Anyukám is érteni fogja – Zárnak a kereskedések is | Autoszektor

használt autó vásárlás

Anyukám is érteni fogja – Zárnak a kereskedések is

2021.03.13.

Két hét leállás várható a használt autó piacon.

A március 4-én bejelentett újabb korlátozó intézkedéses a használt autó kereskedéseket is érintik. Mint ahogyan a kivételek közé nem tartozó kereskedelmi egységek, úgy március 8 és 22 között a használt autó kereskedések sem nyithatnak ki. Gyors interjúkörünkben megkérdeztünk három budapesti autókereskedőt, ők hogyan reagálnak a korlátozásokra.

Rendben, kicsit csaltunk a képpel, de két hétig kb. ez várható

Egy kisebb kereskedés a pesti oldalon

Az első kereskedés, akit megkerestem lehangoltan és meglehetősen kurtán válaszolt kérdéseimre. Mivel már volt a tavalyi évben is tapasztalat a lezárásokkal, ők a bejelentéstől még rendelkezésre álló három napot, vagyis a máricus 5., pénteket és az azt követő hétévégét, meghosszabbított és vasárnapra is kiterjesztett nyitvatartással próbálják maximálisan kihasználni.

Mivel a cikk és az interjúk készítésének időpontjában még nem jött ki a vonatkozó rendelet, ezért ők is csak találgatni tudják, hogy a megkezdett üzletekkel mi lesz? Okmányiroda lesz például? Mert az autóértékesítésnek ez ugye elengedhetetlen feltétele.

A felszabaduló két hétben a kereskedő úgy becsli, hogy 3-4 napot fog a lezárt telephelyén bent tölteni. Ezt az időt autómosásra, iroda takarításra és általános rendteremtésre szánja, a többi időben pihenést tervez, no, meg persze válaszol a már meghirdetett járművekre érkező érdeklődő telefonokra.

Annyit még hozzátett, a bejelentés óta nem csak az érdeklődők, hanem a megkötött üzletek is ugrásszerűen megnőttek.

Egy közepes kereskedés a Szlovák úton

Az autókereskedések 16. kerületi epicentrumában az egyik tulajdonos szintén a biznytalanságok miatt aggódik. Ő valahonnan úgy hallotta, hogy céges ügyfeleket kiszolgálhat, de ez az információ egyáltalán nem megbízható, ráadásul honnan kellene tudnia megállapítani egy hús-vér emberről, hogy saját, vagy jogi személy képviseletében nézelődik.

Aztán együtt arra jutottunk, hogy ez az információ valószínűleg fals, hiszen a telephelyre vásárlót nem lehet beengedni, tehát teljesen mindegy ki, mire hivatkozik, ha esetleg személyesen szeretne nézelődni a kereskedésben.

Ügyfélfogadás sincsen

Mindegy, hogy természetéből fakadóan a járművek megtekintése alapvetően szabadtéren zajlik, a szabály, az szabály: nincs személyes kontaktus.

A kereskedő elmondta, hogy a 2021-es év vártnak és elvártnak megfelelően indult el számukra. Az év végi ünnepek után sok családnál napirendre került az autócsere, ennek megfelelően havi átlagban 40-50 használt autót sikerült értékesíteniük.

Egy nagy kereskedés Óbudán

Beszéltem az egyik legjobb marketinget folytató kereskedés egyik vezetőjével is. Az óbudai lerakatban pontos tervük az egész kéthetes időszakra. Ők 90 darabos nagyságrendű havi értékesítést realizáltak az év eddigi két hónapjában. Ez a leterheltség azt is jelentette, hogy a flotta cseréjére nem maradt elengedő idő.

Az elkövetkezendő két hétben az elmúlt időszakban importból beszerzett mintegy 70 darab kocsi esztétikai rendbetétele, beárazása és meghirdetése áll előttük. Ezeket természetesen a lerakatból a kereskedésbe is kell vinni és elhelyezni. Magyarul készülnek a tavaszi-nyári szezonra, amely hagyományosan a legintenzívebb időszak a használt autó kereskedések életében.

