Toyota Hilux

Világ körüli úton a hőlégballonos

2016.07.15.

A hét elején Fedor Konjuhov megkezdte világ körüli útját, amelyben a verhetetlen Toyota Hilux támogatja: július 12-én, helyi idő szerint reggel hét órakor az orosz sportember belevágott a nagy kalandba, hogy új világrekordot felállítva egyedül, leszállás nélkül kerülje meg a Földet egy hőlégballonnal. Az Around the World On a Roziere Balloon (azaz Rozier-ballonnal a Föld körül) nevű expedíció hivatalos szervizautója a legendás Toyota Hilux pickup.

A Föld körüli hőlégballonos utazását e hét kedden megkezdő  Fedor Konjuhovot ideális időjárás segítette a rajtnál az ausztráliai Northamban, ahol az expedíciós csapat kiépítette főhadiszállását. A mérsékelt, mintegy 5 m/s sebességű szélben a csapat szakemberei feltöltötték héliummal a Rozier-ballont, amit egy acélsodronnyal a Toyota Hiluxhoz rögzítettek, a legendás pickup legújabb generációs modelljének segítségével biztosítva, hogy a ballon ne szálljon fel idő előtt.


A Northamban végzett előkészítő szakasz során a Toyota Hilux egyfajta utazó támaszpontként szolgált, hogy a szakemberek megnyugtatóan tesztelhessék mindazt a felszerelést, amit beépítettek a világ eddigi legnagyobb ballonjába, ami kifejezetten Fedor Konjuhov világrekord-kísérletéhez készült. Kiemelkedő teherbírása révén a Toyota Hilux képes volt egyszerre elszállítani a gondolát a rászerelt gázégőkkel egy utánfutón, valamint a gáztartályokat a platóján, így a tesztek zökkenőmentesen folyhattak. A tesztek szüneteiben a Toyota Hilux folyamatosan fuvarozta az expedíció táborába a világ minden tájáról érkező felszereléseket.

A tervek szerint Ausztrália átrepülésére (vagyis a világ körüli út első szakaszának teljesítésére) negyvennyolc-hetvenkét óra áll rendelkezésre, amit igencsak megnehezítenek a kontinens fölötti erős légáramlatok. A szél irányának vagy sebességének váratlan változása esetén Fedornak gyors döntéseket kell hoznia a repülés irányáról és magasságáról, hogy tartani tudja a kijelölt útvonalat. Ilyenkor jön igazán jól a földi személyzetnek a Toyota Hilux páratlan off-road teljesítménye, hiszen úttalan utakon kell követniük a ballont, bármerre menjen is. A komoly sebesség és a hatalmas repülési magasság miatt képtelenség előre megbecsülni, milyen távolságokat kell bejárnia a Hiluxnak a legkeményebb terepeken, hogy teljesíthesse küldetését.


A navigációs rendszerrel és robotpilótával is felszerelt ballon végigrepül majd Új-Zéland, a Csendes-óceán, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán fölött, érinti Afrika legdélibb csücskét, majd átszeli az Indiai-óceán egét, és a tervek szerint Ausztrália nyugati partján ér földet. A nagy kaland során a híres orosz utazó 33.000 kilométert tesz majd meg a gondolában, 5-10 kilométeres magasságban.

A Föld körberepülése komoly kihívást jelent Fedor Konjuhov számára – még úgy is, hogy a legmodernebb felszerelések állnak az expedíció rendelkezésére. Az utazó két hetet tölt majd a zárt gondolában, s mivel a külső hőmérséklet -60 Celsius fok alá is süllyedhet, a kabinban sem lesz melegebb +4 foknál. Fedor az egész út során oxigénmaszkot visel, és fagyasztva szárított ételeket fogyaszt. A léghajó tömegének csökkentése mindennél fontosabb volt, ezért a teljes vízkészletet 50 literre kellett korlátozni. Mivel a gondolában biztonsági okokból tilos a nyílt láng használata, Fedor elektromos forralóval melegít majd vizet, ha meg akarja főzni az ebédjét.


Az aktív kikapcsolódáshoz is kiváló pickup már a világ legtávolabbi szegleteiben is számtalanszor bebizonyította elpusztíthatatlanságát és megbízhatóságát, most pedig készen áll arra, hogy a merész égi utazó segítségére siessen – bármikor és bármilyen körülmények között.

- A felszállás után Fedorra a szokásos feladata vár: új világrekordot kell felállítania. A siker érdekében talán az a legfontosabb dolog, hogy mindig biztos lehessen benne: közel a segítség. Itt a földön készenlétben állnak a barátai és a Toyota Hilux, ez a megbízható társ, amely immár egy éve hűségesen teszi a dolgát, és segít nekünk abban, hogy minden helyzetet magabiztosan kezelhessünk. Sok szerencsét kívánunk a legendás utazónak, és izgatottan várjuk sikeres célba érését! - fogalmaz Tatjána Haljavszkaja, a Toyota Motor Russia marketing-igazgatója.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....