Anyukám is érteni fogja – Mire való a benzines autó? 1. rész | Autoszektor

autóvásárlás

Anyukám is érteni fogja – Mire való a benzines autó? 1. rész

2020.02.22.

Milyen autót vegyek? – érkezik sokszor a kérdés, a válasz természetesen: Attól függ!

Új sorozatunkban végre egyesével körül járjuk a különböző hajtással rendelkező járműveket, választ adunk a nagy kérdésre: Milyen autót vegyek? A sorozat első részében a benzinmotoros autókkal foglalkozunk, de jönnek a hibrid járművek és a rettegett(?) dízelek is. Vágjunk bele!

Attól függ!

Autó vásárlás előtt csak néhányan rendelkeznek nagyon konkrét elképzelésekkel arról, hogy milyen autót keresnek. Sokan azonban azt sem tudják eldönteni, hogy az egyes típusoknál az előnyök-hátrányok kérdésében melyik oldalon állnak.

A „Milyen autó vegyek?” kérdésre mindig az a válasz, hogy az attól függ, mire szeretné majd használni. Milyen rutin alakult ki eddig, várható-e valamilyen változás, van-e napi ingázós közlekedés, milyen gyakran tesznek meg nagyobb távolságokat.

Sokan persze a fenntartási költségek oldaláról közelítik meg a dolgot. Ez azért nem egy egyértelmű szempont, mert csak és kizárólag a fenntartási költségekkel számolni nagyon félrevezető lehet.

Ma a benzinmotoros autók előnyeivel és hátrányaival foglalkozunk.

Nem mindegy, milyen autóról beszélünk

Benzinmotoros ugyanis a kis egyliteres városi szaladgálós, benzinmotoros az alsó középkategóriás mindenes és benzinmotoros a luxus sportkocsi is. Az utóbbi kategóriát előnyben részesítők persze nem szoktak tanácsot kérni, simán megrendelik nálunk a 6.2-es, V8-as Chevy Camaro-t nem törődve sem a fogyasztásával, sem a várható ráfordítás mértékével.

Maradjunk inkább az első két kategóriánál. Kezdjük kisautókkal, vagy inkább úgy mondom a kismotoros autókkal. Persze az is kérdéses, mi számít kis motornak. A downsizing csaknem egy évtizede tombol, ami olyan elvetemült kiviteleket is szült, mint a Ford Mondeo 1.0 EcoBoost, bár azért ezzel a motorral szerencsére találkozhatunk a nagy Mondeo-ban – nem jött be.

A Suzuki Swift legújabb modellje - a kisautó elődje sokáig volt #1 Magyarországon, ma is jó választás kategóriájában

Ha legfeljebb a Golf kategóriáig merészkedünk, akkor jellemzően az egyliteres feltöltött (turbós) benzinmotorokat fogunk találni a belépő szinten. Az új autóknál ekkora hengerűrtartalomból is bőven 100 lóerő feletti teljesítményt csikarnak ki, aminek 10-20 évvel ezelőtt még hangosan tapsoltunk volna, persze mára az elvárások kissé átalakulnak.

Ki vegyen kis benzinest?

A kisebb hengerűrtaltalmú motor gyorsan, kb. 3-4 kilométer megtétele után eléri üzemi hőmérsékletét, ez még a téli hidegben is így van. A hamar bemelegedő motor nem szenved kenési problémáktól, fogyasztása, így károsanyag kibocsátása kisebb. A városban való közlekedéshez teljesítménye bőven elegednő, nem érdemes 100 lóerőnél erősebb autóval állni a dugóban.

Ezek a kocsik bőven tudják a hazai sebességkorlátokat, autóúton nagyon gazdaságosan lehet közlekedni velük. Jellemzően arra ajánlanám, ha valaki legfeljebb 10-10 kilométert tesz meg reggel és este.

Autópályára is mehetünk vele, de számítsunk rá, hogy a kis motorunk – bár képes tartósan gyorsan repíteni az autót – étvágya ilyenkor jelentősen megnő, és mivel pörgetni kell, a zajszint – az üdítő kivételektől eltekintve – jelentősen növekedni fog. Egyszerűen nem erre van kitalálva.

Fenntartási költségek

Szerencsés helyzetben akkor vagyunk, ha új autó vásárlásában tudunk gondolkodni. Számítva arra, hogy az új kocsi az első 5 évben a tervszerű megelőző karbantartásokon kívül nem igényel majd más javítást. Egy szerényebb teljesítményű kocsinak szerényebb a biztosítási díja, a súlyadója, kisebb a fogyasztása.

1.0-ás turbómotor a Honda Civic 10. generációs kivitelében

Téli gumiabroncs használata persze akkor is erősen ajánlott, ha el sem hagyjuk vele a várost, de a kisautón kisebb a kerék is, egy 15 és egy 18 col átmérőjű gumiabroncs ára között könnyen lehet akár egy kettes szorzó is.

Ami a TMK költségeket illeti, a kis motorba kevesebb motorolaj kell, a kevesebb henger kevesebb gyújtógyertyát igényel, a márkaszervizek pedig gyakran rezsi óradíjban is különbséget tesznek járműkategóriánként: a kisebb autók szerelő óradíja alacsonyabb, mint nagyobb társaiké.

Ha csak egy autónk van

Az, hogy a kis, benzines autó nem való hosszabb utazásokhoz még nem jelenti azt, hogy ha csak egy autó van a családban, akkor vidékre vonattal kell utazni. Az ünnepi rokonlátogatások, vagy az évente egy-két alkalommal nyaralás-telelés célú utazásoknál el kell fogadni a kompromisszumot, hogy kisautónk szerényebb komfortban, nagyobb fogyasztás mellett visz el minket a nagyihoz, a tengerpartra, vagy éppen az Alpokba. De elvisz.

Autóválasztáskor azt figyelembe venni, hogy amikor évente néhány alkalommal hosszabb útra indulunk, autónk abban a szituációban is jó értékeket hozzon felesleges pénzköltésnek tűnik.

Nemsokára átvesszük a hibridek világát, megnézzük, mire való igazából és milyen kompromisszumokat követel használójától egy villanymotort is tartalmazó autó.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.09
Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi....
2020.08.09
Ahmad Reza Sohrabi Iránból  küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.09
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a rendhagyó Forma-1-es 70. évforduló....
2020.08.09
A lengyel turistabusz kora reggeli tragédiáját követően délután újabb baleset történt az M5-ös....
2020.08.09
A szerb honvédelmi miniszter, Alekszandr Vulin hivatalosan is átvette azt az 56 darab UAZ Patriot....
2020.08.09
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Hűű, de vagányul vezetek!  ..
2020.08.09
A négy fiatal a tűzlétrán mászott be a remízbe - írja a rendőrség honlapja, melyen közzétették a....
2020.08.09
Nyolc hétvégén át rendezik meg Makón a SzabadON fesztivált, ahol különböző tematikus programok....
2020.08.09
Egyszerű vízi szórakoztató eszköznek hihetjük a vízibiciklit, de hamis biztonságérzetet nyújt, és....
2020.08.09
Teljesen tanácstalanná vált Sebatian Vettel Ferrarija silverstone-i gyenge teljesítménye kapcsán.....