Győr

Egyedülálló megoldás az Audi Hungariánál: okoskereszteződések a hatékony logisztikáért

2022.06.10.

A digitalizáció és a legkorszerűbb technológia alkalmazása az Audi Hungaria stratégiájának elemi részét képezik. A vállalat nagy hangsúlyt fektet az okos megoldások bevezetésére a gyártási és logisztikai folyamataiban egyaránt. Az Audi Hungariánál már számos okosmegoldást alkalmaznak, amely most egy konszernen belül egyedülálló megoldással bővül: jelenleg 65 vezető nélküli szállítóeszköz (fahrerlose Transportfahrzeuge – FTF) van úton a gyártósorok és a logisztikai területek között, melyek számára a vállalat speciális okoskereszteződéseket alakított ki.

Fotók: Audi Hungaria

„A gyártósori anyagellátásban már évek óta sikeresen üzemelnek az FTF-ek, amelyek a technológia terjedésével egyre több csarnokban és útvonalon jelennek meg. A növekvő forgalom áthalad kereszteződéseken, kapukon, így elengedhetetlenné vált egy gyártóktól független irányítási rendszer, ez hívta életre az okoskereszteződést. Ez a megoldás jelenleg egyedülálló a konszernben, amelynek segítségével hatékonyan tudjuk irányítani a teljes belső automatizált és nem automatizált logisztikai forgalmat”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

De mitől igazán „okosak” ezek a kereszteződések? Az alapot a hagyományos közlekedésben nyert tapasztalat adta, megvalósításában az IT, a gyártervezés és logisztika szakterületei működtek szorosan együtt.

Az FTF-ek wifi-hálózaton kommunikálnak a rendszer további szereplőivel. Mielőtt odaérnek egy kereszteződéshez vagy kapuhoz, egy rögzített ponton jelzik a vezérlőnek az áthaladási igényüket, a vezérlő pedig programozott választ ad. Ha szabad a kereszteződés, kinyitja a kapukat, és áthaladási engedélyt ad, a másik irányból érkezők jelzőlámpáit pedig pirosra váltja. Ha egy másik FTF korábban jelezte az érkezését, a vezérlő addig nem ad szabad jelzést másnak, amíg a kereszteződés ismét szabaddá nem válik.

Jelenleg összesen negyven okoskereszteződés található az Audi Hungaria motorgyártó csarnokában, amelyek száma várhatóan tovább növekszik a jövőben.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....