WRC

Drámai végjáték a Japán-ralin, kettős Hyundai-győzelem született a Toyota otthonában

2022.11.13.

Elfyn Evans hibájának köszönhetően Thierry Neuville az esőben a vártnál könnyebben szerezte meg a győzelmet csapattársa, Ott Tänak és a helyi sztár, Kacuta Takamoto előtt.

Neuville mindössze 4 másodperces előnnyel várta a Japán-rali befejező napját Elfyn Evans előtt, akivel a pénteki első gyorsasági óta elképesztően szoros csatát vívtak az első helyért. Vasárnap reggel mindenki a gumiválasztásokról beszélt a szervizparkban, mivel a nap második felére esőt jósoltak a meteorológusok. Ennek ellenére csak Craig Breen választott négy esőgumit a két száraz mellé, ami később nagyon jól jött számára, az utolsó két gyorsaságit meg is nyerte.

Neuville két lágy slick, két kemény slick két esőgumi leosztást választott, Evans viszont csak slickeket kért, három lágyat és három keményet. A napi első gyorsaságin a száraz aszfalton a jobb gumiknak köszönhetően Evans faragni tudott a hátrányából, és már csak 0,6 másodperccel állt a belga mögött az összetettben. Azonban a fekete leves a napi második gyorson jött el a walesi számára, aki félreértette a navigátora, Scott Martin utasítását egy jobbkanyarban, kicsúszott, és a padkának ütközve összeszedett egy defektet. A gyors kerékcserével is másfélpercet vesztett, és a negyedik helyre csúszott vissza. Ezzel eldőlt, hogy a Toyota nem tud egyik pilótájával sem nyerni a hazai versenyén, amit 2010 óra először rendeztek meg.

 

Valószínűleg a defekt nélkül sem győzhetett volna Evans, mert aztán megjött az első is az utolsó két gyorsaságira, és neki ugye nem volt esőgumija, ellentétben Neuville-lel, aki a Hyundai mindkét tengelyére 1-1 esőgumit tett fel. Ekkor már nem kellett sietnie a belgának, csak arra ügyelt, hogy behozza az autót a célba, ami sikerült is. Végül 71 másodperccel előzte meg a második helyen végzett csapattársát, Ott Tänakot, aki az utolsó versenyét teljesítette a koreai csapattal (már korábban bejelentette a távozását, de még nem tudni, hol folytatja).

„Fantasztikus érzés ez a győzelem!” - mondta Neuville. „Nem volt könnyű hétvége, sőt, a szezon sem, de ezzel az eredménnyel zárni az évet hihetetlen jó, és azt mutatja, hogy a sebességünk megvan. Köszönjük az időjárás-előrejelzőinknek a nagyszerű munkát” – tette hozzá.

Evans hibájából nem csak a Hyundai-ok, hanem Kacuta Takamoto is profitált, aki így felállhatott a dobogó legalsó fokára, idén másodszor. A 29 éves japán több mint egy perccel maradt el az autója egyensúlyával elégedetlen Tänaktól, de Sébastien Ogier kis híján elkapta a végén, mert csak 12 másodperccel végzett mögötte. A nyolcszoros világbajnok nyerte a legtöbb gyorsaságit a versenyen, de a győzelmi esélye már az első gyorsaságin elszállt pénteken egy defekt miatt. A hatodik helyen a fordos Gus Greensmith végzett.

Annak ellenére, hogy a Toyota lett a világbajnok egyéniben és a gyártók között is, a Hyundai is jó évet zárt, korábban ugyanis még sosem szereztek öt győzelmet egy szezonban. Japánban a 100. dobogójuk is összejött a 2014-es indulásuk óta. A szezonzárón ráadásul a WRC2 osztályban is kettős Hyundai-győzelem született az esőben brillírozó Grégoire Munsternek és Teemu Suninennek köszönhetően. A WRC2 bajnoki címét viszont a finn skodás, Emil Lindholm szerezte meg. Az összetett top10-be még az ex-Forma-1 pilóta, Heikki Kovalainen hozta be a Skoda Fabia R5-jét.

Végeredmény, Japán-rali:

1 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h43m52.3s

2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m11.1s

3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m11.3s

4 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m23.6s

5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4m05.1s

6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m07.4s

7 Gregoire Munster/Louis Louka (Hyundai i20 N Rally2) +7m50.8s

8 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2) +8m12.4s

9 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +8m25.6s

10 Heikki Kovalainen/Sae Kitagawa (Škoda Fabia Rally2 evo) +8m59.8s

11 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +10m40.8s

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.02
A HangZóna mai vendége Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság....
2023.02.02
A mai napon megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál, melynek keretében az....
2023.02.02
Az amerikai Rivian céget a Tesla lehetséges kihívójának tartották. De a fiatal gyártó már régóta....
2023.02.02
Baleset történt az M1-esen, Hegyeshalomnál - írja a Katasztrófavédelem. Egy sávon halad a forgalom....
2023.02.02
Interjú Bartal Tamással, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárával. ..
2023.02.02
A Honda a mai sajtótájékoztató keretein belül ismertette hidrogénüzletágával kapcsolatos....
2023.02.02
A brit Shell olaj- és gázipari cég rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet - derült ki a társaság....
2023.02.02
A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is....
2023.02.02
Ausztriát beborítja a hó. Az Osztrák Autóklub – ÖAMTC – felszólította az autósokat, hogy csak....
2023.02.02
Európa legnagyobb autókereskedői több autót adnak el évente, mint egész Magyarország teljes éves új....