Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Balesetek a GPS miatt: ne bízz vakon a kütyüben!

2023.03.05.

Akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetünk, ha túlságosan megbízunk a navigáció utasításaiban. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában megmutatjuk, mire figyelj, ha GPS-szel autózol.

Nemrégiben egy német sofőr túlságosan is megbízott az autója navigációs rendszerében, és emiatt az ausztriai Wolfgang-tó mentén húzódó keskeny turistaúton kötött ki. A Baleset-megelőzés posztja szerint a 77 éves férfi a gyalogosok többszöri figyelmeztetése ellenére továbbhaladt, egészen addig, amíg az autója beszorult a sziklafal és a betonkorlát közötti szűk ösvényen, és már az ajtókat sem lehetett kinyitni.

Szerencsére senki sem sérült meg, és a tűzoltók kimentették a férfit, illetve a járművet. 

Életveszélyes figyelmetlenség

Sajnos nem ez volt az első eset, amikor valaki vakon megbízott a GPS-ben, és olyan helyre autózott, ahonnan már nem tudott kijutni. Magyarországon pár éve ukrán kamionosok estek csapdába Budapest 17. kerületében, mert a sofőrt és váltótársát a navigációs rendszer levitte a főútról, majd a Merzse-mocsárban kötöttek ki a 25 tonnás járművel. Ahelyett, hogy kitolattak volna a szűk erdei útról, nagyjából hat kilométert haladtak befelé, míg végül fél méter mélyre süllyedt a kamion a sárban. Két nap után kértek segítséget, majd miután csörlővel kihúzták őket, a sofőr állítólag a segítők szeme láttára törte össze a GPS-készüléket. 

Ne higgyünk el mindent a GPS-nek

A fenti tévedések még szerencsésen végződtek, hiszen senki sem sérült meg, de külföldön több olyan eset is történt, amikor emberek életébe került a figyelmetlenség. Többször olyan elhagyatott területre vitte az autósokat a GPS, ahol megrekedt a kocsi, nem tudtak se továbbmenni, se visszafordulni, és a semmi közepén magukra maradtak. Emellett zuhant már le szakadékba, esett már le hídról autó a navigáció miatt, vagyis életveszélyes is lehet, ha figyelmetlenül használjuk.

Hiába mutat jó irányt, ha rossz az utasítás

Az is gyakran előfordul, hogy nem a navigációs rendszer  irányítja rossz helyre a sofőrt, hanem a vezető tévedésből rossz utasításokat ad a készüléknek, így az út végén teljesen máshol találja magát, mint amire számított. Egy 81 éves brit nyugdíjas Newcastle-ből szeretett volna Rómába menni, hogy láthassa a pápát, de végül Németországban kötött ki. A GPS-be rosszul ütötte be az olasz főváros nevét – a Rome utolsó betűje lemaradt –, így végül a németországi Rom faluba jutott. Bár nagy volt a meglepődés, talán ezért döntötte ki a település névtábláját, csak két órával lett hosszabb emiatt az útja. 

Jóval rosszabbul járt az a svéd házaspár, amelyik a gyönyörű olaszországi szigetre, Caprira igyekezett. De sajnos rosszul ütötték be a sziget nevét, ezért az észak-olaszországi Carpiba utaztak, ami több mint 600 kilométerre van a híres szigettől. Ráadásul menet közben sem fogtak gyanút, csak akkor jöttek rá, hova kerültek, amikor arról érdeklődtek a helyieknél, hogyan juthatnak el a Kék-barlanghoz, ami Capri egyik népszerű látványossága. 

 Hallgass a józan eszedre

A hagyományos navigációs eszközök és a mindenkinél ott lévő, GPS-szel felszerelt okostelefonok nagyban megkönnyítik a tájékozódást, és egyszerűbbé teszik az autózást ismeretlen területen. De közben közben kiszolgáltatottá is válunk, ha nem használjuk tudatosan (és ez nem csak a navigációra, hanem a többi digitális eszközre is igaz.)

Összetörni persze nem kell a navigációs eszközt, mint ahogyan a kamionos tette, de ne hagyatkozzunk teljes mértékben az utasításaira. Ne vakon vezessünk, hanem figyeljük a környezetet, a forgalmat, és hallgassunk a józan eszünkre és a szemünkre. Ha azt mondja, forduljunk jobbra, de ott egy behajtani tilos táblát látunk, vagy letérnénk az aszfaltozott úttestről, inkább bíráljuk felül az eszközt. Legrosszabb esetben vissza kell fordulnunk, és veszítünk némi időt. 

A telefonos alkalmazások sem tévedhetetlenek

Bár ma már csak kevesen használnak hagyományos GPS-készüléket (akár gyárit vagy különállót), aki ilyennel vezet, figyeljen arra, hogy rendszeresen frissítse az eszköz térképeit. Máskülönben az új útvonalakat nem fogja tartalmazni a kütyü, viszont a régi, elavult, olykor már lezárt, nem létező utakat gond nélkül beépítheti az útvonalba. Az internetes kapcsolattal működő, telefonos térképalkalmazásokkal a frissítést megússzuk ugyan, de ne higgyük azt, hogy ezek az appok tévedhetetlenek. 

Akármit is használunk navigációra, ha ismeretlen helyen autózunk, az a legjobb megoldás, ha előzetesen tájékozódunk. Elindulás előtt, nyugodt körülmények között írjuk be a készülékbe a célállomást, ellenőrizzük, jó helyre visz-e, és fussuk át a térképen az útvonalat. Figyeljük meg a fontosabb csomópontokat, manővereket, településeket, így legalább nagy vonalakban tudni fogjuk, merre menjünk. Az apróbb manővereknél pedig legyünk résen.

És még valami, ha navigációt használunk: ne hagyjuk, hogy teljesen elvonja a figyelmünket a képernyő, figyeljünk a forgalomra.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.07
A második világháború előtti magyar autópiacon négyezer pengőnél kevesebbe került egy személyautó,....
2023.06.07
Hamisítás Elleni Világnap alkalmából látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött....
2023.06.07
Az AI lesz az új, mindent kontrolláló über-nagynéni.   ..
2023.06.07
Lezárták az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát szerda délután Martonvásár közelében, mert....
2023.06.07
Egy napon 23 sebességi, illetve lassulási rekordot állított fel a Rimac Nevera horvát gyártmányú....
2023.06.07
A Wizz Air légitársaság támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével....
2023.06.07
Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet,....
2023.06.07
Biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás,....
2023.06.07
Az utasbiztosítási piac tavaly elérte a járvány előtti szintet, a biztosítók utasbiztosításokból....
2023.06.07
Négy évvel a bemutató után jött el a ráncfelvarrás ideje a harmadik generációs Touareg számára. ..