e-mobilitás

Elektromos kisautó Ausztriából másfél millió forintért

2021.09.12.

Pénteken Grazban, a helyi egyetemen mutatták be azt az elektromos, együléses, három kerekű kisautót, amit munkába járásra fejlesztettek ki. Jövő évtől először Kanadában, majd ősztől Ausztriában is gyártják. Ára 4 ezer euró, azaz napi árfolyamon számolva durván másfél millió forint.

A Magna alapítója, Frank Stronach visszatér az autóiparba: a 89 éves férfi pénteken Grazban ismertette terveit, hogy új elektromos járműgyárat létesít Stájerországban – írja az orf.at

A projekt konkrétan a „Sarit” nevű elektromos autóról szól, amelynek maximális sebessége 30 km/h.. Az együléses (kétülésest is tervezik) körülbelül két méter hosszú és egy méter széles, három kerekű. Elektromos hajtású, egy feltöltéssel 80 kilométert tud megtenni és bármilyen aljzatból tölthető.

Fotó: orf.at A képre kattintva az ORF oldalán videón is megnézheti a kisautót.

A gyártás márciusban kezdődik a kanadai Torontóban, de Stájerországban is építenek gyárat - a Graz melletti Laßnitzthalról tárgyalnak, mint gyártási helyről, de pontos ütemtervet még nem állapítottak meg. A terv szerint a gyárak elsősorban a beszállítóktól származó alkatrészeket szerelik össze. Stronach becslései szerint egy évi 120.000 jármű gyártási kapacitással rendelkező gyár 30-40 millió euróba kerül.

"Otthonról munkába és vissza"

"A fő cél az otthonról a munkahelyre és visszafelé vezető út" - mondta a terveiről Kelet-Stájerország szülötte és a Magna alapítója.  Ha a kanadai tervek sikeresek lesznek, további telephelyeket kell létrehozni az USA-ban és Európában - „a nagyvárosok közelében”.  Ausztriában a Gleisdorf melletti központ mellett egy másik helyet is el tudna képzelni Bécs közelében - Stronach szerint akár 1000 munkahely is létrejöhetne itt.

A projekttel Stronach nagy léptékben szeretne bejutni a mikromobilitásba - ezen a területen több nagy autógyártó cég már dolgozik: a Renault már régóta értékesíti a Tweezy-t, a Citroen az Ami –val próbálkozik, az Opel pedig a Rocks-e-vel - írja az orf.at

Barbara Eibinger-Miedl (ÖVP) gazdasági miniszter a kis elektromos autót lehetőségnek tekinti Stájerország számára: „Számunkra ez ismét aláhúzná Stájerország innovatív erejét. A jövő mobilitását is nagyon nagy mértékben fejlesztik majd itt, Stájerországban, legyen szó új vezetési formákról, mint az automatizált vezetés.  És ha itt létrejön egy új zászlóshajó a mikromobilitás területén, és újra itt van Stájerország, akkor ez tovább erősíti nemzetközi hírnevünket. "

A „Sarit” ötlete néhány évvel ezelőtt merült fel a Magna alapítójában és tulajdonosában, amikor egy forgalmi dugóban állt a Toronto felé vezető úton: „Ez energiapazarlás, és az autók 95 százalékában csak a sofőr ült. "Ez volt az oka annak, hogy a mikromobilitás területéről származó modellekkel foglalkozunk - folytatta Stronach. Meggyőződése, hogy a kis járművek jelentik a jövőt, "akár akarjuk, akár nem". Véget értek azok az idők, amikor egy házról, egy garázsról és egy nagy autóról álmodoztunk, mert korábban kevesebb volt a forgalmi dugó.

A „Saritnak” egyébként semmi köze a Magnához - saját kijelentései szerint Stronach nem beszélt régi társaságával a tervekről. A "Sarit"-ot a Stronach International építi, amelyet a 89 éves férfi alapított és ő az egyetlen részvényes. Pontos szabályokat dolgozott ki: a nyereség 40 százaléka az unokáit illeti, 20 százalékát a vezetők és a dolgozók kapják, és tíz százalék szociális adományként megy el, 30 százalékot pedig újra be kell fektetni a vállalkozó szerint.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.29
A ŠKODA nyolcszoros győzelmével minden márkánál több díjat tudhat magáénak a német Auto Zeitung....
2021.11.29
Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító,....
2021.11.29
Párizsban az egész városra kiterjesztették a 30 km/órás sebességhatárokat. Brüsszel üdvözölte ezt a....
2021.11.29
A szövetségi kormány 350 millió euróval támogatja az e-autók nem nyilvános töltőállomásainak....
2021.11.29
A napokban ítélték oda az és Év Pickupja 2022/2023 díjat a Toyota legendás pickupja a Hilux....
2021.11.29
A hazai taxitársaságok közül elsőként a Főtaxinál érhető el a robotdiszpécser szolgáltatás, amelyet....
2021.11.29
A számos tagadás ellenére úgy tűnik, Herbert Diess vezérigazgató nem ül olyan szilárdan a....
2021.11.28
Két autó ütközött össze a 19-es kilométernél, Budapest belterületén - írja a police.hu ..
2021.11.28
Időutazás egy különleges géppel egy történelmi terepen. ..
2021.11.28
Vasárnap délután szomorú hírt közölt a Williams-istálló: életének 79. évében elhunyt az alakulatot....