portré és interjú
fotó:facebook.com/pg/bnadasd
Az interjú előző része itt olvasható.
Aki Borsodnádasdon jár a városközpont környékén már most is felfedezhet egy érdekességet, ez a molnárkalácsház. Mesebeli helyszín ez, ahol olyan finomságok készülnek, amik nem csak a térségben, hanem Európában is egyedülálló kuriózumnak számítanak.
A lemezgyárnak köszönhetjük az identitásunk fő alapját képező mostani elképzelésünket. A molnárkalács, és az ahhoz kapcsolódó hagyományokra gondolok itt, illetve magának a molnárkalácsnak a forgalmazására, hiszen a molnárkalács, mint termék egy borsodnádasdi találmány. A felvidékről ide települő szakmunkások hozták magukkal. Eredete elsősorban egyházi kötődésű mert az áldozó ostyához hasonló a termék, és az elkészítési módja. Esküvőkre és jeles alkalmakra sütötték, egy ollószerűen szétnyíló sütő formában, aminek az alapját a lemezgyári melléktermékek képzeték. Ennek köszönhetően szinte minden családnak volt saját sütővasa, ami megadja a hagyomány igazi néprajzi értékét. Jelenleg 45 különböző motívum van felkutatva és dokumentálva, ezt a helyi történészünk Sági Tibor kutatta föl. 2012-ben az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára is felkerültünk. Ennek a magasszintű elismerésnek köszönhetően indult be bennünk is egy gondolkodási folyamat, hogy ez egy magasrangú elismerés, amit fontos lenne ápolni, és átadni a jövő nemzedékének. A hagyomány szinte a megszűnés széléről lett újjá építve, mivel már alig sütöttek Borsodnádasdon molnárkalácsot, és sokszor a hulladékgyűjtéskor kerültek elő a sütővasak. A tudatos építő munkának köszönhetően mára sikerült elérni, hogy civilek kezdeményezésére a tavalyi évben elindult egy monárkalács sütő egyesület bejegyzésére való kérelem, 2007-től minden évben molnárkalács fesztivál is várja az érdeklődőket, kezdetben még csak 8 csapat sütött, most már 14 csapat süti a molnárkalácsot.
Így büszkén, több nemzedék is bemutatja, hogy mi ez a hagyomány, ahol a gombástól az erőspaprikásig át, diós, fahéjas és mézeskalácsos ízek is felkerültek a repertoárba. Időközben jutott eszünkbe, hogy megpróbálhatnánk nagyobb sorozatban gyártani és gyártásba hozni a terméket, hiszen így megteremthetnénk az anyagi alapot, ami a hagyomány tovább viteléhez szükséges, és az önkormányzat ez által egy vállalkozási tevékenységet is elindíthat, amivel helyi munkahelyeket teremt a lakosoknak.
Gondolom a gyártáshoz szükséges gépek, illetve infrastruktúra megteremtése, illetve a gyártás beindítása is sok megoldandó nehézséggel, és feladattal járt.
Leader pályázati forrásból és belügyminisztériumi forrásból, illetve az önkormányzat által biztosított támogatásból, és egy helyi civil egyesület a Jövő Borsodnádasdáért egyesület bevonásával 2015-ben tudott elindulni a molnárkalácsház mint gyártó üzem. Egy zsámbéki gépgyártó manufaktúra a Ziegler Bt. vállalta a molnárkalácsgyártó gép elkészítését. Ez egy olyan sütőgép volt, melyhez hasonlót még soha nem gyártottak, tehát nem lehetett egy már ismert „know how” alapján elkészíteni, ill. megvásárolni a gépet. A cégnek sikerült megoldani ezt az akadályt és az általuk gyártott gép jelenleg is tökéletesen üzemel és folyamatosan gyártja a terméket vaníliás, mézes és fahéjas ízesítésben. Persze voltak nehézségek a kialakításnál, és az indulásnál például jegyző úr és jómagam felcser élelmiszeripari mérnökként végigkóstoltunk nagyon sok ízt, mire kialakultak a jelenleg is forgalmazott változatok. Az is érdekes tapasztalat volt, hogyan is kell vonalkódot generálni a termékhez és minden más ehhez tartozó feladat munka is sok időt, és energiát felemésztett.
Interjúnk utolsó részében az előremutató fejlesztésekről beszélgetünk majd polgármester úrral, és arról is, hogyan tervezik hasznosítani a megújulkó energiaforrást.