/óra sebességgel száguldott keresztben. Egy gumifüst alatt egy másik csúcsot is felállított: 49,05 másodperc alatt szlalomozott az ötven bójából álló pályán.

Rekorder Zeekr    Forrás: LSB

A Geely csoport kínálata egyre színesebb, hála ambiciózus tulajdonosának, a milliárdos Li Shufunak: a Zeekr-hez hasonlóan kínai belső piacra gyártja a Xing Yue, Bo Yue, Emgrand modelleket, ezk is és a tengerentúli exportra készülő Azkarra, valamint a maláj piacon forgalmazott Proton X70-es is Volvo alapokra épül. Szóval Li Shufu alaposan kihasználja a szinergiákat.

Mobilitási élményt teremteni, ezzel szlogennel lépett az autóiparba 1997-ben a Geely, ami első kínai autómárkaként 2020-ra elérte a 10 millió darabszámot és jelenleg már túljutott a 22 millión.

Trendi műszerfal     Fotó: Boros Jenő

A cég több tervezési és kutatás-fejlesztési központot működtet Sanghajban, a svédországi Göteborgban, az egyesült királyságbeli Coventryben, az egyesült államokbeli Kaliforniában és a németországi Frankfurtban, ezekben 21 ezer mérnököt alkalmaz. Az intelligens gyártás tekintetében a Geely világszerte több mint 40 jármű- és hajtáslánc-gyártó üzemmel rendelkezik.

Az első Geely modell     Fotó: Boros Jenő

Az 1997-ben alapított cég a Hao Qing nevű minivel kezdett, ez volt az első kínai magántulajdonú üzemben gyártott autó. Százezer jüanba került, ami akkoriban tízszerese volt az egyéves kínai átlagjövedelemnek, az első évben tízezret, 2003-ban százezret adtak el belőle. A Geely termelése folyamatosan nőtt: 2009-ben 326 ezerre, 2018-ban 1,58 millióra. Az igazi sikert az Emgrand GS és GL Crossover hozta meg, ezekből már több mint hárommillió kelt.

A Geely kínai autóipari holding tavaly 2,2 millió járművet gyártott és értékesített, idei terve 2,5 millió autó.

Nyitás a magyar piacon is     Fotó: Boros Jenő

Magyarországi belépő modellje az elektromos hajtású Geometry C, melyet globális igényekre fejlesztett. A kompakt osztályú Geometria C WLTP szerinti hatótávolsága egy töltéssel 460 km, villanymotorjának csúcsnyomatéka 310 Nm, álló helyzetből 7,7 másodperc gyorsul százra.

A Geometry C aktív intelligens hőmérséklet-szabályozó rendszere -30°C és +55°C között képes működni, folyamatosan felügyelve az akkumulátor teljesítményét, stabilitását.

A Geely Smart Energy Management (SEM) rendszer az energiatárolás, az energiatakarékosság, az energia-visszacsatolás, az energiavezérlés és a frissítés öt dimenziójának algoritmus-alapú energiahatékonysági vezérlésével hatékony energia-visszanyerést valósít meg, biztosítva a hatótávolság becslésének közel 100 százalékos pontosságát, jelentősen csökkentve a felhasználók hatótáv paráját.

Budapesti Geely premier     Fotó: Boros Jenő

A Geely Geometry C 2023. januárjától rendelhető, ekkor érkeznek az első példányok a közép-európai régióba. A gyártási és átfutási idő a versenytársakhoz képest várhatóan rövidebb lesz: körülbelül négy hónap a megrendeléstől a szállításig.

A kínai gyártó a novemberben kötött partneri szerződéssel lép az Európai Unió területére ezzel a modellel, amellyel kategória-első akar lenni, ezt a budapesti aláírási ceremónián nyilatkozta Cook Xue, a Geely Automotive International vezérigazgató-helyettese.

A GACE ügyvezető igazgatója, Molnár Viktor elmondta, hogy elkezdték az egész Magyarországot lefedő kereskedői partneri hálózat kialakítását, melyben a jövő év első felétől lehet autót rendelni, az első teljes évben ezernél több jármű eladásában bíznak.

Cook Xue, Molnár Viktor és Mihályi Norbert      Fotó: Boros Jenő

A Grand Automotive Central Europe importőr céget az izraeli Taarura holding alapította, 2019-ben kezdte meg működését Magyarországon, ahol átvette a Nissan márka importőri feladatait, kezdetben Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban, idén októbertől pedig a teljes adriai régióban. Emellett az olasz Piaggio haszonjárművek disztribútora is.

A GACE partner kereskedései tavaly több mint 6000 járművet értékesítettek a három országban. Magyarországon 32 Nissan-kereskedés tartozik a GACE hálózatához.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Egy fordulóval a zárás előtt megnyerte a ralikrossz országos bajnoki címet a legmagasabb, Supercar....
2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....