Németország

Több mint 100 évvel alapítása után a kerékpárgyártó csődbe ment

2023.01.21.

A Prophete több mint 100 éve gyárt kerékpárokat és elektromos kerékpárokat. A cég most az összeomlás szélén áll - írja az efahrer.com

 

Négy éve ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját a kerékpárgyártó Prophete, most csődöt jelentett a cég. A gyártó a hagyományos kerékpárok mellett e-biciklit is forgalmazott. Nehéz idők várhatnak az alkalmazottakra és az ügyfelekre.

A kerékpárgyártó Prophete hosszú múltra tekinthet vissza. Az észak-rajna-vesztfáliai Rheda-Wiedenbrückben székelő cég 114 évig működött. De ennyi idő után vége. Három nappal karácsony előtt a cég fizetésképtelenséget nyújtott be a Bielefeldi Kerületi Bíróságon. Továbbra is várni kell, hogyan alakulnak a dolgok az alkalmazottak és az ügyfelek számára. 450 munkavállalót érint a fizetésképtelenség.

A cég honlapja.

A fizetésképtelenség nemcsak a Prophete fő céget, hanem az oldenburgi székhelyű Cycle Union leányvállalatot is érinti. Az újság kérdésére a csődbiztos szóvivője elmondta, hogy alig egy nappal a Prophete után a Cycle Union leányvállalata is fizetésképtelenséget nyújtott be az oldenburgi kerületi bíróságon. Míg a Cycle Union elsősorban a kétkerekű kereskedelemben használt kiváló minőségű kerékpárokra specializálódott, a Prophete átvette a kerékpárok és elektromos kerékpárok gyártását az alacsony és közepes árú szegmensben.

A fizetésképtelenségi eljárás a négy különböző helyszínen dolgozó 450 dolgozó számára meglepetést okozott, mivel a fizetésképtelenség legtöbbjük számára nem tűnt előre láthatónak. A cég már másnap értesítette alkalmazottait a fizetésképtelenségről.

Az ügyfeleknek számolniuk kell a következményekkel is

Mivel a fizetésképtelenségi eljárás még gyerekcipőben jár, a szóvivő egyelőre nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy ez hogyan valósult meg, és hogy a cég most pontosan hogyan fog eljárni. Azt azonban még nem zárja ki teljesen, hogy a kerékpárgyártás és -szállítás folytatódhat. A Prophete kerékpárok vásárlóit csak részben érinti a csőd.

Hiszen a fogyasztói jogok nem évülnek el automatikusan csőd esetén. A fogyasztói tanácsadó központ szerint azonban e jogok érvényesítése a gyakorlatban sokszor nehézkes. Mert a fogyasztónak a szavatossági jogait a fizetésképtelenséget követően be kell jelentenie a fizetésképtelenségi ügyintézőnél. Ez megtagadhatja a teljesítést. Ezután a garanciális költségeket a fizetésképtelenségi táblázatban kell igényelni. Ebben az esetben kevés esély van a fogyasztói jogok érvényesítésének sikerére.

A jó hír azonban az, hogy a szavatossági jogok mindig az eladót illetik meg. Ha tehát nem közvetlenül a Prophete-től vásároltad a bringát, hanem egy diszkontban vagy egy szaküzletben, akkor nem kell tartanod a gyártó fizetésképtelenségének következményeitől – írja a német portál.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az....
2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....