Bemutató

Dizájnparádé az új Toyota Aygo

2021.11.24.

Európában tervezték, a kontinensen gyártják, európai autósoknak szánják – hangoztatta a Toyota a vadonatúj Aygo minapi leleplezésekor. 

Szerző: Heimer György

Mint ahogy internetes sajtótájékoztatójukon elmondták, az A-osztályos mini vonalait a japán cégóriás nizzai dizájnközpontjában húzták meg, a tervekbe bedolgozott még a belga K+F részleg és a fejlesztés során az európai nagyvárosok közlekedési sajátosságait tartották szemük előtt. És ahogy az ilyenkor szokásos, most is repkedtek a jelzők: egyedülálló, a kategóriát forradalmasító modell született.

Annyi bizonyos, hogy a kisautó egy sor élvonalbeli, a szegmensben új technikát kínál – parádés dizájncsomagolásban. A sokat emlegetett Toyota New Global Architecture (TNGA) platform GA-B változatára épül, úgy, mint a Yaris, de az autós publikumot, mindenekelőtt a kompakt mini kategória célcsoportját, a fiatalokat bizonyára az érzelmekre ható megoldások csábíthatják majd vásárlásra. A formaterv kívül-belül vagány, beleértve az élekkel és görbületekkel cifrázott karosszéria kéttónusú karosszériafestését, vagy a szélesre nyitható vászontetőt. A nagy húzások egyike, hogy a Toyota levitte az A-osztályba is a ma oly divatos suv-módit: az elődmodellhez viszonyítva, a beltér kényelmének bővülése mellett nőtt a kerékméret és a hasmagasság, az Aygo sofőrje magasabban ül, jobban rálát a forgalom többi résztvevőjére.

Bizonyára a fiatal vevőkört tartották szem előtt a JBL-el közösen fejlesztett „hangprofil” létrehozása során is. Ez magyarán egy négy hangszóróból álló rendszer, amelyhez 300 wattos erősítő és 200 milliméteres mélynyomó társul a csomagtartóban. Újabb szolgáltatás, hogy a Toyota Smart Connection és a MyT mobiltelefonos alkalmazás jóvoltából a távolból hozzá lehet férni a jármű adataihoz, nem utolsó sorban nyomon lehet követni, hol van kocsi. A magasabb felszereltségi szinteken a multimédiás rendszer felhő alapú navigációja élő forgalmi információkat kínál, s mint ígérik, idővel újabb szolgáltatások is elérhetők lesznek over-the-air (szerviz felkeresése nélkül, „levegőn át”) frissítésekkel. A sajtóbrosúra megjegyzi, hogy az Aygo X olyan biztonsági megoldásokat is tartogat, amelyek az A-osztályban úttörőnek számítanak. Példaként említik, hogy a digitális Toyota Safety Sense rendszer részeként most debütál a nappali és éjszakai gyalogos-felismerés, a kerékpárosok nappali viszonyok közötti érzékelése, a kanyarváltások során az ütközés megelőző rendszer, az intelligens adaptív tempomat, a sávkövető asszisztens és a vészhelyzeti kormánysegéd ütközést megelőző funkciója.

Ami a kisautó hajtásláncát illeti a megoldás klasszikus: a motorháztető alatt a korábbi modellekből ismert egyliteres, háromhengeres, soros benzines erőforrás dolgozik, amely a maximális 77 lóerős teljesítményt hatfokozatú mechanikus vagy automata CVT sebváltón át juttatja el az első kerekekhez. Az óránkénti 100 kilométeres sebesség eléréséhez több mint 15 másodpercre van szükség, a végsebesség pedig valamivel 150 km/óra felett befejeződik, az üzemanyag-fogyasztás automatával 4,9, mechanikussal 4,7 liter, 100 kilométeren, WLTP ciklussal számolva. Az új Aygo forgalmazása jövő évben kezdődik, hazai ára még nincs, de némi támpontul szolgálhat, hogy nemzetközi sajtófülesek szerint a kezdőár 17 ezer dollár, a csúcsfelszereltségű változat pedig 20 ezer dollár körül alakulhat.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.12
Mit hallgattunk és mit mondunk ma az autózásról? ..
2022.08.12
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak....
2022.08.12
Tagadhatatlanul a világ egyik legbrutálisabb profi átépítése Ryan Tuerck V10-motoros Toyota GR....
2022.08.12
A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban pánikba estek az autósok, amikor a vonuló....
2022.08.12
Nézze meg a videót! ..
2022.08.12
Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként....
2022.08.12
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai....
2022.08.12
Elképesztő pillanatokat rögzített néhány napja a Magyar Közút kamerája az M3-as autópályán. A....
2022.08.12
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon péntek....
2022.08.12
Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes....