Baja 1000

Bruce Meyersre, az eredeti Beach Buggy feltalálójára emlékezünk

2021.03.28.

„Csak egy kis kalandot akartam vinni az emberek életébe.” – mondta Meyers 2017-ben, ám annál sokkal többet adott a terepes kultúrának.

Számtalan kulcsfigurát kitermelt már az amerikai autós kultúra, de mindközül az egyik leghíresebbként tartják számon Bruce Meyerst, az eredeti Beach Buggy tervezőjét, és a Baja 1000 off-road versenyek atyját. Elképesztően izgalmas és élménydús élete ellenére 94 évesen hunyt el február közepén, ezzel bebizonyítva, hogy nem érdemes unalmas életet élnünk, a féltés nem mindig vezet a biztonságos élet felé.

Márpedig ha valaki, akkor Meyers falta az életet. Alkotott, feltalált, hajót épített, szörfözött, háborús hős volt és autóversenyző egy személyben. És éppen ehhez az életformához alkotta meg a 60-as években azt a Beach Buggy-t, ami később a felszabadult terepezés és a tengerparti életvitel megkerülhetetlen ikonja lett. Összesen 7000 darab készült az eredeti üvegszálas, Volkswagen motoros Manx-ból, viszont annyira megkedvelték, hogy legalább negyedmillió replika készült belőle később a világ minden részén.

Ahhoz, hogy valaki egy ilyen maradandó legendát alkosson, nyakig benne kellett lennie a szubkultúrában, és Bruce Meyers bizony egy volt azon kaliforniai életcsászárok közül, akik eleinte Volkswagen Bogarakat alakítottak át (leginkább szedtek szét), hogy képesek legyenek átcsapatni a homokdűnéken. Meyers azonban továbbment, és az eredeti Beetle-t egészen az alvázáig és futóművéig lecsupaszította, hogy aztán megalkossa rá azt az egyedi üvegszálas, bogárszemes teknőt, amit ma Beach Buggyként ismerünk.

Első vörös autója, amit egyszerűen csak Old Redként ismernek, egy egész kultúrát épített a megfizethető és könnyű, Bogáralapú buggyknak. A kor szellemében a barátságot és a szerelmet testesítette meg Meyers számára az alkotása, de legalább ennyire jól teljesített, ha versenyzésről volt szó. Meyer ugyanis még a motoroknál is gyorsabban teljesítette azt a mexikói tereprali futamot, ami végül Baja 1000 néven a világ egyik leghíresebb off-road rendezvényeként él tovább a mai napig.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.28
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt szeptember 28-án 6 óra 30 perc körül a 4918-....
2023.09.28
Elköszönhetünk az alap M3, M4 és egyéb M-es modellektől. A jövőben a BMW minden sportmodellje....
2023.09.27
Amint arról beszámoltunk, informatikai hiba miatt leállt a termelés a Volkswagen-konszern....
2023.09.27
A VW németországi üzemei ​​leálltak. Egy informatikai hiba megbénította a csoport központi....
2023.09.27
A vezetés egyre inkább luxussá válik – a költségek az utóbbi időben aránytalanul megemelkedtek –....
2023.09.27
Összeütközött három személyautó az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 39-es....
2023.09.27
„Pollerpiknik“ címmel szervezett demonstrációt és közösségi eseményt az Ágfalva/Schattendorf....
2023.09.27
Három célzott lövéssel állította meg a szentendrei körzeti megbízott egy menekülő embercsempész....
2023.09.27
Lassan egy hónapja becsengettek, ez azt jelenti, hogy szépen lassan mindenki visszarázódik a....
2023.09.27
Kiemelkedő hatásfokú energiafejlesztő megoldást állított üzembe logisztikai központjában a Toyota.....