utazás

Barangolások négykeréken Észak-Magyarország útjain

2021.05.30.

A Bükk, Aggteleki és Zempléni-hegység a kirándulások és természetközeli élmények kiapadhatatlan forrásai. Ám ha valaki nem az aktív túrázás híve, az is garantáltan megtalálja itt a számításait. 

Az országos kéktúra teljesítése után négykeréken is elindultam az északi régió felfedezésére, amelyhez társam egy vadonatúj Nissan Juke volt. A vezetési élményről ITT írtam, ebben a beszámolóban pedig három olyan kirándulóhelyet ajánlok, amelyek autóval és kis sétával bármely korosztály számára felhőtlen kikapcsolódást ígérnek.

Lillafüred

Akár Miskolc, akár Eger felől közelítjük meg a hegyek közé ékelt, apró települést, már az odavezető út is felér egy önálló kirándulással. A szerpentines és minden oldalról fákkal körülvett út egyike hazánk legszebb hegyi terepének, amelynek méltó megkoronázása lehet a lillafüredi megálló. A látképet a Hámori-tó partján álló 220 szobás Palotaszálló uralja, amely 1930 óta várja a pihenésre vágyókat. 

Ám nemcsak a szálloda kinézete képeslapszerű, hanem annak környezete is igazán figyelemreméltó. A zöld színű Hámori-tó partján egy kiépített ösvényen egy rövid sétára indulhatunk, ám ha kedvünk tartja, valamelyik színes csónakban vízre is szállhatunk, ahonnan teljes valójában megmutatkozik a táj szépsége.  

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A gyerekek számára kiváló program Lillafüreden az erdei kisvasutazás, vagy libegőzés a bükkfák sűrűjében, ami a fehérkőlápai turistaházhoz és egy erdei játszótérhez visz fel. Felfedezéseinket a föld alatt folytathatjuk a Szent István és Anna barlangban, míg záró programként csodáljuk meg a lillafüredi vízesést, ami 20 méteres magasságával hazánk legnagyobb, mesterséges kialakítású zuhataga.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Aggtelek

Az Aggteleki-hegység hazánk legnagyobb barlangrendszereit rejti, amelyek közül a leghíresebb, az UNESCO világörökség részét is képező Baradla-barlang. A barlang bejárására több útvonal és lehetőség is kínálkozik Aggtelek, illetve Jósvafő felől, amelyek közül kedvünk és erőnlétünk függvényében tetszőlegesen válogathatunk.

A legteljesebb élményt nyújtó verzió egy 60 perces, vezetett túra lehet, amit sima utcai ruhában, kiépített járdán sétálva tudunk teljesíteni. Ez az Aggteleki-barlang legszebb részein vezet keresztül és enged betekintést a cseppkövek rejtett világába. 

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Mivel a barlangban egész éven 10-12 fok van, ezért a nyári melegben is érdemes magunkkal vinni egy pulóvert a látogatás idejére. Ha időnk engedi, érdemes kitérőt tenni Jósvafő felé is, ahol a hucul lovak mellett egy elképesztő kék színű tengerszemet és egy hűs vizű zuhatagot is láthatunk.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Füzéri vár

Magyarország egyik legszebb környezetben fekvő vára, és 7 természeti csodáinak egyika, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, Füzéren található. A 170 méter magas vulkáni kúpon álló, hófehér vár látványa már messziről feltűnik a település felé közeledve. 

A várat a tatárjárás után a 13. század elején építették, ezzel Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Az erődítmény jelentős felújításon esett át, amelynek során felépült az Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája és az egész komplexum új köntöst kapott.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A vár parkolójából egy 700 méteres út vezet a várig felfelé, ami emelkedőkkel teli, de közben hamisíthatatlan erdei környezetben szusszanhatunk egyet a pihenőpadokon. A várba érve interaktív kiálltás keretében megtapasztalhatjuk, hogyan éltek elődeink a középkorban. Sőt, a kicsik Reg-élő vártekergő térképpel feladatokat oldhatnak meg és pecséteket gyűjthetnek, amiért a végén ajándék lesz a jutalmuk.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A múltidéző séta végeztével pihentessük meg szemünket a körülöttünk lévő tájon, amelynek láttán nem lesz kétségünk afelől, hogy Füzér az egyik legszebb fekvésű várak egyike. A gyilokjárókról és az akár 2 méter vastag kőfalakról egyedálló panoráma nyílik a hegyke között megbújó településekre és a Nagy-Milic hegyvonulataira, amelyet ha erőnk tartja, az országos kék vonalán akár meg is mászhatunk.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....
2021.12.01
Egy személy veszítette életét Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak....
2021.11.30
A közelmúltban bemutatott tisztán elektromos modelljével minden eddiginél magasabbra emeli a lécet....
2021.11.30
Az ipar igényeinek megfelelő, maximális színvonalú, korszerű szolgáltatást kínál a BME új....