Baja 1000

Bruce Meyersre, az eredeti Beach Buggy feltalálójára emlékezünk

2021.03.28.

„Csak egy kis kalandot akartam vinni az emberek életébe.” – mondta Meyers 2017-ben, ám annál sokkal többet adott a terepes kultúrának.

Számtalan kulcsfigurát kitermelt már az amerikai autós kultúra, de mindközül az egyik leghíresebbként tartják számon Bruce Meyerst, az eredeti Beach Buggy tervezőjét, és a Baja 1000 off-road versenyek atyját. Elképesztően izgalmas és élménydús élete ellenére 94 évesen hunyt el február közepén, ezzel bebizonyítva, hogy nem érdemes unalmas életet élnünk, a féltés nem mindig vezet a biztonságos élet felé.

Márpedig ha valaki, akkor Meyers falta az életet. Alkotott, feltalált, hajót épített, szörfözött, háborús hős volt és autóversenyző egy személyben. És éppen ehhez az életformához alkotta meg a 60-as években azt a Beach Buggy-t, ami később a felszabadult terepezés és a tengerparti életvitel megkerülhetetlen ikonja lett. Összesen 7000 darab készült az eredeti üvegszálas, Volkswagen motoros Manx-ból, viszont annyira megkedvelték, hogy legalább negyedmillió replika készült belőle később a világ minden részén.

Ahhoz, hogy valaki egy ilyen maradandó legendát alkosson, nyakig benne kellett lennie a szubkultúrában, és Bruce Meyers bizony egy volt azon kaliforniai életcsászárok közül, akik eleinte Volkswagen Bogarakat alakítottak át (leginkább szedtek szét), hogy képesek legyenek átcsapatni a homokdűnéken. Meyers azonban továbbment, és az eredeti Beetle-t egészen az alvázáig és futóművéig lecsupaszította, hogy aztán megalkossa rá azt az egyedi üvegszálas, bogárszemes teknőt, amit ma Beach Buggyként ismerünk.

Első vörös autója, amit egyszerűen csak Old Redként ismernek, egy egész kultúrát épített a megfizethető és könnyű, Bogáralapú buggyknak. A kor szellemében a barátságot és a szerelmet testesítette meg Meyers számára az alkotása, de legalább ennyire jól teljesített, ha versenyzésről volt szó. Meyer ugyanis még a motoroknál is gyorsabban teljesítette azt a mexikói tereprali futamot, ami végül Baja 1000 néven a világ egyik leghíresebb off-road rendezvényeként él tovább a mai napig.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....