Toyota Camry

43 métert repült a sofőr, de a Camry megmentette

2019.12.12.

Egyelőre tisztázatlan körülmények között a levegőbe emelkedett, majd egy autókereskedés udvarán landolt egy új generációs Toyota Camry Amerikában. Mindennapi bulvárhír. Azonban a Camry tulajdonosa gyakorlatilag karcolás nélkül úszta meg a kalandot.

Először tavaly reppentek fel a hírek, hogy a Toyota előrehaladott kutatásokat folytat a repülő autók terén. A vállalat szabadalmaztatott egy „kettős üzemű” járművet, amelynek kerekei mozgatható karok végére vannak szerelve; a karok felemelhetők, a kerekek ilyenkor forgószárnyként működnek. Ezzel szinte egyidőben jelentették be, hogy az autógyártó egy fejlesztő csapattal is együttműködik, támogatva egy szintén nem átlagos megjelenésű és funkcionalitású röpképes közúti jármű – a SkyDrive – megvalósítását. A legoptimistább elképzelések szerint 2020 nyarán az olimpiai lángot Japánon végig kísérő, környezetbarát Toyota járművekből álló flotta mellett ezek a repülő járművek is szerephez juthatnak az olimpiai játékokhoz kapcsolódó ünnepségeken – akár az olimpiai fáklya meggyújtását is rájuk bízhatják.

Az a repülő Toyota azonban, amelyről a napokban számolt be az észak-amerikai sajtó, egyáltalán nem új fejlesztés – igaz, meglehetősen biztonságosnak bizonyult. Történt ugyanis, hogy egy floridai autós – vélhetően egészségügyi okokból – elvesztette uralmát a gyorsforgalmi úton haladó járműve felett. A gépkocsi belefutott az utat szegélyező árokba, mintegy 150 méteren át haladt a rövid fűben – féknyomokat nem találtak –, majd egy földbucka rámpaként lőtte ki a nagy sebességgel haladó járművet, egyenesen egy autókereskedés felé.

A Camry a későbbi számítások szerint csaknem 43 métert repült, és a csodával határos módon sem autónak, sem embernek nem lett baja, pedig a baleset pillanatában legalább egy tucatnyi ügyfél volt a kereskedésben. A Camry mintegy 12 autót került el, szemtanúk szerint íve legmagasabb pontján több mint hat méter magasan szárnyalt – ezzel akár egy kaszkadőrműsorban is felléphetett volna. Persze, amikor végül földet ért, alig néhány méterre egy rémült alkalmazottól, bepótolta az elmaradt pusztítást: előbb az autó orra szakadt le, majd a szedán miszlikbe tört egy parkoló autót, egy másodikat súrolt, és 180 fokot megperdülve, hátsó részével egy harmadik autóba csapódva állt meg.

A sofőrnek többször is hihetetlen szerencséje volt. Egyrészt, hogy az autókereskedés tervezője nem függőleges beton támfalat, hanem ferde rézsűt álmodott meg a parkoló szegélyeként. Másrészt, hogy a repülés végén a Camry az aszfalton landolt, nem pedig egy járműnek vagy az épületnek csapódott. Harmadrészt, hogy nem frontálisan, hanem jobb hátsó ajtajával csapódott neki a parkoló terepjárónak. És végül, de utolsósorban hogy egy új Toyota Camryben ült.

A felvételek tanúsága szerint az autó az az ultra szilárd TNGA padlólemezre épülő, legújabb generációs modell volt, amely remekül szerepelt az észak-amerikai hatósági törésteszteken. Az autó az IIHS (közlekedés-biztonsági biztosító intézet) vizsgálatán elnyerte a létező legmagasabb minősítést, a „Top Safety Pick+” besorolást1. Kiválóan teljesített az ütközéses tesztek mindegyikén – és bár ez ebben a helyzetben vajmi keveset számít, vezetőtámogató rendszerei, gyermek- és gyalogosvédelmi teljesítménye, illetve fejlett fényszórója is maximális minősítést érdemelt. A floridai balesetben ennek ellenére súlyos sérüléseket szenvedhetett volna el a sofőr, hiszen nem kötötte be a biztonsági övét, ám a Camry – saját maga teljes pusztulása árán – így is megóvta az életét.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.25
Lezajlott múlt héten a közútkezelők legnagyobb hazai eseménye, a nagy múlttal rendelkező nemzetközi....
2023.09.25
2023 első öt hónapjában 47 089 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 1,7....
2023.09.25
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Németh Kálmán gyémántdiplomás okleveles....
2023.09.25
A rendezvény első napja rengeteg programot kínál gyúróversenytől a koncertekig. ..
2023.09.25
A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi....
2023.09.25
Jövőre új autópálya matrica kategóriát vezetnek be Ausztriában: az egynapos matricát, amelynek ára....
2023.09.24
Korrekt eljárás a kereskedőtől. ..
2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....