BYD

Zalaegerszegen folytatódik a csuklós elektromos autóbusz tesztelése

2021.10.27.

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektben új, elektromos meghajtású csuklós busz tesztelésére nyílik lehetőség négy városban. Mindenhol két héten keresztül közlekedik a BYD gyártmányú K11U típusú jármű. Jelenleg Zalaegerszegen zajlik a program, majd Székesfehérváron és Szolnokon folytatódik az eredetileg Sopronban indult kezdeményezés.

Zalaegerszegen a héten kezdődött el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásában működő Zöld Busz Mintaprojekt 14 napos tesztidőszaka. – A Mintaprojektben részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, amelynek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak lesz lehetősége a csuklós elektromos busz ingyenes kipróbálására – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Steiner Attila hozzáfűzte: novemberben Székesfehérvár, majd Szolnok ad otthont a csuklós elektromos autóbusz tesztelésének. A tesztüzemben résztvevő járművet a BYD Europe B.V. és a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. konzorciuma biztosítja, új fejezetet nyitva a Magyar Kormány által indított Zöld Busz Programot megalapozó Mintaprojekt megvalósításában. Zalaegerszegen BYD gyártmányú K11U típusú csuklós autóbusz közlekedik a kéthetes tesztidőszakban. A buszon ingyenesen utazhatnak az érdeklődők – emelte ki az ITM államtitkára.

"A Mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelésével szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő buszbeszerzési pályázaton már csuklós elektromos autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni" – hangsúlyozta Steiner Attila. "Hosszabb távon azzal számolhatunk, hogy a következő évtizedben minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány azon célkitűzéséhez, hogy hazánk 2050-re teljesen klímasemleges országgá váljon" – emelte ki Vigh László helyi országgyűlési képviselő.

"A város célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhetőbb, fenntartható zöld megyeszékhellyé váljon. Számos intézkedési tervvel készülünk, így például napelem parkok, kerékpárutak épülnek, elektromos töltőket telepítünk, intézményeink energetikai felújítására, illetve zöldfelületeink növelésére is odafigyelünk. A céljainkat segíti a Zöld Busz Program is, melynek részeként most egy elektromos csuklós busz tesztelésére van lehetőségünk, 2022-től pedig 11 teljesen új, elektromos busz áll a helyi közösségi közlekedés szolgálatába" – hangoztatta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A zöld mobilitás stratégiai jelentőségű terület a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság növelése a küldetésünk része. A Zöld Busz Program keretében megvalósuló, ehhez hasonló városi demonstrációs projektek lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság testközelből találkozhasson a Kormány zöld szemléletével, valamint a gyűjtött üzemeltetési tapasztalatok és lakossági visszajelzéseknek köszönhetően számos jövőbeni döntést alapozhatunk meg – hívta fel a figyelmet Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
Már a római birodalom idején település állt itt, 2000 évvel ezelőtt a híres Borostyánút is....
2021.12.01
Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésével gyanúsít a Dunaújváros Rendőrkapitányság....
2021.12.01
Jövőre is hatfutamos országos bajnokságot rendeznek terepraliban, és a szakágvezetés novemberi....
2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....