Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Büntetőfékezés: akkor is bűncselekmény, ha nincs baleset

2021.07.25.

A büntetőfékezés közúti veszélyeztetésnek számít, akár már a helyszínen elvehetik a sofőr jogosítványát. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában a büntetőfékezésről lesz szó. 

Mostanában nagyon megszaporodtak a büntetőfékezések, szinte minden hétre jut egy-egy fedélzeti kamerával rögzített hajmeresztő videó, amelyen az látszik, hogy valaki igazságosztónak képzeli magát a forgalomban, és veszélyezteti a többi közlekedő testi épségét. De mi is az a büntetőfékezés? Mit tehetünk, ha valaki szándékosan fékezget előttünk, és milyen büntetést kaphat érte? 

Büntetőfékezés = közúti veszélyeztetés

A közlekedésben azt a manővert nevezzük büntetőfékezésnek, amikor az elöl haladó autó – általában azután, hogy hirtelen bevágott egy másik autó elé – gyorsan, váratlanul és indokolatlanul fékez, és ezzel nemcsak akadályozza a mögötte haladó járművet, lassításra vagy megállásra kényszeríti, hanem veszélyezteti a közlekedők testi épségét. 

Van, aki így akarja szabálykövetésre sarkallni a másik autóst, de általában a büntetőfékezéssel egy vélt vagy valós sérelem miatt áll bosszút a sofőr, így akarja megleckéztetni a másikat. Gyakran előfordul, hogy azok előtt büntetőfékeznek, akik lassan haladnak vagy nem engedik el azonnal az autópályán a mögöttük gyorsabban haladó kocsit. Ez azonban mindegy, mert akármi is legyen az előzmény, a büntetőfékezés közúti veszélyeztetésnek számít.

Akkor is bűncselekmény, ha nem történik baleset

A megszokott forgalmi helyzetekben általában az a hibás, aki hátulról nekiütközik az előtte haladónak, mert ilyenkor feltételezhető, hogy nem tartott megfelelő követési távolságot. Ám a KRESZ szerint a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csak abban az esetben szabad csökkenteni, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Vagyis akkor fékezhetünk hirtelen, ha csak így tudjuk elkerülni a balesetet vagy a károkozást. Ennek a szabálynak a megszegése – vagyis ha anélkül fékezünk hirtelen, hogy például balesetet kerülnénk el – önmagában csak a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének számít. 

Ám a büntetőfékezés nem ebbe a kategóriába tartozik! Ha a fékezés szándékos volt, és a sofőrnek csak az volt a célja, hogy a mögötte haladó számára balesetveszélyes helyzetet teremtsen, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekménye valósulhat meg. Nem szükséges, hogy baleset történjen, elég, ha a büntetőfékezéssel a sofőr közvetlenül veszélyezteti mások testi épségét. 

Ha valaki közúti veszélyeztetéssel gyanúsítható, annak elveszik a jogosítványát – akár már a helyszínen is –, és csak különös méltánylást érdemlő esetben kaphatja vissza. És még akkor is 3 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető, ha nem történt sérülés. Súlyos testi sérülés esetén 1-5 évig, maradandó fogyatékosság és súlyos egészségromlás, vagy tömegszerencsétlenség okozása miatt 2-től 8 évig terjedő börtön szabható ki. Ha a közúti veszélyeztetés miatt haláleset történik, 5-től 10 évig terjed a büntetés, míg ennek mértéke 5-15 évre súlyosbodik, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegbalesetet okoz valaki.

Nagy segítség a fedélzeti kamera

A büntetőfékezés bizonyítása általában nem könnyű, de ha baleset történik, azonnal jelentsük be a rendőrségnek, és próbáljunk szemtanúkat találni, akik láthatták a történteket. Sokkal könnyebb azonban a bizonyítási folyamat, ha az autóban van fedélzeti kamera, amelynek felvételét bizonyítékként veszik figyelembe a hatóságok. Ennél az esetnél például a busz előtt büntetőfékező férfi arra hivatkozott, hogy megriadt egy kutya miatt, azért fékezett. A videón látszik, hogy tényleg volt egy békés, pórázon sétáltatott kutya a környéken, de az egyáltalán nem indokolta a fékezést. 

A büntetőfékezés általában azért alakul ki, mert a sofőr dühös, és így vezeti le a feszültséget. Pedig könnyen el lehetne kerülni a konfliktust a többi autóssal, ha egy kicsit az ő fejükkel gondolkozna, és átérezné a helyzetüket. Nyilván nem azért megy valaki lassan, hogy a többieket szándékosan bosszantsa, hanem így érzi biztonságosnak, mert például ritkán vezet, és nincs akkora rutinja. A büntetőfékezés és a többi közlekedő megleckéztetése viszont csak ront a helyzeten, mert a bizonytalanabb sofőrök még jobban fognak szorongani a forgalomban. A vétlen autósok számára jó tanács, hogy ha büntetőfékező vagy agresszív sofőrrel találkoznak, ne menjenek bele a konfliktusba (már amennyire ez lehetséges), ne próbálják meg ők is megleckéztetni a másikat, mert annak baleset lehet a vége. Inkább figyeljünk egymásra, és legyünk együttműködőek a közlekedésben. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!)

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
- Csehországban  éves összehasonlításban 12,3 százalékkal 147 ezer 659-re nőtt az új....
2021.09.17
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három....
2021.09.17
Moszkva polgármestere azt javasolta, hogy kobozzák el a hatóságok a módosított hangfogójú,....
2021.09.17
Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták Egyházaskozár és Bikal között. ..
2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....