szakképzés

Veterán Moszkvics vezette fel az autós ballagást Szegeden II. rész

2021.06.25.

Több sem kell egy autós érettségizőnek, mint hogy azt hallja a rendőri eligazításon, hogy dudálni és piros lámpán átmenni szabad. Természetesen csak rendőri felvezetéssel, ahogy a szegedi autós ballagást szervezte a Csonka Szakközépiskola.

Még indulás előtt megszólaltattuk a veterán Moszkvicsot követő két, már bukósisakot viselő motoros diákot is. Farkas Olivér és Bagi Balázs osztálytársként a 4. évet fejezték be az autószerelő szakon, de maradnak még plusz egy évet az iskolában. (Írásunk első részét itt olvashatják.) Azt már Győri Sándor szakoktatótól tudtuk meg, hogy az érettségizők 90 százaléka a középiskolai tanulmányok során megszerzi a B kategóriás jogosítványt is és 70-80 százalékuk marad még egy évet tanulni. Köztük Komócsin Krisztián is, akinek indulás előtt maga az igazgatónő segített az utolsó pillanatban feltenni az autóra az iskola matricáját.

Komócsin Krisztián és Tóthné Bíró Zsuzsanna. 

A konvoj indulását egy rövid ideig az is akadályozta, hogy a mozgóképesek kedvéért becsukták, majd újra kinyitották a távirásínyítású rácsos vaskaput, ám az utóbbi művelet sem villámgyors, sem zökkenőmentes nem volt. De azért sikerült 10 óra körül útnak indulni

Elöl a rendőrök, mögöttük a vezterán Moszkvics, majd a motorkerékpárok folytatták a sort, utánuk pedig a diákok vezette családi autók következtek. A szoros követési távolságot nem mindenkinek sikerült tartani, így egy kicsit a kelleténél jobban megnyúlt a sor, s torlódott a forgalom a Temesvári körúton, de ez nem volt vészes. A Népkert sor – Belvárosi híd – Tisza Lajos körút – Huszár Mátyás rakpart – Tisza Lajos krt. – Dugonics tér – Somogyi utca – Oskola utca érintésével tértek vissza az iskolához az autók és a motorok. Természetesen végig rendőri felvezetéssel és zárással. Ahogy a seregben mondják, rendkívüli esemény nem történt.

Közel 40 autó volt a konvojban.

Rendkívüli mutatvány azonban igen, mégpedig Csizmazia Barnabásnak köszönhetően, aki a felvonulás során Szueged több pontján, így a Belvárosí hídon is látványos akciókal szórakoztatta a nagyérdeműt. A fotó és az autoszektor.hu kedvéért az indulás előtt is egy kerékre emelte a motort, némi riadalmat keltve ezzel a szűk kapubejáróba. - Nem kell érte aggódni, apjával lépcsőn járnak a motorral – mondta róla elismerően az igazgatónő.

Barnabás körülbelül 7 éve triálozik aktívan, eredményei önmagukért beszélnek. Békeidőben hétvégente tudott a versenypályákhoz hasonló környezetben készülni, Arad mellé jártak, ám ezt a koronavírus-járványhelyzetben tavaly már nem tehették meg.

Csizmazia Barnabás mutatványa.

– A 2020-as legnagyobb tervünk az volt, hogy Barnabás megnyerje a szlovák bajnokságot, ami majdnem sikerült is. Csupán egy versenyző akadt, aki előrébb végzett, ő viszont főállású sportoló és Európa-bajnok – nyilatkozta elégedetten a versenyző édesapja és egyben edzője, Csizmazia Botond, tavaly októberben a Délmagyarországnak. Ezzel együtt a hazai bajnokság profi kategóriájában ő lett a bajnok, valamint szokásához hűen ismét minden versenyén dobogós helyen végzett, ahol elindult.

Barnabás eltökélt szándéka, hogy érettségi után kijusson a triálozás elitjének számító Spanyolországba, hogy még komolyabban foglalkozhasson a motorozással, illetve édesapja nagy álma, hogy Szeged belvárosában rendezhessenek majd egy triálmotoros bemutatót.

Az utolsó eligazítás - a képre kattinva videó indul.
Az iskola a specializált gép- és járműgyártás ágazatban 5 éves gépjármű-mechatronikai technikusi képzést indít 2021 szeptembertől, a keretszám 64 diák. A 3 éves szakképző iskolai képzésben 28 karosszérialakatos, 16 járműfényező és 28 gépjármű-mechatronikusnak készülő fiatal tanulhat majd ősztől. Sajnos a pandémia időszakában csak online nyílt napokat szervezhetett az intézmény - novemberben, decemberben és januárban -, melyre előzetes regisztráció  alapján személyre szóló meghívót küldtek. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.02
Az olasz autósok számára a parkolás központi kérdés, ami a modern mobilitási törekvések egyik....
2021.12.02
A baleset térségében forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.02
Az Air Care System technikájával kiegészített ŠKODA Climatronic légkondicionáló berendezések....
2021.12.02
Jól jön a segítség. ..
2021.12.02
Az orosz fővárosban 26 elektromos oktatóbuszt állítottak forgalomba 2021-ben, hogy segítsék a....
2021.12.02
Az elektromos autókat gyártó kínai Nio stratégiai együttműködésre lépett a Shell-lel egy több....
2021.12.02
Állampolgári segítséget kérnek a dunakeszi rendőrök annak a sofőrnek az azonosításához, aki zebrán....
2021.12.02
Az UAZ autógyár – iparági szakértők szerint – indiai közvetítéssel hamarosan megkezdheti a Jeep CJ-....
2021.12.01
Lehet, szabad-e egymással összevetni Barcelona jelképét, a Sagrada Família templomot, a Chaos....
2021.12.01
- Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás....