Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tudod, hol kell megállni a stoptáblánál?

2021.08.15.

Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában a stoptábla történetéről olvashatsz, és arról, hol kell megállni, ha nincs felfestés a táblánál.

A balesetmentes közlekedéshez a sok szabály mellett jól kell ismerni a közúti jelzőtáblákat is, de van egy tábla, amelyet azok is simán felismernek, akiknek nincs jogosítványuk. Már a pár éves gyerekek is pontosan tudják, hogy mit jelent a világ minden bizonnyal legismertebb közlekedési táblája, amely mostanra már szimbólummá vált. Ebből már biztosan kitaláltad, hogy a stoptábláról van szó. 

Sárga négyzetből piros nyolcszög

A stoptábla története még az autók megjelenése előtti időkre, az 1860-as évekre nyúlik vissza, amikor Londonban, a brit parlament környékén a lóvontatású járműveknek zöld színnel jelezték, hogy mehetnek (GO) vagy pirossal, hogy meg kell állniuk (STOP). Az első igazi stoptáblát az amerikai autógyártás fellegvárában, a Michigan államban található Detroitban tették ki 1915-ben, de még nagyon nem úgy nézett ki, mint most. Akkoriban még a négyzet alakú táblán sárga színű volt a háttér, és fekete a felirat, mert ez a színkombináció nyújtotta a legjobb láthatóságot éjjel és nappal. Ne feledjük, hogy akkoriban még nem voltak fényvisszaverő felülettel ellátva a táblák. 

Régebben egyáltalán nem így néztek ki a stoptáblák

A stoptáblák ezt követően többféle kinézetben is használatosak voltak az Egyesült Államokban, egészen 1954-ig, amikor is egységesítették őket: minden stoptábla piros színű és nyolcszögletű lett. Igazság szerint már régóta szerették volna, hogy piros legyen, hiszen az a veszély színe, de korábban még nem tudtak olyan piros festéket előállítani, amely nem fakult ki rövid idő alatt. (Csak az USA-ban álltak át sárgáról pirosra, más országokban már a kezdetektől fogva piros volt a stoptábla.) A tervezők azért választották a szabályos nyolcszög alakot, mert egyedi, semmi mással össze nem téveszthető formával akarták jelezni a megállási kötelezettséget, amely már távolról – és nem mellékesen – hátulról is felismerhető a jellegzetes formája miatt. 

Oké, hogy meg kell állni, na de hol?

A stoptábla hivatalos elnevezése „Állj! Elsőbbségadás kötelező!”. Az a szerepe, hogy egy kereszteződében megállítsa az egyik irányból érkező járműveket, ezáltal biztonságosabbá tegye az áthaladást. Főleg olyan helyeken alkalmazzák, ahol nehezen belátható az út, jelentősen nagyobb a keresztező forgalom, vagyis az áthajtás az átlagosnál veszélyesebb. 

A stoptábláról mindenki tudja, hogy megállásra kötelez, de hogy pontosan hol kellene megállni, abban már nem ilyen nagy az egyetértés: a táblánál? A felfestett vonalnál? A kereszteződésnél? 

Ha van útburkolati jel, nem olyan nehéz, hogy hol meg megálni

 

A KRESZ meghatározása szerint 

a stoptábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton érkező jármű részére. 

Ezt egyfelől azt jelenti, hogy kötelező a megállás, a lassítás nem elegendő, mint ahogy sokan elcsalják az előírást. A másik kitétel a arra vonatkozik, hogy hol kell megállni: 

  • ha van vonal felfestve, akkor ott, az útburkolati jel előtt;
  • ha nincs felfestés, akkor az útkereszteződésbe való behajtás előtt. 

A lényeg, hogy útburkolati jel hiányában nem a tábla vonalában kell megállni. Hogy hol, az nincs pontosabban meghatározva. De logikus, és elvárható a járművezetőtől, hogy olyan helyen álljon meg, ahonnan belátja a kereszteződést, és közben nem zavarja az elsőbbséggel rendelkező közlekedőket. 

Ha van útburkolati jel, akkor többnyire a STOP feliratot is kiírják az aszfaltra. Viszont vannak olyan esetek, amikor véletlenül vagy szándékosan összekeverednek a felirat betűi. Ilyenkor azt vették észre, hogy a járművezetők szinte mindegyike betartja a szabályt, és a különös felfestés miatt megáll a kereszteződés előtt. 

Bár kétségtelenül figyelemfelkeltő ez a megoldás, mi azt javasoljuk, hogy ha hagyományos STOP felirattal és táblával találkozunk, akkor is tartsuk be szabályokat, és álljunk meg a kereszteződésben. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!)

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.05
A mára Európában 99%-ban öntötő hibrid elektromos autókat értékesítő, vadonatúj plug-in hibrid....
2022.12.05
A rendőrség Magyarország egész területén 2022. december 5. és 11. között közúti ellenőrzést végez....
2022.12.05
A Schaeffler fokozza a szoftver- és elektronikai fejlesztésben való részvételét. Ennek érdekében a....
2022.12.05
Mindent áthat az új, hódító világvallásnak tekinthető progresszív liberális ideológia. Már a....
2022.12.05
A 400 forint körüli euró árfolyam továbbra sem kedvez a használt autó importnak. 2022-ben....
2022.12.05
Az ABB új szerepében, a sorozat hivatalos töltőbeszállítójaként bemutatta azt a töltéstechnológiát....
2022.12.05
Nagy-Britanniában 23,5 százalékkal, 142 ezer 889 darabra nőtt az új autók eladása novemberben az....
2022.12.05
Két perc alatt kétszer hajtott bele a traffipax ellenőrzésbe az a sofőr, aki a napokban....
2022.12.05
Az online autókereskedelem elleni egyik fő érv, hogy az ember ki akarja próbálni az autót, ahhoz....
2022.12.05
Hannover felé indult egy gép 77 utassal a fedélzetén, Németország helyett azonban újra Bécsben....