Daimler

A chiphiány dacára hatalmas nyereséget termelt a Daimler

2021.07.22.

A német autógyártó jól teljesített a második negyedévben, miután a luxusautói iránti kereslet továbbra is erős volt.

A Kecskeméten Mercedes-Benz-gyárat üzemeltető társaság szerdán közzétett második negyedéves gyorsjelentésében azonban arra figyelmeztetett, hogy a félvezetők hiánya visszaveti az értékesítést az év második felében, és jövőre is éreztetni fogja hatását.

Más autógyártókhoz hasonlóan a Daimler is csökkentette a termelést idén a koronavírus-világjárvány idején kialakult chiphiány miatt, ami arra késztette a német vállalatot, hogy a nagyobb hasznot hozó modellekre összpontosítson.

Harald Wilhelm pénzügyi igazgató jelezte, hogy várakozásaik szerint a chiphiány 2022-re is áthúzódik, de az ideinél kevésbé lesz súlyos. A prémiumkategóriás autókat gyártó Daimler - amely a második félévben az acél, a réz és az alumínium árának jelentős emelkedésével is szembesül - jelenleg nehezen tudja felmérni, hogy miként alakulnak a gyártáshoz szükséges félvezetők beszállításai.

A hiány épp egy olyan időpontban lépett fel, amikor az autók iránti kereslet megugrott, ahogy a világgazdaság kilábal a koronavírus-járvány okozta válságból. Ez felhajtotta az új és használt járművek árát is, mivel a készletek csökkennek.

Néhány autógyártó úgy alkalmazkodott a chiphiányhoz, hogy csökkentette a felszereltséget, bizonyos funkciókat kivesz modelljeiből. A General Motors márciusban közölte, hogy néhány platós kisteherautóját nem szereli fel üzemanyag nyomásszabályozó modullal, ami azonban rontja a fogyasztási mutatóikat.

Más gyártók, köztük a Daimler, legyártották ugyan a járműveket, de nem fejezték be teljesen, hanem még mindig várnak a szükséges chipekre.

Az idei második negyedévben a Daimler 43,49 milliárd euró bevételre tett szert, ami 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 30,18 milliárd eurót. Az értékesített járművek száma 36 százalékkal, 736 385-re emelkedett.

A vállalat bruttó nyeresége 265,4 százalékkal, 9,84 milliárd euróra nőtt, kamat- és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) pedig 5,185 milliárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1,68 milliárd eurós veszteséggel. A nettó nyereség 3,7 milliárd euróra rúgott, míg egy évvel korábban 1,9 milliárd euró veszteséget termelt a vállalat. Az egy részvényre jutó haszon 3,36 eurót tett ki a második negyedévben, míg egy évvel korábban 1,87 euró volt a veszteség.

Az idei első félévben a Daimler több mint 1,46 millió járművet értékesített, ami 24 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév adatát. A vállalat bevételei 25 százalékkal, 84,5 milliárd euróra nőttek, míg a kiigazított EBIT 10,388 milliárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 11 millió euróval. A tiszta haszon meghaladta a 8 milliárd eurót, szemben az egy évvel korábbi 1,7 milliárdos veszteséggel.

A Daimler készpénzállománya 20,9 milliárd euróra emelkedett június végére az év eleji 20,1 milliárd euróról, ami az emelkedő értékesítési számok mellett annak köszönhető, hogy a nagyobb nyereséget hozó járművek domináltak az eladások összetételében.

Ola Kallenius vezérigazgató közölte, hogy a készpénzt beruházásokra fogják fordítani, egyrészt az elektromos autók technológiájának, másrészt pedig egy, a szoftverekre erősebben összpontosító vállalat fejlesztésére.

A Daimler új elektromos járműveket vezet be, és az a célja, hogy 2039-re szén-dioxid-semleges termékcsaládot állítson össze. Ugyanakkor még nem tűzött ki időpontot a belső égésű motorok gyártásának befejezésére. Jelenleg amúgy ezek a motorok termelik a nyereséget a károsanyag-kibocsátás nélküli járművekre való átálláshoz. A vállalat csütörtökön vizsgálja felül a személyautókat és kisbuszokat gyártó Mercedes-Benz stratégiáját.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.08.03
Egy 56 éves férfi ittasan okozott közúti közlekedési balesetet, majd elhajtott a helyszínről....
2021.08.03
Ismerni és megőrizni a múltat, élni a jelent, álmodni a jövőt, a mottó legalább annyira igaz a....
2021.08.03
Őrizetbe vették és bíróság elé állították a rendőrök azt a nőt, aki Miskolcon balesetet okozott, és....
2021.08.03
A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy a Land Cruiser 70. születésnapjának évfordulója alkalmából....
2021.08.03
A Körmendi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya cserbenhagyás vétség elkövetésének....
2021.08.03
A kínai autóipar által előállított számtalan klón között most egy olyat is elkezdtek forgalmazni,....
2021.08.03
Minden év azzal kezdődik, hogy február tájékán bemutatják terveiket, majd nekiállnak az....
2021.08.03
Személyi sérüléses baleset történt Füzesabony térségében – írta a police.hu. ..
2021.08.03
Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt....
2021.08.03
Szenzációs, eddig titkos videók kerültek fel a közelmúltban a Youtube-ra, amelyek a szupersportautó....