WRC

Elfyn Evans simán nyerte Horvát-ralit

2023.04.23.

A Toyota versenyzője magabiztos győzelmet aratott, a dobogóra még Ott Tänak és Esapekka Lappi állhatott fel.

Evans a győzelmével 25 pontot szerzett, így 69 pontjával pontegyenlőséggel áll a világbajnokság első helyén, megosztva a vezetést csapattársával, a nem teljes szezont futó Sébastien Ogier-vel. Evans szombaton állt az élre a Toyotával, amikor Thierry Neuville egy vezetői hiba miatt kicsúszott, és összetörte a Hyundai-t (a belga vasárnap a Power Stage megnyerésével, és 5 bónusz ponttal vigasztalódott).

Szombat délután még úgy tűnt, Ott Tänak veszélyeztetheti Evans első idei győzelmét, volt, hogy a különbség köztük 22-ről 12 másodpercre olvadt, de aztán több apró műszaki probléma (erőátvitel, kézifék, gumiválasztás) hátráltatta az észt pilótát, így a walesi végülis simán, 27 másodperces előnnyel győzött. Utoljára 2021-ben, a Finn-ralin állhatott a dobogó legfelső fokára, vagyis ez az első sikere a tavaly bevezetett hibrid GR Yarisszal, és az abszolút első aszfaltos burkolaton.

 

„Nyilvánvalóan régóta dolgozunk azon, hogy újra győzni tudjunk, de ez az egész pillanatnyilag jelentéktelennek tűnik, ez a lényeg” – mondta Evans, utalva Craig Breen tragédiával végződött múlt heti balesetére. „A hétvége fókuszáltunk eddig, de mostantól mindannyiunknak ismét hiányzik a barátunk. Rögtön a célba érkezés után csak erre gondolhatunk. Megígértük Craig családjának, hogy élvezni fogjuk a hétvégét, és ezt meg is tettük. Most mindannyian rájuk gondolunk” – nyilatkozta sportszerűen Evans, aki a győztesnek járó serleget egy szomorú ceremónián vette át, amelyen az ír zászlót tartotta a kezében.

Bár Evans ezen a versenyen nem volt pontszerzőnek nevezve a gyártók világbajnokságában, a Toyota még így is magabiztosan, 29 ponttal vezet a Hyundai előtt. Eddig mindhárom Horvát-ralit a japán csapat nyerte meg, Evans előtt Ogier és Rovanperä is győzni tudott itt a korábbi években.

Esapekka Lappi senkitől sem zavartatva, Tänak mögött 31,6 másodperces hátrányban lett harmadik. A finn nem érezte magabiztosnak magát a koszos, csúszós horvát pályákon, de az egyenletes teljesíténye ezúttal dobogót ért számára. Rovanperä 19,7 másodperccel végzett mögötte, az aktuális világbajnok pénteken egy defekt miatt vesztett több mint két percet, de ő nyerte a legtöbb gyorsaságit a három nap során. Végül 9,7 másodperccel végzett Ogier előtt, aki szintén kapott egy defektet pénteken, és ezen kívül 70 másodperc büntetést is összeszedett. Kacuta Takamoto lett a hatodik, és a sérült kormányművű Forddal küszködő Pierre-Louis Loubet a hetedik.

A világbajnokság a portugál murván folytatódik május 11-én.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
Ilyen autókkal járt az egykori kommunista gerillavezér, jugoszláv államelnök. ..
2023.10.03
A Tundra 1794 Limited Edition nem egyszerű pickup: minden helyzetben stílusosabban és ügyesebben....
2023.10.03
Köszönhetően az új európai uniós emissziós normák lazításának, továbbra is számolhatnak a gyártók....
2023.10.03
A Hungarian Motorsport Academy pilótája, Molnár Martin egyedüli magyarként bekerült a nívós Richard....
2023.10.03
A kínai export akadozik, szinte minden külkereskedelmi ágazatban csökken a kereslet külföldön.  A....
2023.10.03
A GreenGo elektromos autómegosztó és a II. kerületi önkormányzat együttműködésének részeként....
2023.10.03
Sorra adják le a versenydarabokat a Pajtában a csütörtöki szárazkolbászversenyre. ..
2023.10.03
A Fairium Next Generation Riders Team pilótája a tavalyi Northern Talent Cup bajnoka október 8-9-én....
2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....