hibrid

2019, amikor korszellemmé válik a hibrid

2019.01.09.

Szinte csak kapkodjuk a fejünket az autóipar ma már nem autószalonról, autószalonra, sokkal inkább hónapról-hónapra, vagy akár hétről-hétre bemutatkozó “korszakalkotó” újdonságai láttán. Egy új technológia, megoldás, amely kitalálói szerint maga a jövő. Ám ha egy picit felülemelkedünk a ránk zúduló, szinte már feldolgozhatatlan mennyiségű autóipari híren, és megpróbáljuk kifürkészni mit is hoz a jövő, nincs túl könnyű dolgunk. Pedig egy tudatos vásárló, főleg a nőként esetleg nem rendelkezik alapos és magas szintű technikai ismeretekkel, jó ha tudja mit érdemes megvenni az autóipar termékei közül úgy, hogy rövid idő után ne kelljen szégyenkeznie, ne bukjon anyagilag túl sokat és élmény is legyen a kiválasztott és megvásárolt jármű használata.

Képre kattintva galéria nyílik!

Egyrészről bizonyosan látszik, hogy még mindig nem ért véget a diesel korszak. Érdekes módon, miközben a dieselekkel kapcsolatos problémák szimbóluma a Wolksvagen lett, már maguk a legendás német gyártó vezetői is a gázolajos hajtás végét jósolják. Mindeközben viszont a francia nagyok, Renault, Peugeot a Citroen még jövő évben bemutatkozó vadonat új modelljeik esetében is kínálnak diesel alternatívát.

Képre kattintva galéria nyílik!

Az is világos, hogy bár egyre nagyszerűbb villanyautók érkeznek a piacra, - hogy csak a kedvenceimet említsem, a most már nem csak jó, de nagyon formás Leaf, a megújuló, trendi BMW i3 - 2019 sem lesz még a villanyautók éve. Ha megnézzük a globális számokat, azok alapján a jelenleg futó elektromos autók mennyisége legfeljebb tesztüzemnek tekinthető a világpiac számait figyelembe véve.

Képre kattintva galéria nyílik!

Szubjektív jóslatom szerint 2019 a hybrid autók globális áttörésének éve lesz. Természetesen tudjuk, hogy a benzin-villany hajtás vonatkozásában is számos dilemáról olvasni. Átmeneti megoldás, irreális súlytöbblet, bonyolult rendszer. Annyi azonban bizonyos: ha már annyit sikerül elérni, hogy egy autó alapjáraton, dugóban araszolva vagy rövid városi utakon zéró emisszióval közlekedjen kétségtelenül óriási előrelépés az autóipar környezetvédelmi problémáinak enyhítésében. Ráadásul úgy tűnik a hybrid rendszerek technikailag mostanra tényleg elérték azt a fejlettséget, hatásfokot, hogy az egész bolygó legkülönbözőbb igényű autósai számára is valódi alternatívát jelentsenek. Valószínűleg nem is véletlen, hogy a globális autóipar legnagyobb ikonjai, a világ autó eladásának toplistás típusai most, 2018 végén, 2019 elején jelentkeznek új generációs, rendkívül hatékony hybrid rendszerrel felszerelt új modellekkel. Ezekben a hetekben, hónapokban érkezik az autóipar három nagy ikonja új típussal, villany-benzin hajtással. Az új Toyota Corolla család, a teljesen újjá született Toyota RAV4 és a nem régiben bemutatkozott Honda CRV legkorszerűbb hybrid hajtásával valószínűleg 2019-ben “tematizálni” fogják a globális autópiacot. Valószínűleg pont ugyan úgy, ahogy a Corollák, a RAV4-ek és a CHR-ek előző generációinak eladott 10 és 100 milliói tematizálták az elmúlt évtizedekben. Szóval ha lehet autóvásárláshoz tanácsot adni annyit bizonyosan állíthatunk: aki 2019-ben nagy és megbízható gyártók korszerű hybrid technikával szerelt modelljeit választja nagyot nem tévedhet és nem hibázhat. Ahogy elnézem az új Corolla és az új CRV első fotóit, nem csak műszaki, de esztétikai értelemben sem.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.29
- Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú....
2024.03.29
Az M3-as autópályán, a keleti országrész felé rendkívül erős a forgalom. Gödöllőtől Bagig 20 km-en....
2024.03.29
A megszokott programok, és a felhőtlen jókedv mellett, idén néhány különleges látványossággal is....
2024.03.29
A világ legsikeresebb üzleti limuzinjának nyolcadik nemzedéke maradéktalanul meggyőzte a nemzetközi....
2024.03.29
Több szempontból is sokat fejlődött és ezért pozitívan értékeli a Formula 4 Winter Series-ben....
2024.03.29
- A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a húsvéti hétvégén összesen 72 órán át lenne....
2024.03.29
Egyelőre csak koncepció formájában látható az első elektromos Isuzu D-Max pickup, de valószínű nem....
2024.03.29
A magyar rendőrök a francia hatóságok által körözött járművet foglaltak le Csanádpalota autópálya-....
2024.03.28
2024. április 1-től bevezetésre kerül a napi e-matrica Magyarországon. Az úthasználati jogosultság....
2024.03.28
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..