dízel motor

A dízelkorszak tündöklése és…? 6. rész

2018.09.30.

A dízelkorszak sorozat utolsó része

A sorozat utolsó részében végre választ kapunk az „és” utáni részre!

Mert nem arra használtuk, amire kell!

Akinek volt szerencséje egy újabb dízelmotoros autót kipróbálni, az tapasztalhatta, hogy a rendelkezésre álló nyomaték és teljesítmény, a hozzá társuló viszonylagos alacsony fogyasztás a mai napig is létjogosulttá teszi a dízeleket.

Igen! Nagyon drága tisztítórendszer van hozzákapcsolva, amely még a legideálisabb használat mellett is 200, maximum 250 ezer kilométerenként cserére szorul. Ez van. Ez az ára annak, hogy tiszta működésű dízelmotorral járunk. Magán használati viszonyok között ekkora futásteljesítményt 8-10 évnél előbb nem nagyon érünk el.

A „bezzeg országok”-ban ennyi ideig nem is tartanak meg egy autót. Eladják, mielőtt euró ezreket kellene rákölteni és vesznek inkább újat. A dízelek problémái inkább a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező országokat érintik. Minket például, akik vérszemet kapva hozzuk be az országba a nagyteljesítményű és nagyméretű dízel limuzinokat.

Nem 10 évre veszik

Tesszük mindezt azért, mert egy 8-10 éves BMW, (vagy Audi, stb) a legtöbb esetben még nagyon szépen mutat 10 évesen, és akár törésmentes példányokat is találhatunk belőlük. És sajnos a legtöbben úgy számolnak, hogy ezeket a költséges beruházásokat nem is fogják elvégeztetni, hanem (illegális) átalakításokkal megússzák őket. Erről már írtunk korábban.

Drága dolgok

Két nagyon drága dolog van, aminek a mindennapokban nem látjuk a hasznát. Az egyik a biztonság. Amíg nincsen karambol, addig minden autó egyformán biztonságos. A mindennapokban nem is foglalkozunk ezzel. Egy olyan autó, ami egy ütközésben jobban összetörik, mint egy másik, tud ugyanolyan szép lenni, nem? Azt pedig minden nap látjuk.

A másik láthatatlan drága dolog a környezetvédelem, vagy tisztaság. Mivel a korszerű dízelek nem füstölnek, nem büdösek, a mindennapokban fel sem tűnik, hogy tiszták. Amikor tönkremegy a DPF és közlik a szervizben, hogy mennyibe fog kerülni a csere, na, akkor észrevesszük!

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ebben a dologban is sokkal tudatosabbnak, átgondoltabbnak kell lenni. Nem szabad pusztán a vételkor fizetendő árat nézni autóvásárláskor. Ez termesztésen igaz az új- és a használt autók vásárlóra is. Figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi időre kell kitartson az autó, mire fogom használni, a várható javításokat el tudom-e végeztetni rajta.

Lesz rá pénz?

Egy tanulmány szerint, amelyben a gyártás minden részletétől a használat és újrahasznosítás befejezéséig mérték fel egy egy járműkivitel CO lábnyomát, bármilyen hajtásláncot is választunk, a teljes járműciklus (bányától a bontóig) alatti kibocsátás majdnem teljesen megegyik legyen az dízelmotoros autó, vagy teljesen elektromos kocsi.

Maradnak velünk

A cikksorozat célja az volt, hogy aki végig olvassa, tisztában legyen azzal, hogy mi a dízelmotor, hogyan hódította meg az autóipart, mi vetett gátat a terjeszkedésének és hogy kiderüljön, van-e a jövője a dízelnek.

Bátran ki merem jelenteni, hogy van. Emellett pedig rögtön azt is ki kell jelenteni, hogy a korábbi tévút helyett – hogy minden kategóriában kínáltak dízelmotorokat – a gyártók és a felhasználók is rájöttek, hogy a dízel technológia nem mindenható, a városi kocsikázáshoz nem megfelelő.

Cserébe az alsó-középkategóriától felfelé már adott esetben indokolt lehet a dízel, sőt, minden járulékos költsége ellenére a nagyteljesítményű járművekben ésszerű alternatívája az összes többi hajtásnak.

Ez volt a hát A dízelkorszak tündöklése és ragyogása című sorozatunk.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....
2022.01.27
Interjúm befejező részében beszélgettem Borissal lenyűgöző garázsáról, gyűjteményéről, amelyben....
2022.01.27
Hatvanöt éve nem mért mélypontra süllyedt tavaly a brit autóipar termelése, elsősorban a....
2022.01.27
Kilábalóban a taxis szektor a koronavírus-járvány okozta sokkból, de messze még a járvány előtti....
2022.01.27
Lefolytatta a 2018 decemberében megrendelt PzH 2000 önjáró lövegek első, úgynevezett....
2022.01.27
Az európai piac legaranyosabb négyüléses villanyautója köszön el, hogy átadja helyét kínai....
2022.01.27
A gépkocsijába beszorult autóst a fővárosi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével....
2022.01.26
Tavaly 4,07 százalékkal csökkent az új személyautók értékesítése - közölte a román autógyártók....
2022.01.26
Márciustól jönnek az időalapú jegyek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, de még ezelőtt....
2022.01.26
A Bugatti egy 15 literes tárolódobozban lévő palackot mutatott be, ami 150 munkaóra alatt készült....