Lada

Visszalép pár évtizedet az orosz autógyártás

2022.06.21.

Erősen megsinyli az orosz autóipar az ukrán inváziót, amit a saját kormánya indított, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a kormánynak ez nem nagy kompromisszum egy sikeres háború érdekében.

A nemzetközi szankciók, amiket Oroszország ellen vetettek ki, amikor az megtámadta Ukrajnát, egyre elképzelhetetlenebb lépésekre kényszerítik az orosz piaci szereplőket, így a helyi autóipar legfontosabb szereplőjét is. Ez pedig nem más, mint a Lada, amit nem rég vásárolt fel az orosz állam a korábbi tulajdonos Renault csoporttól, és épp most készül bemutatni egy lebutított változatot az amúgy is kiöregedett Lada Grantából.

Az „új” modellt Classic néven fogják forgalmazni, és kizárólag helyben előállított saját, illetve szövetséges beszállítók alkatrészeiből fogják összeszerelni őket. Nem lesz bennük szinte semmilyen biztonsági felszerelés, sőt, még ABS vagy éppen utaslégzsák sem, a klímáról nem is beszélve. Ami szintén elképzelhetetlen lett volna a Renault éra alatt, hogy a Granta Classic-hoz előkapják a polcról a jó öreg 1,6 literes, 90 lóerős, négyhengeres szívómotorjukat, ami természetesen nem felel meg egyetlen jelenlegi EU szabályozásnak sem. Sőt, csak a 1996-ban életben lévő károsanyag-kibocsátási normáknak felelne meg ez a motor, miközben maga a Granta jelenlegi generációja is csak 2011-ben került piacra.

Így fordulhat elő, hogy a Lada, és jó eséllyel az orosz autópiac további szereplői is visszalépnek 2022-ből a huszadik századba, miközben egy Granta Classic így sem olcsó: forintra átszámítva 4,8 millió forintért tervezik értékesíteni az ósdi csontvázat. Mi több, egyéb sajtóértesülések szerint még a klasszikus, immáron 45 éves Lada Nivából is készülhetnek lecsupaszított változatok. Az NBC-nek nyilatkozó szakértők szerint irónikus, hogy ez pont egy olyan országban történik meg, amelyik vezető szerepet tölt be az ENSZ járműszabályozás egyesítésének világfórumain. Politikai szakértők szerint pedig ez a szituáció is jól mutatja, hogy az orosz kormány könnyedén feláldozza termékeinek minőségét és biztonságát a háború oltárán.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
35 fok felett a tradicionális bécsi fiákerek az állatvédelmi törvény miatt nem közlekedhettek az....
2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....