e-mobilitás hatása

A belső égésű motorok betiltása a polgárok elleni döntés a Német Autóipari Szövetség szerint

2022.07.04.

A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német autószövetségek - írja az automobilwoche.de

 

A Német Autóipari Szövetség (VDA) bírálta az EU Parlament azon felhívását, hogy 2035-től tiltsák be a belsőégésű motorral szerelt új autók értékesítését. A parlamenti képviselők "az állampolgárok, a piac, az innováció és a modern technológiák ellen döntöttek" - mondta Hildegard Müller, a VDA elnöke szerda este. "Tehát ez a döntés nem akarja elfogadni, hogy Európa nagy részén nincs elegendő töltési infrastruktúra. Ezért egyszerűen túl korai egy ilyen cél elérése. Ez növeli a fogyasztók költségeit, és veszélybe sodorja a fogyasztói bizalmat."

Hildegard Müller Fotó: VDA

Müller nehezményezte, hogy a politikusok nem követelhetnek nagyobb sebességet az ipartól anélkül, hogy maguk ne teremtenék meg azokat a keretfeltételeket, amelyek ezt a sebességet lehetővé teszik. Ez a töltési infrastruktúra szükséges bővítése mellett a digitalizáció hiányára, valamint a sürgősen szükséges nyersanyag- és energiapartnerségek iránti elkötelezettség hiányára is vonatkozik.

A VDA szerint az EU-nak be kellett volna építenie klímastratégiájába a szintetikus üzemanyagokat. Ezek az üzemanyagok azért fontosak, hogy a már forgalomban lévő autókat a klímára kevésbé károsan lehessen üzemeltetni – mondta Müller csütörtökön az ARD reggeli magazinjában.

Reinhard Zirpel, a Nemzetközi Gépjárműgyártók Szövetségének (VDIK) elnöke elmondta: "Az alternatív hajtásokra való átállás alapvetően megváltoztatja a mindennapi mobilitást Európában, és sokak számára meg is drágítja." Arra figyelmeztetett, hogy az EU-nak meg kell teremtenie a megfelelő feltételeket, például vásárlásösztönzést és a szükséges töltési infrastruktúrát.

Oliver Zipse Fotó: ACEA

Az európai gyártók szövetsége, az ACEA elhamarkodottnak tartja a belsőégésű motorok kivonásáról szóló döntést. A jelenlegi bizonytalanságok miatt átlátható félidős felülvizsgálatra van szükség a 2030 utáni célok meghatározásához – mondta az ACEA elnöke és a BMW vezérigazgatója, Oliver Zipse.

A fokozottabb klímavédelemért folytatott harcban az EU Parlament 2035-től meg akarja tiltani az új, belsőégésű motorral szerelt autók árusítását. A képviselők többsége szerdán Strasbourgban megszavazta, hogy a következő évtized közepétől a gyártók csak olyan személygépkocsikat és kisteherautókat hozhatnak forgalomba, amelyek nem bocsátanak ki éghajlatra káros üvegházhatású gázokat. Mielőtt egy ilyen szabályozás hatályba léphet, a Parlamentnek még tárgyalnia kell az uniós államokkal.

Az autóklubok sajnálják a döntést

Több egyesület is bírálta a döntést: az Automobile Club Verkehr hibás döntésről és szűk látókörű elkötelezettségről beszélt az akkumulátoros-elektromos mobilitás mellett. A klub óva intett a klímasemleges üzemanyagok kizárásától. Az ACV véleménye szerint ezek az úgynevezett e-üzemanyagok átmeneti időszakra nem csak a tüzeléstechnika, hanem a töltőállomások számára is lehetőséget jelentenének. Az ACV arra figyelmeztetett, hogy a társadalmi következményeket is figyelembe kell venni.

A Német Autókereskedelem Központi Szövetsége (ZDK) ugyanezt az üzenetet tolmácsolta. ŐK is csalódottak voltak a szavazás miatt, és megismételték a szintetikus üzemanyagok iránti kérelmet. A parlamenti képviselők nagy lehetőséget szalasztottak el – mondta Jürgen Karpinski elnök. Az e-üzemanyagok segítségével Németországban a jelenlegi mintegy 46 millió autós és mintegy 1,5 milliárd autós járműállomány klímasemlegesen üzemeltethető. A ZDK ezért továbbra is támogatja ezt a lehetőséget.

Az ADAC is csalódott. „Az ambiciózus klímavédelmi célok a közlekedésben pusztán elektromobilitással nem érhetők el” – közölte szerda este az autóklub. "Éppen ezért lett volna szükséges perspektívát nyitni a klímasemleges üzemanyaggal működő belsőégésű motor előtt."

A Gépészmérnöki Szövetség (VDMA) is felszólalt a tilalom ellen: "Az EU parlamenti szavazása rossz hír az EU ipari ereje és fenntarthatósága szempontjából" - mondta Hartmut Rauen, a VDMA vezérigazgató-helyettese csütörtökön. A járművek CO2-kibocsátását nullára korlátoznák, függetlenül a felhasznált üzemanyagtól.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében. ..
2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....