Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Európai Mobilitási Hét: autó helyett bringázz és gyalogolj!

2022.09.18.

Több mint 180 magyarországi település csatlakozott a 2022-es Európai Mobilitási Héthez, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában pedig adunk pár tippet a fenntarthatóbb közlekedéshez. 

Szeptember 16-án, pénteken kezdődött a mobilitás hét, Európa legnagyobb közlekedéssel kapcsolatos kampánya. Országszerte több mint 180 településen kezdődnek programok, ezzel Magyarországon a negyedik legmagasabb a résztvevők száma Európában. Az Európai Mobilitási Héten az európai városok és nagyvárosok a fenntartható közlekedési megoldásokat népszerűsítik. 

Tippek és jó tanácsok

A kampányban arra ösztönzik az embereket, hogy autózás helyett alternatív közlekedési módot válasszanak, hiszen a megnövekedett autóforgalom nem csak a környezetünkre káros és növeli a károsanyag-kibocsátást, rossz hatással van a közlekedésbiztonságra, a városban élők egészségére és életminőségére, valamint a települések élhetőségére. 

Autó helyett válaszd a kerékpárt

Ezért fontos, hogy mielőtt útnak indulsz, felelősségteljesen válaszd meg, milyen közlekedési módot választasz.

  • Amikor csak tehetjük, menjünk gyalog vagy kerékpárral! Ez a legideálisabb választás, ráadásul az egészségünk, a pénztárcánk és a természeti környezetünk is hálás lesz döntésünkért.
  • A gyaloglás és a kerékpározás után a tömegközlekedés környezeti hatása a legalacsonyabb. Ezen belül is válasszuk a kötöttpályás közlekedést, ahol csak lehet! Egy modern, környezetbarát autóbusz évente összese 1,8 tonna káros anyagot bocsát ki, a kötöttpályás eszközök – villamos, metró, troli – kibocsátása jóval alacsonyabb, adott esetben akár közel nulla is lehet. 
  • Ha úti célunk távolabb van, és vonattal is elérhető, válasszuk a vonatozást! Az EcoPassenger honlapján könnyedén összehasonlíthatjuk, hogy egy adott útvonalon milyen környezeti hatással jár a különböző közlekedési eszközök használata. Például egy átlagos út Budapestről Berlinbe repülővel négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint ugyanez az út vonattal.
  • Igyekezzünk repülős útjaink, valamint az átszállások számát lecsökkenteni. A munkahelyi megbeszélések és konferenciák jó része az interneten keresztül is lebonyolítható. 
  • Ha nem tudunk csak gyalog vagy kerékpárral közlekedve eljutni az úti célunkhoz, kombináljuk a különböző közlekedési módokat. Tegyük le a kocsit egy P+R parkolóban, és onnan közösségi közlekedéssel, esetleg rollerrel menjünk tovább. Utazzunk vonattal vagy HÉV-en úgy, hogy magunkkal visszük a kerékpárunkat is.
  • Ha fárasztónak vagy izzasztónak érezzük a hagyományos biciklizést, esetleg túl hosszú vagy túl meredek útvonalon kellene közlekednünk, válasszunk elektromos kerékpárt. 
  • Ha autóval indulunk útnak, vigyünk magunkkal utasokat! Felajánlhatjuk segítségünket a közelben lakó szomszédunknak, hogy gyermekét a miénkkel együtt elvisszük az iskolába. Vagy csatlakozzunk helyi autómegosztó közösségekhez, vagy a közösségi oldalak utazási csoportjaiban ajánljuk fel a szabad helyeket, ezáltal a benzinköltségen is osztozhatunk. 
  • Az autós közlekedés környezeti terhelését is mérsékelhetjük, ha odafigyelünk a kocsi karbantartására, és ha ismerjük a környezettudatos vezetési stílust, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük jármű üzemanyag-fogyasztását.

Az autómentes hétvégén, szombaton és vasárnap a gyalogosoké lesz a Szabadság híd és a Vámház körút egy része, valamint a Pesti alsó rakpart. De a mobilitási héten nem csak a csatlakozó városok utcáin, terein lesznek programok és rendezvények, hanem iskolákban, óvodákban is népszerűsítik a fenntartható közlekedést. 

Ingyenes bringaszállítás a vonatokon

Ingyenesen szállíthatók a kerékpárok a vonatokon szeptember 17-22. között a mobilitási hét keretében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak „feldobjuk” a bringát a vonatra, a díjmentes jegy megváltása kötelező. Az ingyenes jegy a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is megváltható. 

Fenntartható közlekedés kombinálva: kerékpár és vonat (Fotó: MÁV)

A vonaton történő kerékpárszállítás évről évre népszerűbb, ami azt jelenti, hogy egyre többen kombinálják a kerékpározást és a vonatozást. 2022 első nyolc hónapjában mintegy 785 ezer kerékpárjegyet és bérletet vásároltak a vonattal utazó biciklisták, a jegyek 43 százalékát már online felületen, azaz a MÁV applikáción vagy a megújult Elvirán keresztül váltották. Ez az elmúlt évek legjobb eredménye: 2019-ben 435 ezer, 2020-ban 491 ezer, tavaly pedig 631 ezer volt az eladott kerékpárjegyek vagy bérletek száma a januártól augusztusig tartó időszakban.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.07
Addig kiáltoztak az újságírók és valószínűleg az ügyfelek is, hogy a Mazda végre piacra dobja az MX....
2022.12.07
Biztosan nem kerülheti el a kötelező biztosítások piacát sem az áremelkedés. Milyen tényezők....
2022.12.07
És miért kell Mekka irányába állítani az autó orrát parkoláskor? Mindennapi, reggeli kihívásainkhoz....
2022.12.07
A Stadler 20 Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű....
2022.12.07
Nézze meg a videót! ..
2022.12.07
A Forma-1-es világbajnokság irányítói kijelölték azt a hat helyszínt, amelyen sprintfutamos....
2022.12.07
2023-ban a BMW Group Classic és a Grand Hotel Villa d’Este a május 19-21. közötti hétvégén rendezi....
2022.12.07
Erősebbek és gyorsabbak, mint eddig bármelyik RS 6 és RS 7: az új Audi RS 6 Avant performance és....
2022.12.07
A Ford Pro és a Deutsche Post DHL Csoport nemrégiben szándéknyilatkozatot írt alá a logisztikai....
2022.12.07
Együtt az utakon programjával a közlekedés közös felelősségére hívja fel a figyelmet a Magyar....