Tóbiás és Balambér kalandjai – A vízibicikli nem játék | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – A vízibicikli nem játék

2020.08.09.

Egyszerű vízi szórakoztató eszköznek hihetjük a vízibiciklit, de hamis biztonságérzetet nyújt, és komoly veszélyforrás lehet a vízben.  

Az elmúlt napokban ismét nagy hőség tombol az országban, ilyenkor rengetegen hűsölnek a vízpartokon és a vízben. A strandolás és a nyár elmaradhatatlan kelléke a vízibicikli, de a szórakozásra kitalált játékok egyáltalán nem veszélytelenek, és sajnos minden nyáron több baleset történik vízibiciklizés közben. 

Több ezer vízibiciklit lehet kikölcsönözni a Balatonon

A Balaton igazi vízibicikli-nagyhatalom, szinte nincs olyan strand, ahol ne lehetne kikölcsönözni pár órára ezeket a színes járműveket. A magyar tengernél 300 vízijármű-kölcsönző kezelésében körülbelül 5 ezer vízibicikli van, amelyet kellemes időben naponta 50-100 ezer ember használ. 

Messzire eltávolodnak a parttól

Fontos tudni, hogy a vízibicikli – akárcsak a játékcsónak, a gumimatrac vagy bármilyen felfújható vízi eszköz – hivatalosan nem minősül vízi járműnek. Aki vízibiciklin ül, arra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a fürdőzőkre. De sajnos a gyakorlatban vízibiciklivel jóval messzebbre eltávolodnak az emberek a parttól, mint például egy gumimatraccal. Biztonságosabbnak érezzük, nyugodtabbak vagyunk vele, ám ez ez érzés csalóka, ezért a veszély is nagyobb. Ráadásul sokan egyáltalán nem tudnak úszni, mégis messzire bemerészkednek a vízibiciklivel, ezt egy gumimatraccal valószínűleg nem tennék meg. 

A fürdőzésre – így a vízibiciklizésre is – vonatkozó szabályok szerint a déli parton 1000 méterre lehet eltávolodni a parttól, míg az északi parton 500 méter a határ. Az is fontos, hogy 6 éven aluli, további úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett használhatja ezeket az eszközöket. 

Ugyanolyan szabályok vonatkoznak a vízibiciklizőkre, mint a fürdőzőkre

Sajnos a felelőtlen vízibiciklizés miatt gyakoriak a balesetek, amelyek végzetesek is lehetnek. 2017-ben hat, 2018-ban egy ember halt meg fulladás miatt vízibiciklizés közben. 2018 nyarán egy 15 éves fiú fulladt vízbe az egyik balatonaligai strandon. A nővérével vízibiciklizett, majd amikor a vízben úszott, megijedt valamitől és elmerült, pedig tudott úszni. 

A tragédia az után édesanyja azt szeretné elérni, hogy legyenek biztonságosabbak a vízibiciklik, és másokkal nem fordulhasson elő hasonló szörnyűség. Szerinte ha a vízibiciklin lett volna mentőöv, vagy a fiának fel kellett volna vennie egy mentőmellényt, még ma is élne. 

Kampány a biztonságosabb vízibiciklikért

A kezdeményezést a vízirendőrök és a vízimentők is támogatják, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kampányt is indított a biztonságos vízibiciklizésért. Korábban 28 Balaton-parti településen, több mint 70 strandon helyeztek ki szemléletes, minden korosztály számára érthető prevenciós plakátokat, amelyek arra hívják fel a strandolók figyelmét, hogy mindig válasszák a mentőgyűrűvel felszerelt vízibiciklit. 

Mindig válasszunk mentőeszközzel felszerelt vízibiciklit

„A semmit nem lehet odadobni!” – így hangzik a kampány szlogenje, és ezért szorgalmazzák hogy legyen a vízibicikliken egy bárki számára könnyedén használható mentőeszköz, ami lehet mentőgyűrű, mentőpatkó, mentőbója vagy mentőlap.

Kötelező lehet a mentőeszköz

Közben a Balatoni Fejlesztési tanács is azon dolgozik, hogy biztonságosabbak legyenek a vízibiciklik, és legyen kötelező felszerelés a mentőeszköz. Ennek érdekében még jogszabály-módosítást is kezdeményeztek. A minisztérium válasza szerint azonban várhatóan más módon válhat kötelezővé a mentőeszköz a vízibicikliken.

Hamarosan kötelező lehet a mentőeszköz a vízibiciklin

Jelenleg ugyanis az a probléma, hogy a vízibiciklik eltérő kivitelű és tulajdonságú, nem nevesített szórakoztató eszközöknek számítanak. Ezért várhatóan külön nevesíteni fogják a vízibicikliket a jogszabályban, az üzemeltetésükhöz pedig tanúsítványra lesz szükség. Valószínűleg a tanúsítványok kiadásának a feltétele lesz, hogy a vízibicikliket mentőeszközzel kell felszerelni. 

Egyelőre nem tudni, a változtatás mikor történhet meg, de addig – és persze utána is – figyeljünk arra, hogy biztonságosan, felelősen használjuk a vízibicikliket. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.27
Ali Ghanaat Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2020.09.27
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Útfestők. ..
2020.09.27
Az amerikai Kalifornia állam példáját követve 2035-től le kell állítani a hagyományos meghajtású....
2020.09.27
Pofátlan(TAN)ítás 20. rész - benne: szabálytalan autósok + egy indulatos kerékpáros és a biztonsági....
2020.09.27
Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíjat....
2020.09.27
Európában első alkalommal jelenik meg egy olyan modell a kompakt SUV szegmensben, amely a Ford....
2020.09.27
Közúti közlekedési balesetet okozott ittasan, majd a helyszínről segítségnyújtás nélkül elhajtott....
2020.09.27
A biztonsági öv egyszerű szerkezet, mégis életet menthet. Bemutatjuk a történetét, a mostani....
2020.09.27
2021-től Németországban a gyártó két üzemben, Dingolfingban és Lipcsében gyártja párhuzamosan a....
2020.09.27
Tassi Attila, a Münnich Motorsport magyar versenyzője a harmadik helyen ért célba szombaton a....