sufnituning

Sufnituning - Így autózunk mi?! – A megállíthatatlanság nem mindig előny

2021.08.22.

A járművek üzemeltetése nem csak a használatot, hanem a karbantartást is jelenti. A kilométer futás és a kor alapján egyre több szervizfeladat jelenik meg a korosodó járműveken, ami nem azt jelenti, hogy ezek alapvetően veszélyt jelentenek a közúti forgalomra, hanem csak potenciálisabb veszélyhordozók, azaz a karbantartás hiánya miatt váltanak státuszt. Cikksorozatunkban elsőként a féktárcsákat és -betéteket vesszük górcső alá.

 

A fékbetétek és tárcsák együttműködése adja a fékezéskor fellépő súrlódási tényezőt, ezáltal a fékezési erő felépülésében nagy szerepe van. A fékbetéteken úgynevezett súrlódó- vagy kopó felület van, melynek feladata, hogy a féktárcsa anyagával párosítva a lehető legnagyobb súrlódási együttható alakuljon ki a kopási hajlandóság figyelembe vételével. A fékbetétek anyaga nagyon összetett, akár száznál is több összetevője van a keveréknek, amit a fém hordozóra felvisznek és ráégetnek. Ma már egy-egy autótípusnál több keverékből is lehet választani, melynek jóváhagyása van az adott típushoz. Mivel a gyártók első sorban a saját alkatrészeiket párosítják, tesztelik, ezért a féktárcsát és -betétet érdemes egy gyártótól beszerezni.

 

 

Amikor a betét kopik, akkor a modern járműveknél általában a kopásjelző időben szól a vezetőnek, hogy már vékonyodik a kopófelület, szervizbe kell vinni a járművet. Ennek a figyelmen kívül hagyása és a betét teljes koptatása nem csak a nem megfelelő súrlódás miatt nem ajánlott, hanem azért sem, mert a fékbetét fém része és a tárcsa érintkezése a tárcsa tönkremeneteléhez vezet.

 

 

Általánosan egy féktárcsa 2 fékbetét élettartamát teszi ki, de a csere alkalmával érdemes megméretni a tárcsa vastagságát és a kopásának mértékét. A féktárcsa vastagsága minimum vastagságát elsődlegesen nem a fékezési jellemzők miatt határozzák meg, hanem a tárcsa hőelvezető képessége és szilárdsága miatt. Ha a féktárcsa a gyártó által meghatározott minimum vastagság alá kopik, akkor előfordulhat hangos, nyikorgó fékhang, valamint nagyobb fékezések esetén a tárcsa a nagy hő hatására könnyen deformálódhat, melynek eredménye a féktárcsa ütése.

 

 

Ezek mind csökkentik a kifejthető fékerőt, vagyis megnövelik a fékutat. Sajnos gyakori probléma a fékek elhanyagolása, a kerekek levételekor meghökkentő dolgokkal lehet találkozni. Sajnos a nem szakszerű szerelések is előfordulnak, az autójavító szakma sok kontárkodással találkozott már: fordítva beépített fékbetétek, kenőanyaggal megkent súrlódási felületek a csikorgó hangok eltűntetésére. A cintányér vastagságú féktárcsákról terjengő képek is gyakran borzolják a szakma kedélyét.

A sufnimegoldások helyett a szakszerű javítást ajánljuk, hiszen gyakran a fékúton múlik, hogy egy veszélyes szituációból baleset lesz vagy csak veszély marad!

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.06
Nemrég kezdődött meg a Rivian nevű, autókat egyelőre nem gyártó, de a befektetők szerint nagy jövő....
2021.12.06
A 2022 tavaszától elérhető, új Mazda2 Hybrid megjelenésével először kerül be a Mazda hajtáslánc-....
2021.12.06
Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a....
2021.12.06
A közlekedők a megyeszékhelyi belvárosban találkozhattak a rendőrségi Télapóval, aki járőrtársával....
2021.12.06
Pötsch maradhat, Diessnek remegnie kell – írja német manager-magazin.de ..
2021.12.06
A legtöbb autórajongó számára a Porsche 911 az egyik abszolút álomautó. Ez azonban nem vonatkozik....
2021.12.06
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának úgynevezett „Családok Átmeneti....
2021.12.06
A Hyundai Motor a Top Gear 2021. évi díjátadóján a legmagasabb rangú elismerésben részesült: az i20....
2021.12.06
Az ABB bevezeti a Plug N Charge technológiát, amely egyszerűsíti, és még gördülékenyebbé teszi az....
2021.12.06
9 nap, 9 helyszín, 10 ezer adag étel – számokban a nagyszabású téli jótékonysági akció. ..