Mercedes S-osztály

Amikor 5 tonna páncél véd…

2018.09.26.

A társadalmi egyenlőtlenségek és az emberi természet ihlette a Mercedes-Benz páncélozott modellpalettáját. A sorban E, GLE, G és S-osztályt is üdvözölhetünk. Írásunkban a csúcsok csúcsát elemezzük.

A Mercedes-Benz több mint 80 éves hagyományra tekint vissza a nyújtott járművek piacán. Az első luxusautó-gyártóként kínált hosszított és magas fokon biztosított modelleket az 1960-as évek közepétől. Ezek általában kormánytisztviselőknek vagy különböző szervezetek vezetőinek kínáltak és kínálnak nagyobb nyugalmat a konvojmozgás során.

A Mercedes-Benz S600 Pullman Guard tömege 5,1 tonnára hízott. A növekmény nem véletlen, elvégre a kategória legbiztonságosabbja, először teljesítve a szigorúbb szabályozási szintet. A VR9-es ballisztikus védelem ellenáll a legkeményebb lőfegyvereknek a 7,62x51 mm-es kalibertartományban. A biztonsági szint immáron bármely golyóbecsapódási szögből minősíti a járműveket, amelyek az átlátszó és a nem átlátszó felületeken egyaránt hozzák az elvártat. A hátsó fejteret külön acéllemez védi.

Genfben jártunk

A felépítmény összetett. A kocsitest alapja az S600 Pullman, ezt kívülről héjszerűen több acélréteg, aramid és PE övezi, ezután következik a legkülső bőr. A nehéz ajtók motoros mozgatásúak, hogy kézzel mozdíthatók legyenek egyáltalán. A padlólemez és az oldalfal 15 kilogrammnyi TNT robbanását bírja ki 2 méteres távolságban, immáron nem 4 méterről és nem a talajszintről, hanem 1 méteres magasságból. A robbanási energia exponenciálisan növekszik a távolság csökkenésével, ráadásul a B-oszlop így sokkal extrémebb behatást kap oldalról. Tankelhárító aknának mindössze három gyártó terméke áll ellen a világon, ez 6 kg TNT felrobbantásával egyenértékű energiát szabadít fel – de közvetlenül alulról.

Az alábbi videóban betekintést nyerhetünk a különböző tesztekbe. Elmondható, hogy a minősített páncélozott járművek valós védelmet nyújtanak, míg a megerősített, „tákolt” kivitelek sok teszten – leginkább a való életben - megbuktak.

A meghajtásról V12-es biturbó motor gondoskodik 530 lóerővel és 830 Nm-es csúcsnyomatékkal. A 0-100-as sprintidő 9,1 másodperc, a végsebesség 160 km/óránál korlátozott. Csak a hátsó kerekek hajtottak, hozzájuk hétfokozatú automata váltó továbbítja a hajtóerőt. A hatalmas tömeg ellenére jó kezelhetőséget és kényelmet említenek a Daimlernél, de meglőtt, defekttűrő abroncsokkal is végeztek szlalom teszteket. Elvégre egy pillanat alatt pokolira fordulhatnak a körülmények az utcán, így hamar megtörhet a luxusban pompázó, 2+2 személyes beltérben zajló idilli társalgás. Sérült Michelin gumikkal 30 kilométer a még megtehető táv.

A tank megmaradt 80 literes, amely városi használat mellett problémákat okozhat: de ne felejtsük el a felvezető autókat, vagyis az S600 Pullman Guarddal senki nem fog a dugóban araszolni, a konvoj gyorsan halad A és B pont között, amely épület-reptér lehet például. Szirénák, hangosbemondó, pánik üzemmód, tűzoltó és külön levegőztető-rendszer is elérhető a modellhez. Rendelkezésre áll tartalék akkumulátor is. A függönyök gombnyomásra zárnak, a külvilágtól és a sofőrtől is vizuálisan szeparáltan utazhatnak a fontos személyek hátul.

A Mercedes S600 Pullman Guard árban is a csúcsot képviseli: 1,6 millió dollárt kell leszurkolni érte. A nem hosszított, „sima” páncélozott S-Klasse ára ennek a negyede.

Az S-osztály frissített változatával egyébként idén ismerkedtünk meg, a teszt az alábbi linken érhető el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....