gazdaság

Elemzők: továbbra is a járműgyártás húzza az ipari termelést

2014.04.14.

A vártnál kedvezőbbek lettek az ipari termelés februári adatai, a bővülés motorja továbbra is a járműipar az MTI által megkérdezett elemzők értékelése szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az elmúlt időszak adatai azt bizonyítják, hogy a korábbi évek ipart élénkítő politikája tartósan megalapozta a növekedést az export és az ipari termelés további erősödéséhez.

Az Audi húsz éve járul hozzá a magyar ipari termelés kedvező adataihoz.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölt részletes adatai szerint az ipari kibocsátás februárban 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőtt. Az év első két hónapjában 7,1 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest.

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a várakozásoknál jobbak lettek az ipari termelés februári adatai.

A belföldi értékesítés továbbra is gyenge, de fordulatra utaló jel, hogy mind az új megrendelések, mind a rendelésállomány a belföldi felhasználás növekedését mutatja - emelte ki a szakember.

Hozzátette azt is, hogy az ipar bizalmi indikátorai jól alakulnak, az elmúlt évek lokális maximumán vannak az indexek.

A legfőbb húzóágazat továbbra is a járműgyártás. Változatlanul lejtmenetben van a második legnagyobb feldolgozóipari alág, a számítógép, illetve elektronikai termékek gyártása, ami elsősorban egyes vállalatok termékei iránti globális kereslet visszaszorulásával áll összefüggésben, nem magyar sajátosság - hangsúlyozta.

Az elemző ugyanakkor úgy látja, hogy a termelés növekedésének dinamikája lassul majd. Februárban jelentősen, 1,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest, ami valószínűleg az előző év végének korrekciója, a bővülésnek ez az üteme nem tartható fenn - mondta.

Tavaly különösen a harmadik negyedévben nagyon erős volt az ipari termelés, így az idei év második felében az előző év azonos időszakának adataihoz hasonlítva is lassul majd a növekedés - mutatott rá az elemző. Balatoni András éves átlagban az ipari termelés 5-6 százalék körüli növekedésére számít.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szintén kiemelte, hogy a vártnál jobban lettek az adatok. Az alaphelyzet nem változott, az ipari termelés hajtóereje továbbra is a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó iparágak - fejtette ki.

Az elemző szerint az autóipar változatlanul jól teljesít majd, és továbbra is húzza az ipari termelést. Fontos kérdésnek tartja ugyanakkor, hogy a többi feldolgozóipari alág, amelyek a válság évei alatt nagyot estek, hozzá tudnak-e járulni a termelés bővüléséhez.

Kedvező lenne, ha az ipar teljesítménye kiegyensúlyozottabbá válna az idén - hangsúlyozta.

Nyeste Orsolya kifejtette: nem tartja kizártnak, hogy ez bekövetkezik, de sok függ attól, hogyan alakul az eurózónában a konjunktúra. A második legnagyobb feldolgozóipari alág, a számítógép, illetve elektronikai termékek gyártása még mindig 7,7 százalékkal csökkent, ami azt jelzi, hogy itt lassú lesz a kilábalás - mondta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kedvező teljesítményhez legnagyobb mértékben a járműgyártás járult hozzá, de az ipari termelés egészséges szerkezetű növekedését mutatja, hogy a feldolgozóipar 13 alágából tízben is termelésbővülést regisztráltak.

A tárca kiemelte: az exportnövekedés is folytatódott februárban, több mint 11 százalékkal bővült. Az export növekedéséhez nagyban hozzájárult a járműgyártás, amelynek feldolgozóiparon belüli részesedése meghaladja a 28 százalékot. Az ipari növekedés folytatódó erősödését vetíti előre, hogy a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,3 százalékkal nőtt 2013 februárjához viszonyítva - mutatott rá az NGM.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.07
A második világháború előtti magyar autópiacon négyezer pengőnél kevesebbe került egy személyautó,....
2023.06.07
Hamisítás Elleni Világnap alkalmából látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött....
2023.06.07
Az AI lesz az új, mindent kontrolláló über-nagynéni.   ..
2023.06.07
Lezárták az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát szerda délután Martonvásár közelében, mert....
2023.06.07
Egy napon 23 sebességi, illetve lassulási rekordot állított fel a Rimac Nevera horvát gyártmányú....
2023.06.07
A Wizz Air légitársaság támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével....
2023.06.07
Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet,....
2023.06.07
Biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás,....
2023.06.07
Az utasbiztosítási piac tavaly elérte a járvány előtti szintet, a biztosítók utasbiztosításokból....
2023.06.07
Négy évvel a bemutató után jött el a ráncfelvarrás ideje a harmadik generációs Touareg számára. ..