Senkit sem lehet beengedni

Itt szintén megerősítették, hogy senkit sem lehet a telephelyekre beengedni az ott dolgozókon kívül, tehát itt sem autó körbejárás, kedélyes csevegés, hogy azért nézik az Astra-kat, mert már a nagypapának is Opelje volt a családban.

A szigorításokat megelőző időszakban elindított folyamatok kifutása is bizonytalan. Legjobb ötletük, hogy a kifizetett autók átadását a telephely előtti területen, a távolságtartás és maszkviselés szabályainak betartásával ejtik majd meg, hogy azért a vevők pénze ne álljon hasztalan az autókban.

Égbe szökő használt autó árak

Utóbbi autókereskedő nem panaszkodott a keresletre sem. Egyrészt elmondta, hogy számot vetve a tavalyi évvel kiderült, hogy grammra-dekára hozták a 2019-es évi teljesítményüket, ami nagy szó egy válság közepedte.

Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!

A kereslet, ahogyan az idei eddigi számok mutatják, szerencsére nem csökkentek. A cégvezető meglátása szerint a kereslet fókusza a megbízható autók felé sokkal jobban elfordult, mint eddig bármikor.

A vásárlók többletköltséget is szívesen vállalnak, ha hozzájutnak a minél egyszerűbb, így várhatóan megbízhatóbb technikát tartalmazó autókhoz. A vállalkozó a Toyota Corolla modellt említi, amiből benzines szívómotorral rendelkező példányokat a 14-15 év kor (2006-os gyártmány!) ellenére is a kétmilliós ár sávban sikerült értékesíteni.

„A szerk”

A kereskedőkkel folytatott beszélgetésekből indirekt kiderült, hogy árcsökkentésre, jelentős akciózásra egyik sem készül. Nem lehet tehát arra számítani, hogy a akár a korlátozások, akár az egész vírus-időszak elmúltával olcsóbban juthatunk majd használt autóhoz.

Mivel a vírus a használt autók importját is korlátozza, ez a kínálat csökkenését okozza, ami önmagában is árfelhajtó hatású. Ezen kívül nem elhanyagolható, hogy forint-euró árfolyam is kedvezőtlenül hat a kínálati árakra a piacon.

Tehát, ha nem is elkövetkezendő két hétben kell lépni, de a használt autó piacon árcsökkenésre várni felesleges.

További autós tartalmakért kövessék az Autószektor Facebook oldalát is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.21
Bárki, aki Salzgitterben elhalad a WV-konszernhez tartozó MAN teherautó gyártó cég mellett, álcázó....
2022.05.21
Egy évek óta eltűnt autót találtak a Dunában Esternberg közelében, Ausztriában. A hajózási csatorna....
2022.05.20
Loeb és Ogier is kiállni kényszerült, a brutálisan nehéz murvás pályák megtizedelték a mezőnyt. ..
2022.05.20
Békeidőben is kemény támadások érik az autóipart kiszolgáló logisztikai láncot, mely gyakran....
2022.05.20
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be a Ford kölni üzemében - írta a Bild....
2022.05.20
Hiába van már izgalmas, hátsókerék-hajtású padlólemeze a Mazdának, úgy tűnik, hogy klasszikus....
2022.05.20
15 százalékkal nagyobb bevétele keletkezett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nek 2021-ben,....
2022.05.20
A Ferrari világbajnoki pontversenyt vezető monacói pilótája volt a leggyorsabb Barcelonában. ..
2022.05.20
Szemünk előtt foszlik szét sok minden, amiben hittünk. Már csak szinte a bizonytalanság biztos.....
2022.05.20
A Mercedes-Benz 135 millió euróért (52 milliárd forint) árverezte a mindösze két példányban létező....