téli autózás

Taktikák a tél túlélésére

2022.11.20.

Hasznos tanácsok havas és jeges utakhoz.

 

A téli vezetés óvatosságot, nyugalmat és figyelmet igényel. Adódhatnak váratlan szituációk (például hirtelen hóesés, köd, jég az aszfalton, egy másik autó megcsúszott és az út közepén állt meg stb.), ezért a hidegebb hónapokban elengedhetetlen, hogy felkészülten üljünk a volán mögé -még inkább, mint az év többi időszakában.

A téli gumiabroncsok és a hóláncok gyakran nem elegendőek a vészhelyzetek kivédésére. Ezért összeállítottunk egy vademecumot arról, hogyan lehet a legjobban kezelni a téli, speciális vezetési helyzeteket.

Mert bár igaz, hogy a fedélzeti technológiák fejlődésével a vezérlőeszközök nagyban segítenek bennünket, járművezetőket, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy az autó feletti emberi ellenőrzés elengedhetetlen. És várhatóan ez még jó ideig így lesz.

#1 ÓVATOSSÁG EZ, NEM GYÁVASÁG

Ha kinéz az ablakon és szakadó hóesést lát, vagy már elvonult a sarkvidéki levegőt hozó anticiklon és lefagyott utakat hagyott maga után, érdemes mérlegelni, hogy tényleg muszáj-e elindulni. Ha igen, akkor feltétlenül győződjön meg arról, hogy autóját felkészítette a téli körülményekre és hogy ön is birtokában van a nehezített terepen való vezetés tudományának.

#2 VAKON KORMÁNYZÁS

Korlátozott látómezővel vezetni igen veszélyes. Nem elég a befagyott első szélvédőn egy kémlelőnyílásnyi helyet letörölni és onnan monitorozni a forgalmat. Az oldalsó és a hátsó ablakok jégmentesítésére és tisztítására is kell időt szánni! A jégoldó spray és a jégkaparó a téli túlélő-felszereléshez tartozik.

#3 INDÍTÁS KETTESBEN

Az egyik legnehezebb helyzet, amibe az autó kerülhet, ha az aszfaltot vastag, más autók által összepréselt hóréteg vagy vékony jég borítja. Ilyenkor nem az első, hanem a második fokozatban való indítás a legérvényesebb általános tanács. 

#4 PRÓBAFÉKEZÉS

Új útszakaszra – például szárazról nedvesre, jegesre vagy havasra – érve érdemes ellenőrizni a gumik tapadását. A fékpróbát akkor végezzük, amikor nincs a közelünkben autó! Egyenesben tartva a kocsinkat, alacsony sebességnél és óvatosan fékezzünk. Ha nehezen lassul a járművünk, az azt jelenti, hogy csúszik az út, vegyünk visszaa sebességünkből, a tempomatot pedig kapcsoljuk ki!

#5 VEZETÉS HAVAS TEREPEN

Bár őrültségnek tűnhet, hogy a fékek használatának mellőzését javasoljuk, valójában ez a helyzet: havon és jégen való vezetéskor a motorféket kell használni. A magasabb sebességfokozatról a kuplung óvatos felengedésével történő visszaváltással csökkentse a sebességet, így a kerekek tapadása megmarad. Lejtmenetben és automata sebváltós kocsi esetén válassza a hópehelygombbal jelölt módot és minden esetben nagyon enyhén nyomja a gázt, ne fékezzen.

 #6 TÁVOLSÁGTARTÁS

Ha havon vagy jégen vezet, különösen, ha a hőmérséklet hirtelen és drámaian leesett, legyen tudatában annak, hogy nem minden autó van felszerelve téli gumival és nem csak speciális körülményekre szakosodott sofőrök lavíroznak ön körül az utakon. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a hirtelen manővereket és előzéseket és kis sebességgel kell megközelíteni a kereszteződéseket, a többi autótól a lehető legnagyobb követési távolságot tartva. Itt megéri előzékenynek lenni!

#7 MEGCSÚSZÁS

A jégen való csúszást nagyon nehéz vagy lehetetlen irányítani. Még a legjobb téli gumiabroncsok sem segítenek sokat. Inkább előzze meg, hogy ilyen helyzetbe kerüljön. Azaz, indulás előtt, vagy útközben - a számos navigációs alkalmazás valamelyikével - győződjön meg arról, hogy fennáll-e a lefagyás veszélye az útvonalon, amelyen haladni fog. Ha teheti, kerülje a kora reggeli órákban történő indulást vagy az éjszakai vezetést. Különösen figyeljen az árnyékos útszakaszokon, ahol akkor is találkozhat az ún. fekete jéggel, amikor az út naposabb szakaszai szárazak. Ha megcsúszott, ne fékezzen, hanem enyhén nyomva a gázpedált manőverezzen.

#8 ELAKADÁS HÓNYOMOKON

Szinte mindig a legegyszerűbb útvonal az, amelyet az előttünk közlekedő autók már bejártak, ami arra késztethet bennünket, hogy a mások által ásott nyomvonalat válasszuk. Ez esetben mégis a legjobb, ha elkerüljük a nagy eséllyel jeges, már összetömörödött barázdákat és inkább biztonságos helyen álljunk meg, hogy hóláncot szereljünk fel, amivel friss havon könnyeb ba haladás, mint a "bejáratott" jégbordákon. 

#9 SPÓROLÁS A TÉLI GUMIN

A négykerék-meghajtásra való hagyatkozás vagy a téli gumiabroncsok felszerelése csak az egyik tengelyre, nos, ez erősen vitatható opció. A téli időjárási körülmények megkívánják, hogy mindegyik tengelyre és ne csak a hajtottra téli gumiabroncsot szereljünk.

#10 HÓLÁNCOK

Nem ritka, hogy az autósok összegabalyodott és erősen korrodált láncokkal küzdenek, tragikomikus jeleneteket produkálva. Ne a szomszédtól kérje kölcsön, hanem vásároljon a saját gépkocsija abroncsaihoz passzoló méretű hóláncot, amit a hajtott tengelyeken lévő kerekekre kell felszerelni és tanulja meg a "hogyant" is. Akár ebből a videóból: 

Ez az egyetlen módja annak, hogy nyugodtan vezethessen, és biztos lehessen benne, hogy nem fog elakadni a hóesés kellős közepén.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.01
A HangZóna mai vendége: Pataki Ádám, a Real Garant értékesítési vezetője. Miben segít a....
2022.12.01
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az idén októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult....
2022.12.01
Zseniális gaggel válaszolt azoknak a Mini, akik szeretik távirányítós autóknak nevezni a....
2022.12.01
Az M1-es Tatabánya-Óvárosi lehajtójánál 3 milliárd forintos beruházással 150 férőhelyes, őrzött....
2022.12.01
Legtöbb esetben autóink nagy része már 4-500 ezer kilométer után a bontóban köt ki. Alighanem az....
2022.12.01
Szujó Zoltánt választották meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) új....
2022.12.01
Legalább ketten meghaltak és sokan eltűntek egy autópályát elárasztó földcsuszamlásban Brazília....
2022.12.01
Nevet adunk neki, személyes tárgyakat helyezünk el benne, a vásárlásáról nem egyedül döntünk. ..
2022.12.01
Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti....
2022.12.01
Az egész frankofón világ ujjongott és éljenzett, amikor a Citroën bemutatta új zászlóshajóját, a....