Év magyar autója 2021

Év Magyar Autója: Legfontosabb modelljeit nevezte a Škoda

2020.06.26.

A Porsche Hungaria márkái közül elsőként a Škoda nevezte meg jelöltjeit az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett Év Magyar Autója 2021 versenyre. A Škoda Magyarország a Magyar Év Autója 2021 díjra az Octaviát (üzleti autók kategória) és a Kamiqot jelölte (szabadidő-autók kategória).  

Octavia A negyedik generációs bestseller 4689 milliméteres hosszával a ferdehátú 19 milliméter, a kombi pedig 22 milliméterrel nyúlt a harmadik generációs modellen túl, szélessége 15 milliméterrel nőtt. A kombi változat csomagtartójának befogadóképessége 640 liter. A ferdehátú csomagtartója 600 liter, ami 10 literrel nagyobb, mint az előző generációnál. Az új orr-rész és a borotvaéles, keskenyebb új fényszórók látványos megjelenést nyújtanak, a tompított-, a távolsági-, illetve a nappali menetjelző lámpák alapkivitelben LED-esek, de felárért akár LED-mátrixosak is lehetnek. Forradalmi megújuláson esett át az Octavia vezetőfülkéje és utastere. Az átalakított műszerfal moduláris és különféle szintekre rendezett egy nagy, önálló központi kijelzővel. Az Octaviában mutatkozik be számos új biztonsági rendszer, például az új kikerülés-asszisztens, a balra kanyarodást segítő asszisztens, a kiszállás-figyelmeztetés és a helyi forgalom figyelmeztető funkció. Az Octavia további új szolgáltatásai közé tartozik a holttér figyelő rendszer, a prediktív sebességtartó automatika, amelyek - a közlekedési tábla felismerő rendszer frissített verziójával és a továbbfejlesztett sávtartó asszisztenssel, valamint a közlekedési torlódás asszisztenssel és a vészhelyzet-asszisztenssel - alkotják az átfogó utazási segédrendszert. A magyar piacon bevezetéskor háromféle motorral érhető el: az 1,5 literes, henger-kikapcsolású benzines TSI 150 lóerős, a kétliteres TDI dízelmotor pedig 115, illetve 150 lóerős lehet, utóbbi duplakuplungos, hétfokozatú DSG váltóval rendelhető. A dízelmotorok a legújabb EVO generációból származnak, és akár 80 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki, az új twin-dosing kipufogógáz-kezelést alkalmazzák, ahol az AdBlue-t a két egymás után elrendezett katalitikus átalakító elé fecskendezik.

Kamiq A 4,24 méter hosszú Škoda Kamiq az egyre növekvő népszerűségű városi szabadidő-autó szegmensben bővíti a cseh márka modelljeinek palettáját, és a jellegzetes SUV-erényeket – mint a megemelt szabadmagasság és üléspozíció – a kompakt modellek agilitásával és hatékonyságával ötvözi. A Kamiq emellett a legkorszerűbb információs- és vezetői segédrendszerekkel, tágas térkínálattal és számos okos megoldással szolgálja ki a családos, vagy a szabadidő-központú ügyfelek igényeit. A városi SUV az MQB platformon alapul, az üresen és fapadosan 1,25 tonnás Skoda Kamiq 1,79 méter széles, magassága 1,53 méter, tengelytávja 2,65 méter. A csomagtér kapacitása 400 liter, ami a hátsó ülések lehajtásakor 1395 literre nő. Opcionális kiegészítőként az első utasoldali háttámla is ledönthető, így akár 2,44 méter hosszú elemek is könnyedén szállíthatók. A Kamiq minden motorja közvetlen befecskendezéses és turbófeltöltővel rendelkezik. Fékenergia-visszanyeréssel és stop-start technológiával rendelkeznek, és megfelelnek a jelenleg legszigorúbb Euro 6d temp kibocsátási szabványnak. A belépő szintű motor egy 1.0 TSI 70 kW (95 LE) teljesítménnyel. A 85 kW (115 LE) teljesítményű 1.0 TSI 6 fokozatú sebességváltóval rendelkezik, de opcionálisan 7 fokozatú automata DSG váltóval is felszerelhető, és 200 Nm nyomatékot generál. A négyhengeres 1.5 TSI teljesítménye 110 kW (150 LE) és a legnagyobb nyomatéka 250 Nm. Az 1.0 G-TEC háromhengeres motorjának a teljesítménye 66 kW (90 LE) és a legnagyobb nyomatéka 145 Nm, és úgy tervezték, hogy földgázzal (CNG) is működjék. Dízelmotorral nem forgalmazzák hazánkban.

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a „legjobb” és „legzöldebb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyar Év Autója 2021 díjat, amelynek birtokosa lesz a zsűri döntése alapján kategóriájában (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a magyar piacon a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója 2021 díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek közül a „legzöldebb” autót két kategóriában (villanyautók és plug-in hibridek). Kiosztják az Év Beszállítója 2021 díjat, amely a magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóipari vállalatok közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..
2021.10.27
Az egykori Issigonis féle Mini Morris homokfutó változata, a Moke jövő év elejétől már kizárólag....
2021.10.27
Elemzők által vártnál kisebb negyedéves nyereségről jelentett a Hyundai Motor Co. dél-koreai ....
2021.10.27
A HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektben új, elektromos meghajtású csuklós busz tesztelésére nyílik....
2021.10.27
A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden utasnak a maszk viselését....
2021.10.27
Nyolc kategóriában lehet jelentkezni november 1. éjfélig a HUMDA Startup Programra, amelyet olyan....