csabai kolbászfesztivál
No, de ki is volt a verseny névadója? A 2000-es Csabai Kolbászfesztivál fő- és életműdíjas hentesmesterét, Krajcsó Pált számtalan elismeréssel illették, például az ő receptje került Békéscsabáról az Ópusztaszeri Történelmi Emlékhelyen a 2050-ben felbontandó urnába. A mester ugyanakkor arra volt a legbüszkébb, hogy unokái továbbvitték, továbbviszik a kolbászkészítés hagyományát.
„Igazán mesteri termékét jóízűen fogyasztjuk, rendületlenül. Az Ön által készített kolbász ízösszetétele, élvezeti értéke fantasztikus.” Mindezt Demján Sándor nagyberuházó vállalkozó írta a csabai hentesmesternek.
Krajcsó Pali bácsi az igazi remekművekkel a Csabai Kolbászfesztiválon, valamikor a 2000-es évek derekán
Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság minap elhunyt egykori elnöke úgy nyilatkozott a békéscsabai látogatása során megkóstolt Krajcsó-kolbászról, hogy a Csabai kolbász a világ legjobb csemegéje. A 2000-ben Göncz Árpáddal együtt Békéscsabán járt Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök hasonlóan vélekedett, megköszönve a finomságot.
Ezek után a laikusban felmerül, hogy mi volt a Krajcsó-kolbász titka. Erről a mester így nyilatkozott, nem sokkal a halála előtt: „Semmi rejtély nincs, csak 60 éves szakmai múlt, meg az állandó odafigyelés. A házi takarmánnyal etetett – lehetőleg zsír- és hússertés keresztezéséből származó – vágási alany a kiindulópont, aztán pedig a hús és szalonna összeállítása, darálása és a négy fűszerrel – paprika, só, fokhagyma és kömény – való alapos összedolgozása következik. A füstölésre szánt kolbászt legalább 48 óráig pihentetni kell, a füstöléskor pedig a meleg a legnagyobb ellenség, ugyanis a kolbász közepe gázosodhat, széteshet. A tároláskor három hónapig – az összeérésig – hideg helyen kell tartani a kolbászt.
A mester kiemelte a beszélgetésben, ha siker koronázta az elkészítést, füstölést, akkor is napi rendszerességgel figyelni kell a tárolásnál a kolbászt. Ilyenkor a gazda – ha jó időben megy megnézi a kolbászait – azt is láthatja, hogy a családból ki, milyen sűrűn tűnik fel a kamrában.
Még lehet jelentkezni a Krajcsó Pál és a békéscsabai hentesmesterek tiszteletére immár 5. alkalommal megrendezendő hagyományos Krajcsó Pál Emlékversenyre! Töltsük együtt a Csabai Kolbászfesztivált a hosszú hétvégén, hiszen a csabai Csabán az igazi! További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.