Volkswagen AG

A Volkswagen első embere a móri temetőben búcsúzott barátjától

2015.06.01.

A 79 éves korában meghalt, móri származású üzletembert, Wendel Schindele professzort szülővárosában helyezték a hétvégén végső nyugalomra. Sírjánál a Volkswagen konszern első embere, Martin Winterkorn búcsúztatta, s úgy fogalmazott, olyan cégek magyarországi letelepedésében bábáskodott meghalt magyar barátja, mint az Audi, a Bosch, a Continental vagy a Daimler.

Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke magánemberként érkezett Magyarországra, hogy Móron született barátjának megadja a végtisztességet. Winterkorn mellett itt volt a móri temetőben Jochem Heizmann, a Volkswagen Kínáért felelős igazgatótanácsi tagja, aki korábban hosszú évekig a győri Audi Hungaria Motor Kft. felügyelőbizottságának elnöke volt. Úgy tudjuk, a Volkswagen két legfontosabb embere külön géppel Péren landolt, s autóval mentek a móri temetőig.

Wendel Schindele professzor: élt 79 évet, Móron helyezték örök nyugalomra.

Wendel Schindele 1935-ben született Móron, sváb család gyermekeként. Korán elveszítette szüleit, árva gyermekként a tatai kapucinusokhoz került. A rendet azonban feloszlatták, Székesfehérváron járt gimnáziumba. A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatójaként élte meg az 1956-os forradalmat, s nyomban lelkes hívévé vált, tevőlegesen részt vett a kommunizmus ellen folytatott szabadságharcban. Szerepe miatt a forradalom leverése után üldözték, a felelősségre vonás elől az NSZK-ba menekült, ott telepedett le. Stuttgartban elvégezte az egyetemet, majd Münchenben tette át székhelyét.

- Ha nem disszidálok, Kádárék minimum lecsuknak, de lehet, hogy halálra ítéltek volna – idézte fel egyszer e sorok írójának Schindele professzor távozásának körülményeit. Fiatal mérnökként ismerkedett meg Martin Winterkorn professzorral, akinek szülei zsámbéki svábok voltak.

A magyar gyökerekkel rendelkező svábok Németország nyugati felén összetartottak – emlékezett vissza a hatvanas évekre Wendel Schindele, akinek Winterkornnal való találkozása életre szóló barátság kezdetét jelentette. Segítették, támogatták egymást mindenben.

A Continental a Frankfurter Allgemeine Zeitungban feladott gyászjelentésben búcsúzott Mór szülöttétől és méltatták érdemeit. Schindele professzor 1984 és 1995 között töltött be különböző vezető tisztségeket a Continentalnál. Haláláig tagja volt a Continental Automotive Hungary Kft. felügyelőbizottságának. Információink szerint a móri temetésen a Continental is magas szinten képviselte magát. 

A hetvenes évek elején már hazaengedték az egykori disszidenseket. Ekkor látogatott haza először Schindele, s hozta jó barátját, Winterkornt is, akinek sokat mesélt a móri borok jótékony hatásáról. A borok mellett a gyökerek is vonzották őket  Magyarországra, s mivel mérnökök voltak, egy-két céget is felkerestek. A nyolcvanas évek elején Winterkorn már az Audi alkalmazásában állt, s Schindele professzorral együtt az első magyar céget Mórról az Audi beszállítójává tették.

Ettől kezdve rendszeresen látogatott el a két jó barát Magyarországra. A zsámbéki sváb szülők révén magyar gyökerekkel rendelkező, de már Németországban születet Martin Winterkorn, és a móri születésű Wendel Schindele, aki életében sokszor hangsúlyozta,  Winterkornnak köszönheti Győr az Audit, s most a búcsúberszédből megtudhattuk, Schindelének is sokat köszönhet az ország. Winterkorn búcsúztató szavaiban azt mondta, olyan cégek magyarországi letelepedésében bábáskodott meghalt magyar barátja, mint az Audi, a Bosch, a Continental vagy a Daimler.

A professzor legmagasabbra akkor jutott, amikor az amerikai ITT-nél elnök-vezérigazgató lett. 1990-ig csak külföldön, a rendszerváltás után itthon is elismerték. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát, Móron pedig 2000-ben Pro Urbe díjjal tüntették ki. 

2009 óta Szentendrén élt, új magyar városának minden támogatást megadott. 2014-ben Mecénás Díjat kapott Szentendrén. 

Régóta terveztük már, hogy életmű interjút készítünk Wendel Schindelével. Legutóbb március elején, Ingolstadtban, az Audi éves sajtókonferenciáján találkozhattam vele, s ígérte, a jó idő beköszöntével többet lesz majd Magyarországon, és sort kerítünk az interjúra. Váratlan halála keresztülhúzta számításainkat.

79 évesen távozott az élők sorából. Utolsó útján vele volt régi barátja, Európa legnagyobb autógyárának első embere, Martin Winterkorn is.

Nyugodjon békében Schindele Professzor! Emlékét megőrizzük!

 

  

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....
2022.05.16
Idén második alkalommal került megrendezésre a Young Car Mechanic nemzetközi autószerelő verseny....
2022.05.16
Közzétette a rendőrség a hétvége baleseti adatait, amelyek szerint nagyon sok súlyos kimenetelű....
2022.05.16
Az X7 rövid időn belül a luxuskategória legsikeresebb BMW modelljévé érett. A modell megújult....
2022.05.16
Az elmúlt években a különleges i-Cockpit vezetőhely a Peugeot modellek valódi védjegyévé vált. A....
2022.05.16
Az autókhoz használt motorolajok ára megduplázódott  májusban Oroszországban – írja a carsweek.ru....
2022.05.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – itt az Útinform reggeli jelentése. ..
2022.05.15
Nem szűnnek a vasúti átkelőhelyen történt balesetek idén sem. Sajnos interjúnk elkészítése óta is....