Audi Q5

Az apróságok teszik a prémiumot - Audi Q5 teszt

2021.08.20.

Az Audi Q5 nehéz mezőnyben versenyez, a BMW X3 és a Mercedes GLC a legismertebb ellenfelei, de a többiektől sem könnyű átcsábítani a vásárlókat. A nagy, de nem óriási SUV modellek mezőnyében egyértelműen helytáll az Audi.

A Q5 az Audi választék legideálisabb méretű SUV modellje, ha az ember vágyik egy nagy autóra, de nem tankkal szeretne járni (Q7). Ezt már lehet igazi SUV-nak nevezni, ránézve kifejezetten nagynak tűnik, bent ülve pedig nem érti az ember, hogy mégis minek vesz bárki Q7-et?

Nehéz rájönni, miért választ valaki ennél nagyobb autót. Ezzel még pont lehet parkolni, de egy család is tökéletesen elfér benne. Már van tekintélye az úton, de nem is egy óriást vezetünk. A csomagtartója hatalmas, de kanyarodásnál nem kell figyelni hátra, hogy vajon az autó vége is bekanyarodott-e már.

Ha az ember ilyen autóban gondolkozik, akkor érdemes lehet egy nagyobb motort választani, de ha nem az élményre és az irigykedő tekintetkre vágyunk, hanem a kényelemre és a prémium érzetre, akkor tökéletes választás lehet a 204 lóerős 40 TDI is. Bár több, mint 1 millió forintos felára van a belépő, 163 lóerős 35 TDI motorhoz képest, mégis érdemes lehet rááldozni a pénzt. A dízel és benzines motorok mindegyike kapott mild hybrid rendszert, ez nem igazán tűnik fel az embernek, de nyilván nem is arra van kitalálva a 48V-s akkumulátor, hogy a vezetési élményhez adjon hozzá.

Ami a kényelmet illeti, az ülésekben bármikor tud órákat ülni az ember és a kihívás megszámolni mennyiségű irányban állíthatóságnak köszönhetően ha elég időt fektetünk bele, tökéletes ülésnek is lehetne nevezni. A belső harmóniát csak a vezető számára töri meg olykor a váltó okozta csalódás. Ugyanis az az autó leggyengébb pontja, ahogy a legtöbb Volkswagen csoportos termék esetében is szokás elmondani. Ha nem Sport módban használjuk, az ember vezetés közben bármikor benyomhatja tövig a gázt 1-1 pillanatra, garantáltan semmi sem fog történni. Nem egy elektromos autós azonnali reagálást várnánk, de egy prémium autó esetében ennél egy kicsit mégiscsak többet.

Nagyon jó ötlet, hogy csúsztatható a vezeték nélküli töltőként szolgáló lap a kartámasz előtt, olyan apróság, amire nem is tudtuk, hogy vágyunk, amíg nem találkoztunk vele.

A prémium autók az apróságok miatt lesznek prémiumok. Jártunk vele autós moziban és mielőtt odaértünk, próbálgattam, hogyan lehet frekvenciát keresni az infotainment rendszerben, ne ott kelljen szerencsétlenkedni a lemaradni a film elejéről. Nem lehetett. Kicsit aggódtam is, de gondoltam lehetetlen, hogy ez ne legyen megoldva és meg is volt: ahogy odaértünk, a rádióállomások listájának tetején, külön kiemelve szerepelt a “Mozi” opció. Ettől prémium a prémium autó.

A Q5 simán megállja a helyét a mezőnyben, kényelem szempontjából a legjobb választásnak tűnik a három nagy német prémiummárka hasonló autói között. Persze ízlés kérdése, de szintén mellette szól, hogy közel 2 millió forinttal olcsóbb, mint egy BMW X3 vagy GLC Mercedes, már ami a belépő modelleket illeti.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....
2023.09.21
Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny....
2023.09.21
Miért csak mostanában hallunk új dolgokat a Mitsubishiről, és hogy alakul nagy visszatérésük az....
2023.09.21
Elhunyt dr. Kovács Ferenc, a közlekedéstan győri professzora - közölte a Széchenyi István Egyetem. ..
2023.09.21
A Chemnitzi Műszaki Egyetem autószakértői arra számítanak, hogy a Kínából érkező import jelentősen....
2023.09.20
A Reuters cikke szerint a Tesla rejtett csoportot hozott létre, hogy elhallgattassa a hatótáv-....
2023.09.20
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési....
2023.09.20
Van, hogy a praktikum fontosabb, mint a szépség. Így van ez a 21-dik század Honda Motocompojánál is....
2023.09.20
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette azt felvételt az M0-son, kedden kora délután, amelyen....
2023.09.20
Én vagyok a rút kiskacsa. Eleinte sokan csúfoltak, kinevettek. Billegve jártam, csetlettem-....