autólopások

Az autótolvajok rémévé vált a Készenléti Rendőrség speciális egysége

2020.07.24.

Hat évvel ezelőtt 4800 autót loptak el Magyarországon. Egy évvel később a gépkocsilopások tarthatatlan száma miatt megalakult a Készenléti Rendőrség (KR) kötelékében egy speciális egység, amely radikális változást hozott - írja a police.hu, amely idézi a Zsaru Magazinnak a témával kapcsolatos interjúját. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetése 2014 áprilisában intézkedéssorozatot indított el. A koordinációs tevékenységen túl nyomozócsoport állt fel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, majd 2015-től a KR kötelékében. Az ügyek elemzését, értékelését követően, egy merőben új koncepció szerint a rendőrség az eljárások párhuzamosságának kiküszöbölésére és az eredményesebb felderítés érdekében az egymás tevékenységéről tudó gépjárműbűnözői csoportok közös hátterét kezdte felszámolni. Az illegális nyomdák működtetői, az alvázszámot átütő emberek, az orgazdák vagy az okmányhamisítók ellen indítottak elsősorban eljárást.

2019-re hetedére, 680-ra csökkent az autólopások száma.

Legutóbb, július 8-án hajnalban egy lopott autók le­galizálására szakosodott orgazdát fogtak el a zsaruk. A kutatáskor 6,5 kg kábítószergyanús anyagot, két éles géppisztolyt és 278 lőszert foglaltak le a nyomozók.

Némedi Gábor ezredest, a KR kiemelt ügyeket felderítő főosztály vagyonvédelmi osztályvezetője elmondta: semmiképp nem akarják az autótolvajokat követni, majd üldözni, azt kockáztatni, hogy az ilyen elfogások miatt emberek sérüljenek meg vagy autók törjenek. 

"Ráadásul ma már gyakran drogfogyasztók viszik el a gépkocsikat, akik sarokba szorítva teljesen kiszámíthatatlanok lehetnek. Az más kérdés, hogy az új koncepció következtében nemcsak a hátteret biztosító embereket, de több orgazdát és tolvajt is sikerült elfognunk. Ugyanakkor az autólopásokhoz kapcsolódó emberek nemritkán más súlyos bűncselekmények elkövetőihez vezethetnek. Egy komoly bűnöző nem a saját autójával megy el bankot rabolni, hanem szerez emiatt egy nagy teljesítményű járművet. De mivel a rabló nem tud kocsit lopni, a tolvajtól vesz egy neki megfelelőt. A szervezett bűnözés a munkamegosztásról szól. Az autónál van, aki lopja, van, aki pihenteti, más papírt csinál, valaki alvázszámot üt, megint más legalizál, illetve csak értékesít" - mondta az ezredes.

Némedi Gábor úgy fogalmazott: "Nem az osztályunk váltotta meg a világot. Ami a számadatokban megmutatkozik, az az egész magyar rendőrség eredménye, mi csak összefogjuk a felderítéseket. Amikor megalakult az osztály, abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a vezetőink eleinte nem a felderítési mutatókra fókuszáltak. Nem volt rajtunk semmilyen kényszer. A legfontosabb viszont a munkánkban az, hogy nem ülünk az információkon. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a társszervekkel, a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságokkal, de a határőrizeti szervekkel is. Ha kapunk egy fontos információt, azonnal értesítjük azokat a kollégákat, akik illetékesek az ügyben."

Az ezredes közölte: az első nullás nap volt az első jele annak, hogy jó irányba haladnak. "Minden reggel megnézzük az országos napi jelentést. Volt, hogy három, öt, máskor tizenegy autót loptak. Az első olyan nap, amikor nem történt autólopás az országban, valóban jó érzéssel töltött el mindenkit, aki az osztályon dolgozik."

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.22
Horvátország olyan hely, ahol érdemes letérni a kijárt útról, ehhez pedig olyan társra volt....
2020.09.22
Hidrogén üzemanyagcellával és hatalmas kapacitású hidrogéntartály-rendszerrel szereli fel Dyna....
2020.09.22
Az M4-es autóúton Üllő térségében 2020. szeptember 22-én délután egy nyerges vontató egy....
2020.09.22
Leon de Borger Belgiumból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.22
Látványos optikai részletekkel érkezik Európába a Lexus RX Sport Edition, a kategóriateremtő....
2020.09.22
A rendőrök büntetőeljárást indítottak azzal a fiatalemberrel szemben, aki vezetői engedély és....
2020.09.22
Pályázatot írnak ki októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására, a keretösszeg 1....
2020.09.22
A Datahouse adatai szerint 2020 első hét hónapjában összesen 79 488 új személygépkocsit és....
2020.09.22
A fiatalok rendkívül nyitottak, megértik a járványhelyzetben hozott intézkedések jelentőségét, és....
2020.09.22
A legendás ralipilóta előtt tisztelgő különkiadás a klasszikus Mini Monte Carlo Ralin aratott első....