BMW ix

Színváltós prototípus a BMW-től

2022.01.15.

Csak gondolj bele: követsz egy szürke BMW iX-et a budapesti forgalomban, egy pillanatra félrenézel, és mire visszapillantasz már egy fehér autó halad előtted. 

Már gőzerővel folyik a las vegasi CES, nemzetközi technológiai kiállítás, ami mostanra az autógyártók bemutató helyszíne is lett. No, nem elsősorban új modellek debütálnak, hanem olyan technológiák, amik megváltoztathatják az autózás jövőjét. Nem véletlen, hogy itt mutatta be először még kezdetleges, ám annál látványosabb színváltoztató autóját a BMW. Nagyot ment a videó az interneten, ahol egy BMW iX, még a pavilon előtt módosítja át pillanatok alatt szürkéről fehérre a fényezését, majd különböző hullámokat rajzol ki a kasznin.

Rögtön két ilyen E ink prototípust is magával hozott a bajor gyár, csak a biztonság kedvéért, amiknek a külső fényezése a hangulatunkhoz igazodva tud változni. Ugyanakkor villanyautóról lévén szó, még fontosabb talán, hogy a hatótávon segíthet egy jobb fényvisszaverő tulajdonsággal bíró fényezés nyáron, és egy jobb hőmérséklet elnyelő szín télen. A gyors színváltoztatást elektroforézissel érték el, ahol a töltött részecskék elektromos erők hatására vándorolnak, így amelyik szín részecskéi vannak felül, olyan színű lesz a kaszni. Leginkább egy e-bookhoz hasonlítható a működése, ami hasonló módszerrel jelenít meg karaktereket.

Állítólag meglehetősen kevés energiát igényel a folyamat, így az akkumulátor kapacitását nem módosítja érdemben egy villanyautó esetében. Noha érdemes megjegyezni a technológia nevét, egyelőre nem sok esély van rá, hogy sorozatgyártásba kerülne egy ilyen fényezésű autó. Egyelőre valószínűleg egy költséges mutatványról szó, ráadásul még nem is mondható kiforrottnak az alkalmazása. Ami még fontosabb talán, hogy a forgalmiba bejegyzett autófényezést módosítani sem túl szerencsés, tehát egy hasonló technológia alkalmazása jogi kérdéseket is felvetne.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.28
Romániában a kormány csütörtökön a közlekedési szabályok szigorításáról fogadott el rendeletet,....
2022.01.28
A VW vezérigazgatója, Herbert Diess megfertőződött a koronavírussal és karanténban van. A cég....
2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..
2022.01.27
A holland DSM is jelezte részvételét a májusi magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n,....