Toyota Corolla

A 2025-ös GR Corolla 8 sebességes automata váltóval érkezik

2024.08.12.

Az egykoron csak manuális változatban kapható különleges autó most olyan fejlesztést kapott, amivel mindenki számára vonzóvá válik.

A Toyota nem hátradőlve nézi a GR Corollája sikerét, hanem igenis azon dolgozik, hogy még szélesebb körben növelje az autója sikerét és vonzerejét. Az első, és egyben legfontosabb újítás az, hogy már nem csak manuál váltós modellek szerepelnek a kínálatban, hanem egy nyolcfokozatú automata sebességváltós verziót is elérhetővé tettek azok számára, akik a "kényelmesebb vezetést" preferálják.

A nyolcsebességes 'Direct Automatic Transmission' - ahogy a Toyota hívja sebességváltóját - még intelligensebb váltásokra képes, mint a GR Suprába és a GR86-ba szerelt automatikák. Míg az utóbbi két váltó a g-erő vizsgálatával dönti el, hogy mikor váltson, a GR Corolla a vezető mozdulatait - fékek és a gázpedál használatát - megfigyelve dönti el, hogy mikor van szükség a váltásra.

Az autó fogyasztását nem hozták nyilvánosságra, de a tapasztalat azt mutatja, hogy több sebességfokozat, jobb átlagfogyasztást eredményez. És ezt úgy is kijelenthetjük, hogy a járműnek 'sport', 'normál' és 'eco' beállítása is van, valamint egy általunk személyre szabható opció is rendelkezésünkre áll, hogy tényleg mindent a saját igényeinknek megfelelően állíthatsunk be. 

A motor nem igazán változott az előző kiadáshoz képest, hiszen még mindig egy turbós, háromhengeres, 300 lóerős darab van a GR Corollában. Az igazság az, hogy ez ugyanaz a motor, mint amelyik a 2023-as 'Morizo' kiadásban volt megtalálható. Most pedig ezt tették a 2025-ös GR Corollákba is. 

A tapadást illetően nem kell agódniuk a potenciális vevőknek, hiszen az autókba első és hátsó korlátozott csúszású differenciálmű is található, ami az előző típusokhoz képest fejlődés, hiszen a régebbi GR Corolla megvételekor a vevőnek kompromisszumot kellett kötnie, ha nem a limitált kiadású 'Circuit' verziót vásárolta. 

A fejlesztések és tesztek során több gyengeséget is feltárt a Toyota, amiket sikeresen kijavítottak. A Fuji Speedwayen folytatott tesztek során szükség volt a tapadás növelésére az élesebb kanyarokban, így az első és hátsó lengéscsillapítókat is visszapattanó rugókkal látták el, hogy megakadályozzák a kerekek megemelkedését. 

Egy másik változás az új modellben - viszont ez csak a felsőkategóriás változatban elérhető - hogy egy alradiátort szereltek be az elülső burkolat mögé. amely hűti a motort, hogy meghosszabbodjon a versenypályán való használat ideje. 

A minőséget illetően a 2025-ös GR Corolla három felszereltségi szinten lesz elérhető: 'Core', 'Premium' és 'Premium Plus'. 

A Premium verzióban JBL audió, GR-logós velúr ülések, kétzónás klíma, fűthető kormánykerék és első ülések, valamint első és hátsó parkolóérzékelők találhatók. 

A Premium Plus extrái közé tartozik a szénszálas tető, a funkcionális szellőzőnyílásokkal ellátott domborű motorháztető, a már említett alsó radiátor, a matt fekete felnik, egy head-up kijelző, és vörös ülésvarrás. 

A legfontosabb dolgot viszont még sajnos nem tudjuk az autóról, ami nem más mint az ára. A 2024-es alap modellhez képest- amely 13,7 millió forintba kerül jelenleg - szerény áramelésre lehet számítani. Viszont az automata váltós verzió árát még megtippelni sem lehet, mert nincs viszonyítási alapunk.

Forrás: 
https://www.caranddriver.com/news/a61756211/2025-toyota-gr-corolla-revealed/

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.09.20
Köszönhetően a Franciaországban gyártott, hatékony akkumulátoraiknak, a új PEUGEOT E-3008 és az E-....
2024.09.20
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) fehérvári osztálya tíz férfit fogott el....
2024.09.20
A sportszedánja hallatlan népszerűsége láttán a Xiaomi úgy döntött, hogy crossoverrel is meglepi a....
2024.09.20
Többletforrást biztosít a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a röszkei, a tompai és....
2024.09.20
Logisztikai és szállítmányozási kapacitásainak egy részét felajánlotta a Waberer's csoport a....
2024.09.20
Kamion és személyautó ütközött össze Piliscsabán, a 10-es főút belterületi szakaszának 24-es....
2024.09.20
Világcsúcsot állított fel Kína az elektromos autók eladásában: több mint egymillió EV-t adtak el az....
2024.09.20
Baleset történt az M5-ös autópályán, összeütközött egy személyautó és egy kamion Szeged közelében. ..
2024.09.19
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.09.19
Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére....