Önvezető technológia

Elindult Diana, a SEAT önvezetőjármű-programja

2021.12.16.

A Diana-projekt célja, hogy a márka feltárja az önvezető járművekben rejlő lehetőségeket. A Seat szoros együttműködésben dogozik a galíciai Autóipari Technológiai Központtal – írja az olasz Il Messeggero napilap internetes kiadása.

A projekt főszereplője egy Seat Leon, 5 lidar szenzorral, 5 radarral, 6 kamerával, 12 ultrahangos letapogatóval és 8 számítógéppel, amelyek 360 fokos rálátást és önálló mozgást biztosítanak a járműnek.

"Az eszközök által a forgalmi helyzetekről generált adatmennyiséget feldolgozzák és elküldik egy helymeghatározó modulnak” - magyarázza Oriol Mas, a Seat kutatás-fejlesztési mérnöke. „Ez lehetővé teszi az autó számára, hogy tudja, pontosan hol van, és milyen forgalmi akadályok találhatóak a környezetében. Így el tudja dönteni, milyen útvonalon haladjon úticélja felé. Önállóan hajt végre műveleteket a kormányon, a fékeken, a gázpedálon és a sebességváltón" – teszi hozzá Oriol.

A Diana-prototípusban a sofőr átadja az irányítást a járműnek, amely átveszi a vezető feladatait. Probléma esetén azonban  jármű visszaadja az irányítást a vezetőnek, akinek ezért ébernek kell maradnia.

A Dianának három funkciója van: autonóm sofőr, amikor a rendszer átveszi az irányítást alacsony sebességű forgalmi helyzetekben, és végrehajtja a start-stop manővereket; automatizált parkolóinas-szolgáltatás; summoning, amely egy alkalmazás segítségével felveszi a tulajdonost a kiindulási ponton, és elszállítja egy megcélzott úti célhoz.

Az autót a martorelli Seat gyárban tesztelték, nemrég pedig egy forgalom elől elzárt és ellenőrzött városi körpályán futtatták. Diana 3. szintű autonómiát ért el egy ötös skálán. „A technológiát olyan szintre kell fejleszteni, majd tesztelni, hogy a rendszer 100%-ban biztonságos legyen” – mondja Oriol.

A hatótávolság növekedésével az autonóm járművek hozzájárulnak a balesetek számának visszaszorításához és a forgalmi dugók elkerüléséhez.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....
2022.07.01
Menetdinamika, erő és színtiszta aerodinamika: ID. AERO. Június 27-én, Kínában tartott....