utazás

Barangolások négykeréken Észak-Magyarország útjain

2021.05.30.

A Bükk, Aggteleki és Zempléni-hegység a kirándulások és természetközeli élmények kiapadhatatlan forrásai. Ám ha valaki nem az aktív túrázás híve, az is garantáltan megtalálja itt a számításait. 

Az országos kéktúra teljesítése után négykeréken is elindultam az északi régió felfedezésére, amelyhez társam egy vadonatúj Nissan Juke volt. A vezetési élményről ITT írtam, ebben a beszámolóban pedig három olyan kirándulóhelyet ajánlok, amelyek autóval és kis sétával bármely korosztály számára felhőtlen kikapcsolódást ígérnek.

Lillafüred

Akár Miskolc, akár Eger felől közelítjük meg a hegyek közé ékelt, apró települést, már az odavezető út is felér egy önálló kirándulással. A szerpentines és minden oldalról fákkal körülvett út egyike hazánk legszebb hegyi terepének, amelynek méltó megkoronázása lehet a lillafüredi megálló. A látképet a Hámori-tó partján álló 220 szobás Palotaszálló uralja, amely 1930 óta várja a pihenésre vágyókat. 

Ám nemcsak a szálloda kinézete képeslapszerű, hanem annak környezete is igazán figyelemreméltó. A zöld színű Hámori-tó partján egy kiépített ösvényen egy rövid sétára indulhatunk, ám ha kedvünk tartja, valamelyik színes csónakban vízre is szállhatunk, ahonnan teljes valójában megmutatkozik a táj szépsége.  

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A gyerekek számára kiváló program Lillafüreden az erdei kisvasutazás, vagy libegőzés a bükkfák sűrűjében, ami a fehérkőlápai turistaházhoz és egy erdei játszótérhez visz fel. Felfedezéseinket a föld alatt folytathatjuk a Szent István és Anna barlangban, míg záró programként csodáljuk meg a lillafüredi vízesést, ami 20 méteres magasságával hazánk legnagyobb, mesterséges kialakítású zuhataga.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Aggtelek

Az Aggteleki-hegység hazánk legnagyobb barlangrendszereit rejti, amelyek közül a leghíresebb, az UNESCO világörökség részét is képező Baradla-barlang. A barlang bejárására több útvonal és lehetőség is kínálkozik Aggtelek, illetve Jósvafő felől, amelyek közül kedvünk és erőnlétünk függvényében tetszőlegesen válogathatunk.

A legteljesebb élményt nyújtó verzió egy 60 perces, vezetett túra lehet, amit sima utcai ruhában, kiépített járdán sétálva tudunk teljesíteni. Ez az Aggteleki-barlang legszebb részein vezet keresztül és enged betekintést a cseppkövek rejtett világába. 

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Mivel a barlangban egész éven 10-12 fok van, ezért a nyári melegben is érdemes magunkkal vinni egy pulóvert a látogatás idejére. Ha időnk engedi, érdemes kitérőt tenni Jósvafő felé is, ahol a hucul lovak mellett egy elképesztő kék színű tengerszemet és egy hűs vizű zuhatagot is láthatunk.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Füzéri vár

Magyarország egyik legszebb környezetben fekvő vára, és 7 természeti csodáinak egyika, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, Füzéren található. A 170 méter magas vulkáni kúpon álló, hófehér vár látványa már messziről feltűnik a település felé közeledve. 

A várat a tatárjárás után a 13. század elején építették, ezzel Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Az erődítmény jelentős felújításon esett át, amelynek során felépült az Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája és az egész komplexum új köntöst kapott.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A vár parkolójából egy 700 méteres út vezet a várig felfelé, ami emelkedőkkel teli, de közben hamisíthatatlan erdei környezetben szusszanhatunk egyet a pihenőpadokon. A várba érve interaktív kiálltás keretében megtapasztalhatjuk, hogyan éltek elődeink a középkorban. Sőt, a kicsik Reg-élő vártekergő térképpel feladatokat oldhatnak meg és pecséteket gyűjthetnek, amiért a végén ajándék lesz a jutalmuk.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A múltidéző séta végeztével pihentessük meg szemünket a körülöttünk lévő tájon, amelynek láttán nem lesz kétségünk afelől, hogy Füzér az egyik legszebb fekvésű várak egyike. A gyilokjárókról és az akár 2 méter vastag kőfalakról egyedálló panoráma nyílik a hegyke között megbújó településekre és a Nagy-Milic hegyvonulataira, amelyet ha erőnk tartja, az országos kék vonalán akár meg is mászhatunk.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....
2022.05.27
- A Közlekedési Múzeumba kerül Budapest első, jellegzetes zöld közösségi kerékpárja, amely 2014-től....
2022.05.27
Legyen szó mindennapi motorozásról, hosszabb útról vagy kalandtúráról - a BMW Motorrad csomagtároló....
2022.05.27
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára,....
2022.05.27
Mint a Loch Ness-i szörny, úgy bukkant fel tavaly a semmiből az utóbbi évek egyik legizgalmasabb....
2022.05.27
- Üllő térségében van szükség tűzoltói beavatkozásra - adta hírül a katasztrófavédelem. ..
2022.05.27
A japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos....
2022.05.27
No, persze nem újdonság, hogy osztott fényszórókkal próbálkoznak kitűnni a tömegből a gyártók, de....
2022.05.27
A Németországban az autósport ünnepének számító 24 órás gyorsasági verseny keretében gurulhatnak....
2022.05.26
Ahogy a hadseregben, úgy a hadiiparban is mindenféle jármű szerepel: a legextrémebb terepjárótól a....