veterán

Új, sokak számára ismerős nosztalgia járművel bővül a BKV flottája

2021.02.13.

A közelmúltban célegyenesbe ért az 1522-es pályaszámú, F1A típusú villamos motorkocsi felújítása.

Az F1A típusú villamosokat 1938 és 1944 között gyártották, a kor technológiai szintjén korszerű járműveknek számítottak. Ez a típus volt Budapesten az utolsó, új beszerzésű kéttengelyes motorkocsi. Kifejlesztésekor a kényelmes utastér, a jó használhatóság, és az üzemeltetési szempontból előnyös, egyszerű műszaki felépítés voltak meghatározó szempontok. A járműcsaládot a kéttengelyes építési mód adta korlátok között a lehető legnagyobb utastérrel tervezték, így az egyik leghosszabb, legnagyobb befogadóképességű kéttengelyes villamosok voltak. Annak érdekében, hogy az utazás időtartama rövidüljön, a járműveket a kortárs villamosokhoz képest lényegesen erősebb motorokkal, és széles, dupla felszálló-ajtókkal alakították ki. Figyelemreméltó, hogy a közlekedésbiztonság érdekében – Budapesten az elsők között – már gyárilag is izzós irányjelző berendezéssel szerelték fel a kocsikat.

Az 56 db-ot számláló járműsorozat meghatározó típusnak számított Budapesten, a forgalomban a villamosok beváltak, a járművek nagy része egészen az 1980-as évek elejéig-közepéig állományban maradt a BKV-nál, az utolsó példányokat 1984-ben selejtezték.

Az 1522-es pályaszámú villamos a sorozat elején, 1939-ben készült el a BSzKRt Budai főműhelyében. 1979-ig teljesített aktív szolgálatot Budapesten, ekkor – mivel életútja során viszonylag kevés átalakítást kapott, ezért a gyártáskori állapottól nem sok dologban tért el - muzeális megőrzéséről született döntés, ennek érdekében pedig egy középszintű felújítást kapott. Sajnálatos módon akkortájt még nem volt mód a rendszeres nosztalgia forgalomra, így a kocsit félreállították, állapota pedig romlani kezdett. Ebben az időszakban egyszer még kimozdult a kocsiszínből: egy filmforgatáson szerepet kapott, és a film témájának megfelelően kék színűre fényezték. Ezt követően többet nem használták, az eltelt időszakban állapota végletesen leromlott.

A jármű felújításáról 2019-ben született döntés, ezt követően a VJSZ Kft. munkatársaink aktív részvételével megkezdődött az előkészítéssel együtt mintegy másfél évig tartó, kihívásokkal teli, de összességében szép folyamat. A gyártáskori állapotúra felújított motorkocsi a közelmúltban elkészült, és várja, hogy a járványhelyzet enyhülésével mielőbb ismét bemutatkozhasson a Budapestieknek, és végre megújult külsővel nosztalgia járatokat teljesíthessen azon a villamoshálózaton, ahová 40 éves aktív életútja is köti!

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
BKV

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Vadgázolás miatt hajtott árokba egy autó Tata és Naszály között - írja este a Katasztrófavédelem. ..
2021.04.15
Új pénz, felszálló helikopter, MÁG autó és robotember, aztán zsákmányolt fegyverek foglalták el a....
2021.04.15
A SEAT felfrissíti Ibiza modelljét, amely megújult külső formavilággal, forradalmi belső térrel és....
2021.04.15
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldására....
2021.04.15
Hétfőn délután alaposan meglepődött az az autós, akinek beépített navigációján megjelent a felirat....
2021.04.15
A ló elpusztult, a kutyákat sétáltató nőt gyanúsítottként hallgatták ki a XI. Kerületi....
2021.04.15
Nem is indíthatott volna jobban a DS E-TENSE FE21, hiszen a legelső versenyén Jean-Éric Vergne a....
2021.04.15
Ütközésben összetört autók Gyömrőn az Üllői úton 2021. április 15-én. A balesetben egy személyautó....
2021.04.15
A szín és a forma: ezt a két dolgot veszi észre először az ember, amikor rápillant egy autóra. A....
2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....