szakképzés

Veterán Moszkvics vezette fel az autós ballagást Szegeden I. rész

2021.06.20.

Több sem kell egy autós érettségizőnek, mintsem hogy azt hallja a rendőri eligazításon, dudálni és piros lámpán átmenni szabad. Természetesen csak rendőri felvezetéssel, ahogy a szegedi autós ballagást szervezte a Csonka Szakközépiskola.

A Szegedi SZC Csonka János Technikumának végzős tanulói és oktatói autós ballagást rendeztek június elején azzal a céllal, hogy a diákok "Csonkás módon" vehessenek búcsút az iskolától. Az első ilyen hagyományteremtőnek szánt eseményt nem is olyan régen, 2019-ben rendezték, ám a sor utána már az első alkalommal megszakadt, a következő év ballagását ugyanis egyszerűen elsöpörte a koronavírus járvány.

Tóthné Biró Zsuzsanna igazgató nyilatkozik.

Lényegében az egész 2020-2021-es tanév a pandémia árnyékában telt el az iskolában, távoktatással, online órákkal és a “békeidőkhöz” képest lényegesen kevesebb gyakorlati lehetőséggel. – Ez az év egy kicsit nehéz volt, így nagy megkönnyebbülés, hogy egyáltalán eljutottunk idáig. Szerencsére minden megvan, és jó lezárása a tanévnek ez az autós felvonulás – mondta Kormányos Ádám

– Ez személygépkocsis ballagás így két évfolyamtól, 230 tanulótól köszön el egyszerre, hónapok óta egyeztetünk a Szegedi Rendőrkapitánysággal, hogy mi a megfelelő időpont a járvány szempontjából. Minden támogatást megkaptunk, hogy a diákok különböző motorok és a képzés profiljához illeszkedő veterán autók felvonulásával látványosan és hangosan jelezhessék a város lakóinak, hogy befejezték középfokú tanulmányaikat az intézményben – mondta Tóthné Biró Zsuzsanna igazgató.

A rendőri eligazítás főszereplői.

A lényegre koncentráló praktikus rendőri eligazítás után – dudálni és piros lámpán átmenni szabd – 10 órakor indult el az iskolából a konvoj, a felvezető autó mögött egy 403 Moszkviccsal, a veterán autót motorosok követték.

A Moszkvics tulajdonosával, Bálint Antal szakmai igazgatóhelyettessel még indulás előtt sikerült beszélgetnünk. – Az autó 55 éves, az 1382 köbcentis benzines és porlasztós motor alulvezérelt, felülszelepelt, a gyújtási sorrendje pedig 1-3-2-4 – mondta a veterán modellre méltán büszke szakember. Megtudtuk, nagyon megbízható járgány, a mai autókhoz képes alig van benne valami, ami elromolhat, ám ha mégis, az alkatrészbeszerzés nagyon feladja a leckét.

Bálint Antal és a veterán Moszkvics.

A Moszkvics egy autós szakközépiskola vezetőjéhez méltó színvonalon lett felújítva, ezt az is bizonyítja, hogy oldtimer, azaz OT-s rendszámmal is rendelkezik. És minden működik rajta, még a légkondi is. Ja, az nincs? Van, csak régi vágású és egy bovden segítségével nyílik a motorház tetején lévő szellőző, közel a szélvédőhöz.

Valamikor nagyon sok futott belőle, információim szerint több, mint 5 millió példány gurult le a gyártósorokról, az Autóklub szerint azonban Magyarországon csak fél tucatnak van érvényes rendszáma. Így nem csoda, ha komoly értéket képvisel, Rákérdeztünk arra is, mennyit lehetne érte kapni, ha néhány hét alatt el kellene adnia a Moszkvicsot.? A válasz: 2,5 millió forint.

Toyota MR2 Spyder - hátulnézet. A képre kattinva videó indul.

Pontosan ugyanezt az árat mondta az autók sorában nem sokkal később következő Toyota MR2 Spyder modellre az iskola műszaki tanára, Martinek Csaba. A kitűnő állapotú fehér autó abba a korba ért, hogy már nő az ára. – Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt még csak 1,5 millió forint körül kaptam volna a kocsiért, ám az elmúlt esztendőben legalább 1 millió forinttal értékesebb lett – mondta a tanár. Alig néhányat kínálnak belőle eladásra a világhálón, egy 2002-es évjáratú modellt, 2,7, egy két évvel fiatalabbat pedig 2,85 millió forintért adnának el. (Írásunk második részét itt olvashatják.)

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.02
Az olasz autósok számára a parkolás központi kérdés, ami a modern mobilitási törekvések egyik....
2021.12.02
A baleset térségében forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.02
Az Air Care System technikájával kiegészített ŠKODA Climatronic légkondicionáló berendezések....
2021.12.02
Jól jön a segítség. ..
2021.12.02
Az orosz fővárosban 26 elektromos oktatóbuszt állítottak forgalomba 2021-ben, hogy segítsék a....
2021.12.02
Az elektromos autókat gyártó kínai Nio stratégiai együttműködésre lépett a Shell-lel egy több....
2021.12.02
Állampolgári segítséget kérnek a dunakeszi rendőrök annak a sofőrnek az azonosításához, aki zebrán....
2021.12.02
Az UAZ autógyár – iparági szakértők szerint – indiai közvetítéssel hamarosan megkezdheti a Jeep CJ-....
2021.12.01
Lehet, szabad-e egymással összevetni Barcelona jelképét, a Sagrada Família templomot, a Chaos....
2021.12.01
- Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás....