Skoda Auto

Az autó mozgó számítógép - Dalnoki Balázs 2. rész

2015.11.20.

Interjú Dalnoki Balázzsal, a Porsche Hungaria Skoda márkaigazgatójával. 2. rész

Az első részt, amelyben Dalnoki Balázs elárulta, hogy a Skoda nem német, hanem cseh autó, itt olvashatja el. 

Az autót egyre inkább úgy definiálják, hogy mozgó számítógép felé halad. A Skoda e téren állja a versenyt?

Egy új Suberb-ben hatvan-hetven kisebb számítógép is van, amihez tíznél több asszisztens rendszert lehet vásárolni, gyakorlatilag az autó már most mozgó számítógép. Vagyis a Skoda ott van a piacvezetők között, a Skoda mérnökei a konszern legújabb fejlesztéseit építik be az autókba.

2008-ban volt egy sokk a világban, amit válságként emlegetünk. Ebből a sokkból kijött a Skoda Magyarországon?

Nagyon jó úton haladunk. A 2008 előtti időket hívhatjuk arany éveknek vagy nagyon sikeres éveknek, amikor nagyok sok Fabiát adtunk el. A kis pénzű embereket és a banki konstrukciókat elsöpörte a válság, így stratégiai váltást kellett megvalósítanunk. A céges vásárlások felé mozdultunk el, jókor és sikeresen. Ennek bizonyítéka, hogy a Skoda az elmúlt három évben mindig ott volt a TOP 3-ban Magyarországon.  Jó úton haladunk, még akkor is, ha a válság előtti darabszámokat nem tudjuk reprodukálni, hiszen az évi kétszáz ezer eladott autó lecsökkent ötvenezerre, s most kezd 70-80 ezerre visszakúszni.   Ebből a Skoda több mint tíz százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, ami derekas eredmény. Szeretnénk továbbra is a TOP 3-ban maradni, az új termékpalettánk erre jó alapot képez. Idén, ha minden jól megy, s nem jön közbe váratlan körülmény, újra a tízezres eladási számot érhetjük el.

Jó célokat támogatnak.

Nyugat-Európában egyre inkább tendencia, hogy az új generációk már nem ragaszkodnak annyira a saját kocsihoz, inkább a bérelt kocsit részesítik előnyben. Mennyire jellemző ez Magyarországra?

A jövő útja el fog térni az eddigi trendektől. A hozzám eljutó információkból azt szűröm le, az urbanizáció fokozódik, kis területen még többen fognak lakni, a közlekedésre egyre kisebb hely jut, felértékelődik a kisebb autók szerepe. A hálózatba kapcsolás már most tendencia. Az okos autók szerepe felértékelődik, s a hibrid- és az elektromos hajtásnak is nagy jövője lesz a túlnépesedett nagyvárosokban. A távolsági autózás során ez lassabb folyamat lesz, a belső égésű motorok még sokáig uralkodók lesznek.

Az internetes autóvásárlás nyugaton gőzerővel terjed, 600-800 eurós kedvezménnyel kínálják az új autókat. Nálunk is várható a kereskedelem átalakulása?

Azok a vásárlók, akik eljönnek a szalonba, előtte az interneten szinte teljesen felkészülnek, s pontosan tudják, mit akarnak.  Ez nem hiszem, hogy veszélyforrás. Megváltozott a világ, az internetes megjelenést fokozni kell és attraktívvá kell tenni. Arra nagyon nehéz válaszolni, hogy eljön-e az idő, s ha igen mikor, amikor az emberek kizárólag interneten keresztül vásárolnak autót. A gépkocsi azért bonyolultabb eszköz, mint egy könyv vagy ruha. Így az autószalonokra szükség lesz belátható időn belül, újragondolt formában.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.28
A nehézkes csöves vevőtől a multimédiás információs központig: az autórádió 100 év alatt újra és....
2022.06.28
Nyolc szakág 29 versenyzőjének támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-....
2022.06.28
Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok szerint májusban több mint 1,1 millió kerékpárost regisztráltak a....
2022.06.28
A Volkswagen vezérigazgatója felkészültnek tartja az autógyártó konszernt az átállásra a belsőégésű....
2022.06.28
A Magyar Közút kamerája rögzítette a német sofőr hajmeresztő balesetét. ..
2022.06.28
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a közlekedési járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a....
2022.06.28
Budapesten már május első felétől drágult a taxis tarifa, ezt a többi városban sem úszták meg az....
2022.06.28
Egy Audi A3 vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az....
2022.06.28
A külsőhöz csak finoman nyúltak hozzá, de megjelent egy új, 360 lóerős hibrid csúcsmodell a....
2022.06.28
A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a....