helyszínelés

Columbo rajongana ezért a találmányért

2021.03.09.

A rendőrségi helyszínelést forradalmasítja egy olasz találmány, amely az események után néhány perccel 3D-ben mutatja meg a történteket.

A rendszert az iMoì olasz startup fejlesztette ki. A cég szakterülete a városi közlekedésbiztonság és baleset-megelőzés. Legújabb fejlesztésük az a 3D-s megjelenítő alkalmazás, amely egy baleset vagy bármilyen közlekedési szituáció után néhány perccel élethűen tudja reprodukálni a történteket – írja a legnépszerűbb olasz napilap, a Corriere della Sera internetes kiadásának autós rovata.

A fejlesztés iránt rendkívüli az érdeklődés a rendőrségnél és a biztosító társaságoknál.

A közlekedési baleseteket követő percek kritikus jelentőségűek: kulcsfontosságú, hogy még frissiben dokumentálni és reprodukálni lehessen a történteket. Az érintett járművek mozgását, sebességét, számát, típusát és a helyszín minden aspektusát, hogy később elkerülhetőek legyenek a jogi viták.

Az iCam3D pontosan ezzel a céllal született. Az eszközzel 3D-ben lehet felvázolni a baleset helyszínét. A rendőrök vagy a biztosító társaságok emberei a történtek után néhány perc alatt el tudják végezni azokat a méréseket és bizonyítási eljárásokat, melyek a helyszínelő rendőrök számára jelenleg órákat vesznek igénybe, veszélyeztetve testi épségüket.

Az új technológiával kiküszöbölhetik azt is, hogy tartósan blokkolni vagy korlátozni kelljen a forgalmat, ami önmagában további közlekedési kockázatokat jelenthet.

A iMoì olasz startup alapítói Silvio Foschi informatikai mérnök és Monica Di Sante kriminológus. A szakemberek számításai szerint az új eljárással a kis és közepes méretű városi balesetek esetében a helyszínelés időtartama radikálisan csökkenne: az eddigi átlag 90 percről alig 5 percre.

Az ICam3D lehetővé teszi a baleset három dimenzióban történő rekonstruálását - magyarázza Silvio Foschi. Az adatok és események gyors és pontos rögzítésével később könnyen azonosíthatóak a történtek részletei, ideértve a járművek márkáját, az autó minden műszaki jellemzőjét, de legfőképp a tényleges károkat.

Az így "rögzített" jelenet háromdimenziós változatban bizonyítékként lejátszható lesz a bíróság előtt , illetve minden szükséges adat azonnal, hitelesen rendelkezésre áll majd.

Néhány hónappal az eszköz piacra dobása után, Olaszországban már 20 iCam3D eszközt használnak a helyi rendőrkapitányságok különböző olasz régiókban, köztük Lombardiában, Venetóban, Toszkánában, Campaniában és Marcheben. Hamarosan megkezdődik a forgalmazás Spanyolországban is, ahol a technológiát jelenleg a Guardia Civil teszteli.

Az iCam3D hardvere egy speciálisan felturbózott tablet, amely háromdimenziós érzékelő kamerával van felszerelve. Az agya pedig az iMoì által kifejlesztett szoftver.

A rendszer nem igényel kapcsolatot felhőplatformokkal, kivéve, ha a felhasználónak központi archívumra van szüksége. Az iCam3D így bármilyen környezetben használható, még akkor is, ha nincs közvetlen internet kapcsolat.

Annak ellenére, hogy szabadalmaztatott rendszer saját fejlesztésű szoftvert használ, az iMoì tablet olyan fájlokat hoz létre, amelyeket könnyen el lehet küldeni, meg lehet osztani, tárolni és integrálni a jelenleg használt rendőrségi és biztosítói szoftverekbe.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
- Csehországban  éves összehasonlításban 12,3 százalékkal 147 ezer 659-re nőtt az új....
2021.09.17
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három....
2021.09.17
Moszkva polgármestere azt javasolta, hogy kobozzák el a hatóságok a módosított hangfogójú,....
2021.09.17
Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták Egyházaskozár és Bikal között. ..
2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....