Bemutató

Az új Land Cruiser lehet a Toyota legsokoldalúbb típusa

2023.09.19.

Hosszú távon bármilyen hajtásláncopciót el tud képzelni új generációs globális zászlóshajójában a Toyota, beleértve az összes jelenlegi ismert villamosított alternatívát.

Amikor a Toyota 2023. augusztus elején bemutatta az új generációs – piactól függően Prado vagy 250 néven is jegyzett – Land Cruisert, azzal egyben globális hajtáslánc-stratégiáját is pontosan szemléltette. Az új generációs TNGA-F platformra épülő terepjárót a különböző piacokon eltérő motorválasztékkal kínálják, igazodva a helyi sajátosságokhoz, az ügyfelek elvárásai és a versenytársaknál elérhető alternatívák függvényében.

Motorkód T24A-FTS T24A-FTS 1GD-FTV 1GD-FTV 2TR-FE
Erőforrás 2,4 literes benzines turbómotor + full hibrid 2,4 literes benzines turbómotor 2,8 literes turbódízel + 48V mild hibrid 2,8 literes turbódízel 2,7 literes benzinmotor
Sebességváltó 8 AT 8 AT 8 AT 8 AT 6 AT
Max. teljesítmény (kW / LE) 243 / 330 207 / 281 150 / 204 150 / 204 120 / 163
Max. forgatónyomaték (Nm) 630 430 500 500 246
Pozicionálás Felső kategóriás villamosított hajtáslánc Tömegpiaci benzinmotor Felső kategóriás dízelmotor Tömegpiaci dízelmotor Megfizethető alapmotor
Piacok  Észak-Amerika, Kína Közel-Kelet, Kelet-Európa stb. Ausztrália, Nyugat-Európa Nyugat-Európa, Kelet-Európa, Japán, Közel-Kelet stb. Kelet-Európa, Japán stb.
Előnyök Fokozott terepalkalmasság, jobb gyorsítóképesség, kedvező környezeti kompatibilitás a teljes üzemi tartományban Finom járású, csendes, nagy teljesítményű, új generációs TNGA erőforrás, kedvező emissziós jellemzőkkel A dízel alapmotornál is kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás városi környezetben Takarékos és erőteljes dízelmotor, kiemelkedő vezethetőség aszfalton és terepen

Kedvező általános vezethetőség

 

 

A jelenleg, illetve a közeljövőben rendelkezésre álló opciók a világpiacok többségét lefedik, a jövőben azonban – különösen, ha figyelembe vesszük a Land Cruiserek jellemzően extrém hosszúságú modellciklusát – szükség lehet a választék bővítésére, igazodva a fizetőképes kereslet és a károsanyag-kibocsátási szabályozások változásaihoz.

Az Automotive News szakfolyóirat szerkesztőivel beszélgetve Moricu Keita, a Land Cruiser projekt főmérnöke elmondta, hogy a modell fejlesztése során eleve olyan döntéseket hoztak, amelyek nyitva hagyták a lehetőségét minden, jelenleg ismert hajtási módozat későbbi beépítésének. Ez hétköznapi nyelvre lefordítva nem kevesebbet jelent, mint hogy a Toyota középtávú terveiben az akkumulátoros elektromos, a hálózatról tölthető hibrid, valamint a hidrogén üzemanyagcellás Land Cruisereknek is van helye – legalábbis elméleti síkon.

„A TNGA platform tökéletesen alkalmas arra, hogy befogadjon bármilyen új generációs alternatív hajtási rendszert. Értelemszerűen szükség lehet bizonyos módosításokra, az egyes technológiák alkalmazása vagy elvetése azonban nem ezen múlik.” – árulta el Moricu-szan. „Azt kell mérlegelnünk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár azok beépítése.”

Az akkumulátoros elektromos hajtáslánc a használat helyszínén egyáltalán nem bocsát ki károsanyagokat, viszont nagy távolságok megtételére csak kompromisszumok árán alkalmas, ráadásul az akkumulátorok teljesítménye pont az olyan, szélsőségesen alacsony vagy magas környezeti hőmérsékleteket sínyli meg, amelyek a Land Cruiserek legfontosabb bevetési területein jellemzők.

A plug-in hibriddel áthidalható a hatótávolság problémája, ugyanakkor nem tekinthető teljes mértékben emissziómentes megoldásnak, ezért bizonyos piacokon hátrányból indulna. Ami a hidrogénüzemanyag-cellás megoldást illeti, annak technológiai felsőbbrendűsége – minden helyzetben zéró károsanyag-kibocsátás, nagy hatótávolság, gyors újratölthetőség – mellett praktikus akadályok – kisebb mértékben a hidrogéntartályok helyigénye, sokkal inkább a globális töltő infrastruktúra kiépítésének lassú üteme – gátolhatják az alkalmazását.

Tekintve, hogy a Land Cruiser 250 világpremierje óta még két hónap sem telt el, ezek a dilemmák még nem sürgetik a Toyota döntéshozóit. Ugyanakkor azáltal, hogy már a kezdetektől fogva mérlegelik a távlati lehetőségeket, az autógyártó nem tereli magát kényszerpályára, és a jövőben rugalmasan alkalmazkodhat a piac és a jogi környezet változásaihoz.

Fotó: Toyota

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.29
Tavaly az előző évinél öt százalékkal több, rekordmennyiségű ipari robotot helyeztek üzembe szerte....
2023.09.29
Közeleg a 26. Csabai Kolbászfesztivál, amelyet idén október 19-22. között rendeznek meg Békéscsabán....
2023.09.29
A Truck and Trailer Welt magazin által rendszeresen megrendezett European Truck Challenge....
2023.09.29
Az ember mindig arról álmodott, hogy képes lesz a jövőbe látni. A mesterséges intelligencia (MI)....
2023.09.29
Az olimpiai és paralimpiai mozgalom hivatalos mobilitási partnereként a világ legzöldebb....
2023.09.29
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 73. évében elhunyt Bendekovits Zoltán egyetemi adjunktus, okl....
2023.09.29
2024 egyik nagy kérdése, hogy vajon átalakítja-e az utazási szokásokat az autósokat érintő számos....
2023.09.29
Döbbenetes tragédia történt hétfőn Bécsben – írja a Heute című osztrák napilap. ..
2023.09.28
A HangZóna mai vendége Piri András, a Q-Service hálózat vezetője, a Young Car Mechanic főszervezője....
2023.09.28
A Volkswagen Konszern IT infrastrukturájának problémája az Audi Hungaria járműgyártását és az....