helyszínelés

Columbo rajongana ezért a találmányért

2021.03.09.

A rendőrségi helyszínelést forradalmasítja egy olasz találmány, amely az események után néhány perccel 3D-ben mutatja meg a történteket.

A rendszert az iMoì olasz startup fejlesztette ki. A cég szakterülete a városi közlekedésbiztonság és baleset-megelőzés. Legújabb fejlesztésük az a 3D-s megjelenítő alkalmazás, amely egy baleset vagy bármilyen közlekedési szituáció után néhány perccel élethűen tudja reprodukálni a történteket – írja a legnépszerűbb olasz napilap, a Corriere della Sera internetes kiadásának autós rovata.

A fejlesztés iránt rendkívüli az érdeklődés a rendőrségnél és a biztosító társaságoknál.

A közlekedési baleseteket követő percek kritikus jelentőségűek: kulcsfontosságú, hogy még frissiben dokumentálni és reprodukálni lehessen a történteket. Az érintett járművek mozgását, sebességét, számát, típusát és a helyszín minden aspektusát, hogy később elkerülhetőek legyenek a jogi viták.

Az iCam3D pontosan ezzel a céllal született. Az eszközzel 3D-ben lehet felvázolni a baleset helyszínét. A rendőrök vagy a biztosító társaságok emberei a történtek után néhány perc alatt el tudják végezni azokat a méréseket és bizonyítási eljárásokat, melyek a helyszínelő rendőrök számára jelenleg órákat vesznek igénybe, veszélyeztetve testi épségüket.

Az új technológiával kiküszöbölhetik azt is, hogy tartósan blokkolni vagy korlátozni kelljen a forgalmat, ami önmagában további közlekedési kockázatokat jelenthet.

A iMoì olasz startup alapítói Silvio Foschi informatikai mérnök és Monica Di Sante kriminológus. A szakemberek számításai szerint az új eljárással a kis és közepes méretű városi balesetek esetében a helyszínelés időtartama radikálisan csökkenne: az eddigi átlag 90 percről alig 5 percre.

Az ICam3D lehetővé teszi a baleset három dimenzióban történő rekonstruálását - magyarázza Silvio Foschi. Az adatok és események gyors és pontos rögzítésével később könnyen azonosíthatóak a történtek részletei, ideértve a járművek márkáját, az autó minden műszaki jellemzőjét, de legfőképp a tényleges károkat.

Az így "rögzített" jelenet háromdimenziós változatban bizonyítékként lejátszható lesz a bíróság előtt , illetve minden szükséges adat azonnal, hitelesen rendelkezésre áll majd.

Néhány hónappal az eszköz piacra dobása után, Olaszországban már 20 iCam3D eszközt használnak a helyi rendőrkapitányságok különböző olasz régiókban, köztük Lombardiában, Venetóban, Toszkánában, Campaniában és Marcheben. Hamarosan megkezdődik a forgalmazás Spanyolországban is, ahol a technológiát jelenleg a Guardia Civil teszteli.

Az iCam3D hardvere egy speciálisan felturbózott tablet, amely háromdimenziós érzékelő kamerával van felszerelve. Az agya pedig az iMoì által kifejlesztett szoftver.

A rendszer nem igényel kapcsolatot felhőplatformokkal, kivéve, ha a felhasználónak központi archívumra van szüksége. Az iCam3D így bármilyen környezetben használható, még akkor is, ha nincs közvetlen internet kapcsolat.

Annak ellenére, hogy szabadalmaztatott rendszer saját fejlesztésű szoftvert használ, az iMoì tablet olyan fájlokat hoz létre, amelyeket könnyen el lehet küldeni, meg lehet osztani, tárolni és integrálni a jelenleg használt rendőrségi és biztosítói szoftverekbe.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.13
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már augusztus 15-től érvénybe lépnek korlátozások a....
2022.08.13
A történelem egy darabja kerül árverésre a hónap végén. Lady Diana vezette azt a Fordot, amit a....
2022.08.13
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én....
2022.08.13
Teljes szélességében lezárták a 61-es főutat Nagykanizsa közelében, miután a helyszínen meghalt egy....
2022.08.13
Az Audi ingolstadti központjában a jövő már jelen. Nem csak az autógyártásban, hanem a....
2022.08.13
A Volvo már az EXC90 nevet is levédette a szabadidő-autóhoz. ..
2022.08.13
Augusztus 11-én, csütörtökön elkezdték lebontani Lánchídnál a budai toronydarut, és napokon belül....
2022.08.13
Folyamatosan, ütemezetten végzik több százmillió négyzetméternyi területen a növényzetgondozási....
2022.08.13
Összesen mindössze 275 darab készül majd a Mercedes-AMG ONE-ból. Az exkluzív, kispéldányszámú....
2022.08.13
Szememben a Ford legrokonszenvesebb, korunk követelményeihez legjobban alkalmazkodó, józanul....